Mona Sahlin, ledare för Socialdemokraterna som nu säger ja till den nya Ipred-lagen. Foto: Scanpix Sweden
Mona Sahlin, ledare för Socialdemokraterna som nu säger ja till den nya Ipred-lagen. Foto: Scanpix Sweden

S ställer sig bakom Ipredlagen

Publicerad
Uppdaterad
Socialdemokraterna ställer sig bakom huvuddragen i regeringens förslag till åtgärder mot olaglig fildelning via internet.
Det framgick när näringsutskottet på tisdagen justerade sitt betänkande i enlighet med regeringens förslag.
Det innebär att det kommer att bli lättare för upphovsrättsinnehavare att ingripa mot olaglig fildelning. Rättighetsinnehavare får rätt att i domstol begära ut identiteten bakom ett visst IP-nummer om det finns sannolika skäl för att ett intrång begåtts från den aktuella adressen. Intrånget ska dock vara av "viss omfattning".

Ny kommission

Vänsterpartiet och Miljöpartiet yrkar avslag på förslaget medan Socialdemokraterna ställer sig bakom huvuddragen. S framhåller dock att det i första hand är fildelning i kommersiell skala som man ska komma åt. En särskild kommission bör inrättas i syfte att föreslå hur upphovsrätten ska anpassas till teknikutvecklingen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag