Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S slår fast: Kommer ha kvar kärnkraften länge

"Jag tycker att vi har lämnat långsiktiga besked för framtiden" säger Matilda Ernkrans (S) om beskedet att kärnkraften kommer finnas kvar en lång tid framöver.
Foto: Christian Örnberg

Kärnkraften kommer att finnas kvar lång tid framöver.

Det slog S-kongressen fast och motståndarna fick se sig slagna.

– De stora huvuddragen i socialdemokratisk energipolitik ligger fast, säger riksdagsledamoten Matilda Ernkrans.

I Framtidskontraktet, som kommer att ligga till grund för Socialdemokraternas valmanifest, slår partiet både fast att man på sikt vill att Sveriges energiförbrukning till 100 procent ska komma från förnybara energikällor, och att "kärnkraften kommer att utgöra en viktig del av vår elproduktion för lång tid framöver".

Några få ombud kämpade för att ta bort skrivningen om att kärnkraften kommer hänga med lång tid framöver, men kongressen slog fast att den tidigare inriktningen ska gälla.

– De stora huvuddragen i socialdemokratisk energipolitik ligger fast. De förändringar vi har gjort i min mening är att vi har förstärkt det förnybara och energieffektiviseringen. Jag tycker att vi har lämnat långsiktiga besked för framtiden som leder i rätt riktning, säger riksdagsledamoten Matilda Ernkrans efter de avslutade förhandlingarna.

Besvikelse

Kongressombudet Jytte Guteland var efter förhandlingarna besviken över att man inte lyckats med en hårdare avvecklingslinje. "Glad över finanspolitiskt ramverk, men kämpar för tydlighet kring avveckling av kärnkraften" twittrade hon.

Matilda Ernkrans tror att den enda vägen att nå Socialdemokraternas långsiktiga mål om total energiförsörjning på förnybara energikällor är genom en blocköverskridande överenskommelse.

– Är det så att vi vinner väljarnas förtroende 2014 kommer vi att vara i regeringsställning och kunna bjuda in andra partier, säger Matilda Ernkrans.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.