Lööf snor väljare från Löfven – högsta stödet sedan valet

Ulf Kristersson och Annie Lööf rusar i ny mätning om partiledarförtroende från tidigare i veckan.
Statsminister Stefan Löfven (S)
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND
Centerpartiets partiledare Annie Lööf
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND

Centerpartiet ser sina bästa väljarsiffror sedan valet. 

Partiet stöds just nu av 9,3 procent av väljarna enligt SvD/Sifos senaste mätning. 

– Vi ser en ökad ström från S till C, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.

Centerpartiet ökar från 8,9 procent i april till 9,3 i SvD/Sifos senaste opinionsundersökning. Samtidigt tappar Socialdemokraterna stöd, från 27,8 procent i april till 26,9 procent av väljarna i maj. Förändringarna för C och S, liksom för alla partier i mätningen, är dock inom felmarginalen. 

Av tappet har en del alltså gått till S, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén. 

– Vi ser en ökad ström från S till C, säger Toivo Sjörén till SvD.

S tapp till C kan vara början på en större trend, enligt Sifos opinionschef. 

– Om man vill ha en S-ledd regering som lutar högerut kan man rösta på Centerpartiet. Förr var Miljöpartiet en brygga mellan det rödgröna blocket och det borgliga blocket, men nu när Miljöpartiet lagt sig till vänster om Socialdemokraterna så ersätter Centerpartiet den positionen, säger Toivo Sjörén.

Liberalerna signifikant under riksdagsspärren

Förutom Socialdemokraterna tappar även Miljöpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna stöd jämfört med den senaste mätningen. MP klarar nu precis riksdagsspärren, i april fick partiet 4,3 procent. L har tappat från 3,1 till 2,9 och SD:s stöd har sjunkit från 18,9 till 18,8 procent. 

Li Bennich-Björkman, statsvetare vid Uppsala universitet, säger till SVD att hon tror att stödröster från M kan rädda L vid ett val. 

– Om jag vore moderatväljare skulle jag se att M ligger stabilt till skillnad från Liberalerna. Jag skulle ha råd att stödrösta.

Kristdemokraterna har i sin tur ökat från 4,8 procent till 5,2 procent, Moderaterna har gått från 21,3 till 21,7 procent. Även Vänsterpartiet ser ett ökat stöd och får i sen senaste mätningen 9,6 procent i stället för 9,4 procent. 

I dag får S, MP, C 49,8 procent av väljarstöder om de också kan ta stöd av Vänsterpartiet. För M, SD och KD ligger motsvarande siffra på 45,7 procent och 48,6 procent tillsammans med L. 

Stefan Löfven: Restriktioner förlängs till 1 juni

Statsministerns besked på presskonferensen i veckan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.