Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S slår tillbaka: ”Vad Åkesson tycker är ganska ointressant”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I en intervju med Dagens industri säger Jimmie Åkesson att S är ”väldigt mycket bättre” än Annie Lööf.
Foto: SVEN LINDWALL
”Alla vet att Socialdemokraterna aldrig kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna”, säger Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad.
Foto: SVEN LINDWALL

I en intervju med Dagens industri öppnade Jimmie Åkesson för ett samarbete med Socialdemokraterna efter valet. 

Men vänsterflörten gick inte hem. 

– Alla vet att Socialdemokraterna aldrig kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna, så vad Jimmie Åkesson tycker om vår migrationspolitik är ganska ointressant, säger partisekreteraren Lena Rådström Baastad. 

Det var i en intervju i Dagens industri på måndagen som Jimmie Åkesson öppnade för ett samarbete med Socialdemokraterna efter riksdagsvalet i höst. 

Socialdemokraternas stora problem är Miljöpartiet – men utan dem blir situationen, enligt Åkesson, i stället "jätteintressant". Enligt Åkesson står Sverigedemokraterna närmare Socialdemokraterna än den samlade alliansen i migrationspolitiken.  

– Socialdemokraterna är jämfört med Annie Lööf väldigt mycket bättre, sa han till Di. 

Men Åkessons oblyga flört gick inte hem hos Socialdemokraterna. 


LÄS MER: Jimmie Åkesson: S är ”väldigt mycket bättre” än Lööf 


– Alla vet att Socialdemokraterna aldrig kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna, så vad Jimmie Åkesson tycker om vår migrationspolitik är ganska ointressant, säger partisekreteraren Lena Rådström Baastad. 

– Sedan har vi gjort en omläggning av migrationspolitiken för att vi såg att Sverige var i ett ohållbart läge. Det vi nu behöver jobba stenhårt med är att få ut människor i arbete så fort det bara går.

”Alla vet att Socialdemokraterna aldrig kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna”, säger Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad.
Foto: SVEN LINDWALL

S: Åkesson kommer kräva inflytande

Enligt henne framgår det av Åkessons utspel att Sverigedemokraterna ”aldrig kommer att vara något passivt stödparti” till en borgerlig regering. 

– För Jimmie Åkesson visar tydligt här att han kommer att ställa krav, säger Lena Rådström Baastad.  


LÄS MER: K-G BERGSTRÖM: Åkessons ”hot” om samarbete med S är verklighetsfrämmande 


Di rapporterar också att Jimmie Åkesson i första hand vill samarbeta med en Moderatledd regering. Men då måste den tidsbegränsade asyllagen från 2016 – som bland annat innehåller regeln att asylsökande ska få tillfälliga uppehållstillstånd – bli permanent.  

Lagen slutar att gälla nästa år och hur migrationspolitiken blir sedan är ännu oklart. 

Alliansen vill göra upp över blockgränsen

Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen, kommenterar Åkessons utspel och Moderaternas migrationspolitik i ett mejl till Expressen: 

”Moderaterna står fast vid en stram och rättssäker migrationspolitik som tar hänsyn till vårt lands förutsättningar till integration. Det är vi tydliga med. Tillsammans med Alliansen har vi meddelat att en ny blocköverskridande överenskommelse bör ersätta den tillfälliga lagen när den löper ut år 2019”


LÄS MER: Anders Borg: Alliansen skulle inte överleva samarbete med SD 


Tobias Billström fortsätter:

”Basen ska vara den överenskommelse som slöts mellan Alliansen och regeringen hösten 2015. Syftet är att säkerställa stabila spelregler som håller över tid. Socialdemokraterna har hittills inte lyckats ge något besked alls i denna fråga”.  

Det var inte tack vare den blocköverskridande överenskommelsen från hösten 2015 som Sveriges migrationspolitik anpassades till EU:s längstnivå, utan regeringen stramade senare åt ytterligare på egen hand. 

Jimmie Åkesson är i Di-intervjun kritisk till en migrationspolitik som skulle vara mindre tuff än dragens. Han säger att SD skulle ha väldigt svårt att ge stöd till en borgerlig regering som vill driva en "ansvarslös invandringspolitik". 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.