Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S säger nej till las-utredningen

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark: ”Vi har gjort ett vägval”.
Annie Lööf.Foto: OLLE SPORRONG
Nyamko Sabuni och Annie Lööf.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven.Foto: OLLE SPORRONG
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna säger nej till att las-utredningen ska bli lag.

Regeringen vill i stället att förändringarna i arbetsrätten ska utgå från parternas överenskommelse, uppger statsminister Stefan Löfven på Facebook.

Överenskommelsen har dock ratats av LO, och flera fackförbund kallar den ”en krigsförklaring”.

Regeringen anser att det visst finns ett avtal mellan de tre förhandlingsparterna i las-förhandlingarna – LO, PTK och Svenskt Näringsliv – trots att LO sagt nej till det.

Därför behöver man inte basera en ny arbetsrättslag på las-utredningens förslag, vilket stipulerades i januariavtalet.

– Regeringens uppfattning är att det nu finns en överenskommelse mellan parterna och att det är parternas förslag som i stället för utredningen ska ligga till grund för att reformera las, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) under torsdagens pressträff.

– Tyvärr nådde inte parterna på arbetsmarknaden ända fram till den breda överenskommelse som vi hade sett framför oss. Det beklagar jag. Vi hade självklart sett en överenskommelse med alla tre förhandlade parter.

S går emot LO

”Parternas överenskommelse”, åsyftar det nya avtal gällande anställningsskyddet som Svenskt Näringsliv och tjänstemannakartellen PTK kom överens om tidigare i oktober.

LO valde dock att säga nej till det avtalet, och förhandlingarna bröt då återigen ihop.

Flera LO-förbund har riktat hård kritik mot Svenskt Näringsliv, och kallade avtalet ”en krigsförklaring” i en debattartikel i tidningen Arbetet förra veckan.

LO-förbunden Byggnads, Målarna, Transport, Pappers, Fastighet och Seko har även sagt nej till att återuppta förhandlingarna med Svenskt Näringsliv.

LO säger i dag att man visserligen välkomnar att las-utredningen inte kommer att bli lag, men att överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv inte räcker för att ligga till grund för en ny lag.

I ett pressmeddelande skriver LO att man ”inte accepterar att 1,4 miljoner medlemmars behov av ökad trygghet på jobbet rundas i regeringens fortsatta arbete för en ny lagstiftning.”

– Nu är det faktiskt dags att göra något bra för arbetarna i Sverige. Vi accepterar inget annat, säger LOs ordförande Susanna Gideonsson.

V: ”Kan inte godta.

Vänsterpartiets tillträdande partiledare Nooshi Dadgostar har tidigare sagt att man inte kommer att acceptera att regeringen kör över LO.

– Om parterna ska göra upp behöver LO vara med. Det är väldigt viktigt, sa Nooshi Dadgostar till Expressen tidigare i veckan:

– Man kan inte bara köra över en part, vi pratar om 1,5 miljon arbetare.

Avgående partiledare Jonas Sjöstedt twittrar i dag att det visserligen är ”bra att LAS-utredningen inte ska bli lag”, men att man inte accepterar regeringens besked.

”LO har aldrig godtagit uppgörelsen som PTK slutit. Därför kan den inte vara grunden för lagstiftning för LOs medlemmar. Regeringen kan inte påtvinga LO försämringar, det kan vi inte godta,” skriver han.

https://twitter.com/jsjostedt/status/1321725995414675456

Löfven lämnade besked på Facebook

Beskedet från regeringen kom klockan 08 på torsdagsmorgonen via ett Facebookinlägg författat av statsminister Stefan Löfven.

”Fack och arbetsgivare är helt enkelt bäst lämpade att göra upp om de långsiktiga spelreglerna på arbetsmarknaden,” skriver statsministern.

”För mig är det dock viktigt att vara tydlig med att de lagförslag som nu ska tas fram utifrån parternas överenskommelse ska utarbetas med målsättningen att få ett så brett stöd som möjligt från arbetsmarknadens parter.”

https://www.facebook.com/stefanlofven/posts/4960525053988349

Lööf: ”Respektera att de bett om tid”

Centerpartiets Annie Lööf välkomnar beskedet från regeringen i dag, skriver hon på Twitter.

”Bra att också (S) fortsatt säger att de vill modernisera arbetsrätten och välkomnar den partsuppgörelse som SN och PTK sagt ja till”, skriver hon och tillägger senare:

”Dessa parter har bett om tid för att själva analysera, avtala och återkomma till oss. Viktigt att vi respekterar det. Självklart är det helheten i de ansvarstagande parternas förslag som ska genomföras.”

https://twitter.com/annieloof/status/1321716093392691201

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni skriver i ett Facebookinlägg att även de välkomnar beskedet: men att det inte är detsamma som att las-utredningen helt avfärdats.

”Än så länge är vi i ett läge där inga parter har inkommit till politiken med en överenskommelse. Därmed fortsätter vi att gå igenom remisser i syfte att genomföra utredningens förslag,” skriver hon.

https://www.facebook.com/nyamkosabuni/posts/854236445325292

Vad är Las?

Las, eller Lagen om anställningsskydd, är en lag som är till för att skydda arbetstagaren. Den reglerar villkor för uppsägningar och anställningar. 

Enligt januariavtalet kom regeringen, Centerpartiet och Liberalerna överens om att modernisera arbetsrätten och se till så att den anpassas efter dagens arbetsmarknad. 

I det nya förslaget presenteras nya turordningsregler vid uppsägningar och andra regler för anställningar. Det är detta som LO, PTK och Svenskt Näringsliv hittills haft tuffa förhandlingar om. 

Lööf avfärdar V:s las-erbjudande: ”Amen, lägg av nu”

Se hela ”Debatten” med Annie Lööf (C) och Nooshi Dadgostar (V).

Sjöstedt hoppas på lösning – men hotet ligger fast

Vänsterledaren om Socialdemokraternas nya las-besked.

Madestam: ”En regeringskris ligger långt borta”

Jenny Madestam om Socialdemokraternas las-besked.

Är du medlem i ett fackförbund?

Socialdemokraterna säger nej till las-utredning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.