S-topp avstängd efter misstänkt bedrägeri

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

En topptjänsteman inom Socialdemokraterna, som även är vice ordförande i en organisation med över en halv miljon medlemmar, har stängts av från jobbet som vd för en kursgård efter misstankar om bedrägeri.

S-toppen ska ha bjudit en idrottsklubbs medlemmar på boende, mat och alkohol för hundratusentals kronor – på fackförbundens bekostnad, kan Expressen i dag berätta.

– Det är helt riktigt att vd-n är avstängd, bekräftar fackförbundet Byggnads ordförande Johan Lindholm. 

För två veckor sedan fick styrelsen för den aktuella kursgården information om att den verkställande direktören låtit medlemmar i en idrottsförening bo gratis på anläggningen. Vd-n, som förra året hade en taxerad förvärvsinkomst på drygt 1,4 miljoner kronor, är också styrelseledamot i den aktuella idrottsföreningen.

Direktören är styrelseledamot i flera stora företag som ägs av Socialdemokraterna och är samtidigt vice styrelseordförande i en organisation med över en halv miljon medlemmar.

– Vi beslutade att omedelbart inleda en utredning när vi fick höra vad som hänt, och vd-n stängdes av, bekräftar styrelseordföranden Johan Lindholm, tillika förbundsordförande för fackförbundet Byggnads.

Enligt Lindholm arbetar nu flera jurister och revisorer med utredningen.

– Allt kommer att redovisas när utredningen är klar. Vi avvaktar utredningens slutsatser innan vi tar ställning till eventuell polisanmälan, säger han.

"Har fullt förtroende"

Styrelseordföranden för den aktuella idrottsklubben bekräftar för Expressen att klubben bott på kursgården, men han ville inte kommentera utredningen i övrigt.

– Jag måste säga en klassisk kommentar: jag har inga kommentarer. Vi är inte en part i den diskussionen som förs där ute.

Det faktum att vd-n också sitter i styrelsen för idrottsföreningen kommenterar ordföranden så här:

– Ja, det stämmer. Och vi har fullt förtroende för ledamoten.

Hur ser du på att vd-n nu är avstängd från jobbet på kursgården?

– Jag har inga kommentarer till det. Jag vet inte varför det beslutet har fattats.

Expressen har talat med anställda på kursgård som hävdar att även vänner och bekanta till vd-n under lång tid ska ha bott och ätit gratis på anläggningen.

– Det är jäkligt turbulent just nu, säger en uppgiftslämnare.

"Antal påståenden undersöks"

Styrelsen har också fått information om att direktören vid sidan av vd-uppdraget på kursgården ska ha startat ett privat boende för asylsökande.

Johan Lindholm vill inte svara på frågan om detta också är föremål för utredning.

– Jag vill i dag inte säga exakt hur der ser ut. Men vi har fått ett antal påståenden och frågeställningar som nu undersöks.

Kursgårdens försäljnings- och bokningschef ville i går inte kommentera den pågående utredningen.

Expressen har sökt LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, men enligt hans pressekreterare Sigrid Bøe är det som hänt en fråga för de enskilda fackförbunden.

– Vi lägger oss inte i den typen av affärer. Detta känns lite fjärran för oss, säger Sigrid Bøe.

Expressen har vid upprepade tillfällen sökt den avstängda direktören för en kommentar, men utan resultat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.