Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-toppen Ebba Östlin bortröstad i Botkyrka – liknas vid kupp

Botkyrkas starka kvinna Ebba Östlin tvingades bort från sin post som lokal gruppledare i Botkyrka i helgen.
Ebba Östlin (S).
Foto: Daniel Costantini/TT

Botkyrkas starka kvinna Ebba Östlin tvingades bort från sin post som lokal gruppledare i Botkyrka i helgen, efter en lång konflikt med ABF. Enligt uppgifter till Aftonbladet fanns personer med nära kopplingar till gängkriminalitet på plats under omröstningen. 

ABF ger en helt annan bild – och menar att Östlin försöker flytta fokus från en intern utredning om hennes ledarskap.

– Det var jättemycket folk där men jag har svårt att se att det här skulle vara en kupp, säger Inger Ros (S).

Efter valet i höstas fick socialdemokraten Ebba Östlin fortsatt förtroende som Botkyrkas starka kvinna – efter sju år vid makten. Men i lördags – under ett extra insatt medlemsmöte för Socialdemokraterna i Botkyrka i Hallunda Folkets Hus – röstades hon bort från sin post som lokal gruppledare. Resultatet blev 88 personer för och 91 personer emot. Hon väntas också lämna sin plats som kommunstyrelsens ordförande. I ett Facebook-inlägg i helgen skriver Ebba Östlin om bakgrunden till att hon avsattes. Omröstningen, enligt Östlin, bottnade i den infekterade konflikt som fortfarande pågår mellan Botkyrka kommun och ABF. För drygt ett år sedan beslutade kommunen att stänga studieförbundets tre fritidsgårdar samt fyra fritidsklubbar med omedelbar verkan. 

– Stängning kom efter att det uppdagats att det förekommit våld, narkotika, vapen, skyddsvästar och hot i verksamheterna. Jag står för alla beslut jag fattat. Och jag kommer alltid hålla en stenhård linje mot den organiserade brottsligheten, det har jag lovat Botkyrka, skriver Ebba Östlin i Facebook-inlägget.

50-tal nya medlemmar

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska Ebba ha röstats bort under kuppliknande former. Tidningen har källor som säger att bland ett 50-tal nya medlemmar i Socialdemokraterna som infann sig på mötet fanns personer med nära kopplingar till gängkriminalitet.

– Det är ABF i Botkyrka/Salem som har rekryterat nya medlemmar för att avsätta Östlin, säger stabschefen Nadina Rosengren.

Rosengren hänvisar till en intervju med P4 när Expressen söker henne för en kommentar. Där säger hon bland annat:

– Det är en kampanj man har fört under en längre tid där ABF och deras likasinnade varit väldigt gedigna och jobbat för att det här ska hända. 

I våras gjorde Expressen ett reportage om konflikten mellan ABF och Botkyrka kommun. Christina Zedell, ordförande ABF Botkyrka-Salem står bredvid Sebastian Flygar, ombudsman och verksamhetsledare, i en den stängda fritidsgården Stjärnan Hallunda.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Men bilden om varför Botkyrkas starka kvinna röstades bort från toppositionen i kommunen går isär. Christina Zedell är sedan 40 år tillbaka engagerad i Socialdemokraterna och samtidigt ordförande i ABF Botkyrka/Salem. Hon var på medlemsmötet i lördags, och reagerar starkt på anklagelserna som riktas mot ABF. 

– De är desperata och jag undrar vad de har för belägg för det här? De försöker sätta en bild av att det är vi som har orsakat att hon avsätts. Det här är olyckligt och känns ovärdigt, och genom att trycka på kriminaliteten försöker de vinna sympatier för Ebba. Vi har inte rekryterat några nya medlemmar till partiet. 

Intern utredning av Ebba Östlin

Enligt Christina Zedell, som har god insyn i partiet, har det sedan i början på december pågått en intern utredning av Ebba Östlins ledarskap, och att det i helgen hölls ett extra insatt medlemsmöte för att presentera resultatet av utredningen.

– Det var ingen smickrande bild som framkom. Men inte en gång under mötet i lördags kom konflikten med ABF på tal utan debatten som ledde fram till omröstningen handlade om hennes ledarskap men det försöker de nu mörka och i stället starta ett drev mot ABF. 

Locket på från S

Under måndagen är det locket på från Socialdemokraterna lokalt i Botkyrka. Expressen har sökt Ebba Östlin, Jens Sjöström som är lokal ordförande i Socialdemokraterna samt stadschefen Nadina Rosengren för en kommentar. Även Socialdemokraterna centralt och partisekreteraren Tobias Baudin, som avböjt att kommentera. 

Ombudsmannen och partiets presskontakt Lucas Nykvist uppfattning är att det inte finns konkreta bevis för anklagelserna mot ABF. 

– Min bild är att det inte finns belägg för de här anklagelserna. Jag är personligen rätt bekymrad att det florerar sådana här rykten, säger han. 

Stor tillströmning av medlemmar

När Expressen pratar med personer med insyn i partiet får vi uppgifter om att det ska ha skett en stor tillströmning av nya medlemmar under senhösten – i december ska det enligt uppgift röra sig om drygt 30 nya medlemmar. Vissa kallar det för en mobilisering – andra kallar det för en lyckad valrörelse. Konflikten i partiet uppges röra sig om olika falanger, och att den är större än bara den mellan ABF och kommunen. 

– Det handlar också om kollegor till Ebba Östlin som har haft synpunkter på ledarskapet och arbetsmiljön. Det är viktigt att ge en hel bild av det här, och att ABF bara är en del av den. 

Inger Ros sitter i kommunfullmäktige och har varit medlem i Socialdemokraterna de senaste 40 åren. I lördags var hon en av rösträknarna.  

– Det var jättemycket folk där men jag har svårt att se att det här skulle vara en kupp. Om man tror att någon som är gängkriminell är med på mötet, varför tar man inte upp det i så fall? Man måste ju ha bevis om man slänger ur sig saker och kommer med anklagelser. Jag har aldrig hört något liknande under mina 40 år i partiet.


Se något mer:
”Vi träffar på 13-åringar med automatvapen i bilar”

”Barnsoldaterna” går under polisens radar • Carin Götblad: ”Det kommer vända – snart”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.