Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

S sänker reformutrymmet

BUDGETSTRIDEN TRAPPAS UPP. Alliansens övergivna överskottsmål har fått Stefan Löfven och övriga i S-ledningen att justera sin taktik. Reinfeldt och Borg planerar ett motdrag. Foto: SUVAD MRKOJIC / OLLE SPORRONG

Alliansens partiledare krävde mer pengar till reformer och tvingade i sista stund finansministern att skjuta till extra pengar i budgeten.

Därmed övergavs överskottsmålet.

När budgetstriden ska avgöras väljer Socialdemokraterna inom kort - av taktiska skäl - att ange ett lägre reform­utrymme, kan Expressen avslöja.

Samtidigt planerar Fredrik Reinfeldt för ett motdrag redan i helgen.

SÅ HÄR SPENDERADE FINANSMINISTER BORG MILJARDERNA

Infrastruktur, bland annat Malmbanan:

1,5 miljarder

Forskning och innovation:

1,74 miljarder

Företagande, framförallt sänkt bolagsskatt:

8,83 miljarder

Åtgärder för unga, särskilt utbildningsplatser:

2,2 miljarder

Fler bostäder, bland annat ökat avdrag för andrahandsuthyrning:

650 miljoner

Integration:

880 miljoner

Insatser för långtidsarbetslösa:

950 miljoner

Få funktionshindrade i arbete:

100 miljoner

Skärpta krav på arbetslösa, sparar:

120 miljoner

Ny vård- och omsorgsinspektion, hälsokonton:

220 miljoner

Lägre skatt för pensionärer:

1,15 miljarder

Mer pengar till rättsväsendet:

1,5 miljarder

Förändrade energi- och klimatskatter, sparar:

260 miljoner

Insatser för klimat och miljö:

560 miljoner

Övriga inkomstreformer, sparar:

540 miljoner

Bostadstillägg för pensionärer, barntillägg för studerande, höjd grundnivå i föräldraförsäkringen:

780 miljoner

Övriga reformer och ökade anslag (däribland 300 miljoner för en ny version av Jas Gripen):

6,3 miljarder

Källa: TT/Regeringens finansplan

BORT MED FAS 3 – OCH MILJONER TILL SKOLAN

Socialdemokraterna vill avskaffa den hårt kritiserade Fas 3-åtgärden.

Åtgärden kostar två miljarder kronor. De cirka 30 000 personerna som i dag hamnat i Fas 3 ska antingen få jobb med avtalsenlig lön, där staten står för 85–100 procent av lönekostnaden, eller reguljär utbildning samtidigt som de behåller sin ersättning från Fas 3.

Stefan Löfven räknar med att hälften får jobb och hälften hamnar i utbildning, framför allt för att läsa in gymnasiekompetens.

S vill satsa 200 miljoner kronor på de cirka 50 skolor i landet där hälften av eleverna inte får gymnasiebehörighet, skriver utbildningspolitiske talespersonen Ibrahim Baylan på Svenska Dagbladets debattsida i dag.

Fem dagar innan slutförhandlingarna i statsministerns sommar­residens Harpsund fanns knappt 20 miljarder kronor avsatta till nya reformer i regeringens budget för 2013.

Men utrymmet växte plötsligt med mer än tre miljarder kronor.

Orsaken var sena krav i förhandlingarna mellan parti­ledarna, kan Expressen i dag berätta. Den sänkta pensionärsskatten som Göran Hägglund drev hårt i förhandlingarna innebar till exempel en oplanerad extrakostnad på över en miljard kronor.

Körde över experterna

Bara några dagar innan budgeten skulle överlämnas till riksdagen pågick ännu förhandlingarna om pensionärsskatten, uppgav KD-ledaren Göran Hägglund.

Det slutade med att parti­ledarna körde över finansdepartementets egna experter som varnat för att överskottsmålet inte kommer att uppnås.

I regeringens budgetmotion konstateras nu öppet att indikatorerna visar "på ett finansiellt sparande som ligger något under målet 2012-2014".

Enligt vad Expressen erfar är det detta Socialdemokraterna kommer att påpeka när de inom kort anger ett lägre reform­utrymme än regeringen.

Partiledaren Stefan Löfven och den ekonomiskpolitiska talespersonen Magdalena Andersson vill på det viset framstå som mer sparsamma än finansministern.

På en pressträff i riksdagen i går presenterade Löfven och Andersson en plan som går ut på att den omdiskuterade arbetsmarknadsåtgärden Fas 3 skrotas. Partiet vill under nästa år satsa två miljarder kronor på lönesubventioner för de som är i Fas 3.

"Massa bortförklaringar"

Varken Stefan Löfven eller Magdalena Andersson vill i dag ange det egna reformutrymmet.

- Vi kommer att återkomma i vår budgetmotion, men om man överger överskottsmålet så ska det ske under ordnade former - och inte som nu, med en massa bortförklaringar som regeringen tycks hålla på med, säger Magdalena Andersson.

Blev du överraskad av att regeringen landade på 23 miljarder i reformer?

- Ja, det blev jag. Det är ju betydligt högre än vad Konjunkturinstitutet gjort i sina prognoser. Jag hade trott att de skulle hamna lägre.

Är det ett för stort reform ­ utrymme?

- Vi måste titta och räkna igenom det ordentligt. Sen återkommer vi.

S-ledaren Stefan Löfven om regeringens reformutrymme:

- Det lär ha hänt något under vägen, men exakt hur de har räknat vet inte jag - och det får de stå för. Vi gör egna beräkningar, och så får vi se.

Den närmaste veckan planerar Socialdemokraterna flera budgetutspel - vilket fått Moderaterna att förbereda en motattack.

På lördag framträder statsminister Fredrik Reinfeldt på Norrmalmstorg i Stockholm under en moderat kampanjdag. Han ska bland annat inviga en valstuga - två år före nästa val.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!