S: Därför gjorde vi det sämsta valet på 100 år

Stefan Löfven
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

På tisdagen presenterades Socialdemokraternas valanalys.

Sjukvården, pensionerna och migrationspolitiken pekas ut som områden där partiet misslyckats.

– Att regeringen inte lyckades hålla en rak, tydlig linje i migrationsfrågan har påverkat förtroendet för regeringen och Socialdemokraterna, säger Luciano Astudillo, som ingår i analysgruppen.

I höstas gjorde Socialdemokraterna sitt sämsta riksdagsval på över 100 år.

Nu, ett knappt halvår senare, presenteras partiets valanalys.

En av slutsatserna i analysen är att den nya, stramare migrationspolitiken – som presenterades våren 2018 – inte var tillräckligt förankrad i partiet.

– Vi konstaterar att det finns en del inslag i hur denna fråga presenterades som gjorde att det var lite onödigt hårt, säger Luciano Astudillo, stabschef i Malmö och en del av analysgruppen.

Att S röstade för den så kallade gymnasielagen gjorde att partiet tappade i förtroende, menar Astudillo:

– Att regeringen inte lyckades hålla en rak tydlig linje i migrationsfrågan har påverkat förtroendet för regeringen och Socialdemokraterna. 

Tappar bland unga och arbetare

Partiet har tappat bland unga väljare, konstateras i analysen.

– Vi har ett minskat väljarstöd bland de unga, vilket är djupt problematiskt, säger Marika Lindgren Åsbrink, som också ingår i analysgruppen.

SSU:s ordförande Philip Botström oroas över utvecklingen – och menar att valanalysen inte har tillräckligt tydliga åtgärdsförslag.

– Tittar man S väljarkår och medlemsbas så håller den på att dö ut och man attraherar inte unga. Tyvärr lämnar valanalysgruppen inga skarpa rekommendationer för hur partiet ska vända den här trenden, säger Philip Botström till Aftonbladet.

S har även tappat bland arbetarväljare, slår analysen fast. 

– Vi ser en väldigt kraftig nedgång bland arbetarväljare, det är framför allt bland LO-väljarna vi tappar. Det kommer vara avgörande att vända den nedgången, säger Marika Lindgren Åsbrink.


”Nykter och självkritisk beskrivning”

Expressen politiske krönikör Torbjörn Nilsson tycker att Socialdemokraterna visar självkritik i analysen.

– Det är en rätt nykter och självkritisk beskrivning, åtminstone den dragning de gör här, säger Torbjörn Nilsson.

– Man konstaterar både att man förlorat väldigt mycket bland arbetarväljare, i LO-grupper, och man noterar att man förlorat mycket på sjukvårdsfrågan. I kärnan av det socialdemokratiska elektorala underlaget så går det dåligt.

När det kommer till landstingsvalet gjorde partiet historiskt sitt sämsta val i landstingen med dramatiska tapp. Utvecklingen inom sjukvården ska vara en stor anledning. 

– Det finns ett missnöje med bristande tillgänglighet och växande vårdköer. Förtroendet för Socialdemokraterna vad gäller sjukvården är alldeles för lågt, säger Lindgren Åsbrink. 

Wikström: ”Måste revidera”

Gabriel Wikström, den tidigare sjukvårds- och folkhälsoministern som lett analysgruppen, rekommenderar att partiet inleder ett utvecklingsarbete kring sjukvårdspolitiken.

– Vi måste ta fram en ny hälso- och sjukvårdspolitik. Man måste revidera den politik som i dag finns, säger han.

Ett område som kritiseras i valanalysen är pensionspolitiken.

Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys och en av grundarna till den nya S-föreningen Reformisterna, håller med kritiken på det området.

– Man landar väldigt nära det vi på Katalys har sagt i flera år – att man måste ha ett nytt pensionssystem, där man kraftigt lyfter pensionärernas ekonomiska standard. Det har blivit en fattigdomsfälla.

Suhonen: ”Väldigt stor uppgivenhet”

Han är positivt överraskad av valanalysen, men tycker ändå inte att den är tillräckligt kritisk.

– Det är på något sätt bättre än vad jag förväntat mig. Föga förvånande försvarar den här valanalysen partiets i mitt tycke mycket misslyckade valstrategi, säger Suhonen.

– Man försvarar partiet som partiorganisation, men pekar på enorma brister i politiken.

Suhonen menar att Socialdemokraterna måste driva igenom stora reformer den kommande mandatperioden – och att valanalysen är för försiktig.

– Den här valanalysen är skriven av begåvade personer, och de inser att det blir väldigt svårt de kommande åren att bryta den här politiken, och därför andas den här analysen en väldigt stor uppgivenhet – som gör mig bekymrad.

”Väldigt besk räkning”

Suhonen beskriver januariöverenskommelsen – 73-punktsprogrammet som S och MP ingick med C och L för att behålla regeringsmakten – som en ”besk räkning”.

– Jag menar att den här valanalysen är ett argument för att Socialdemokraterna måste använda de här åren man har kvar den här mandatperioden för rejäla reformer. Man har köpt regeringsmakten med en väldigt besk räkning från Centerpartiet och Liberalerna. Partiledningen har ansvar att visa genom den reformpolitik man driver att det inte var ett misstag.

Han kritiserar även att valanalysen inte nämner systerpartiet i Storbritannien:

– Vad jag förstår så nämns inte Europas starkaste socialdemokratiska parti, brittiska Labour, när valanalysen går igenom Europas partier. Det är ett misstag för det finns helt klart saker vi kan inspireras och lära av Labour, säger Daniel Suhonen.


LÄS MER: Interna kritiken mot Löfven för nya asylpolitiken

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.