Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-röster om Reformisterna: ”I princip V:s program”

Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Thomas Bodström är positiv till Reformisterna.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
1 / 7

Aftonbladets politiska chefredaktör, Anders Lindberg, menar att nystartade S-föreningen Reformisterna för vidare traditionen med "Rosorna krig" inom socialdemokratin. 

Socialdemokratiska opinionsbildaren Göran Greider hyllar initiativet och tänker gå med i föreningen – men säger samtidigt: 

– Det där programmet de lägger fram är i princip Vänsterpartiets program. 

Förre justitieministern Thomas Bodström välkomnar också Reformisterna: 

– Så länge man håller sig inom partiet så tycker jag att det är bra att man driver en idédebatt.

Under söndagen lanserades S-föreningen Reformisterna av initiativtagaren och S-debattören Daniel Suhonen. 

Även förre utbildningsministern Carl Tham och avhoppade riksdagsledamoten Sara Karlsson ingår i gruppen bakom. 

Syftet är att inifrån partiet driva det åt vänster. 

Greider: "Inte säkert att man kan påverka"

Beskattning av arv och kapital, 5 000 kronor mer i månaden för fattiga pensionärer och en statligt driven klimatomställning är några av förslagen.

Göran Greider.
Foto: MICHAELA HASANOVIC

– Det där programmet de lägger fram, det är snarlikt Vänsterpartiets. Det är i princip Västerpartiets program, säger Göran Greider, chefredaktör för Dala-Demokraten och socialdemokratisk opinionsbildare. 

Är det inte bättre att de bara byter parti då? 

– Ja, jag tycker nog att folk kan ta sig en funderare på det. Jag har ingen lojalitet på det sättet utan det är nog en fråga som många kommer ställa sig. För går man med i Reformisterna så är det inte säkert att man påverkar i alla fall. 

Bodström: "Har varit mycket pragmatiskt med regeringsbildningen"

Socialdemokratiske debattören och tidigare justitieministern, Thomas Bodström, är positiv. 

Thomas Bodström.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Så länge man håller sig inom partiet så tycker jag att det är bra att man driver en idédebatt. För det har varit så mycket pragmatiskt med regeringsbildningen, och även om jag stöder den så tycker jag att det är bra att den följs av en debatt, säger Thomas Bodström.  

Även S-toppen Mikael Damberg, inrikesminister i nuvarande regeringen, är positiv:

– Jag tycker att det låter som en bra idé. Det kommer säkert att bidra till att vi får en ännu mer spänstig framtidsdiskussion om vilka reformer som Sverige och socialdemokratin behöver genomföra, säger han till Aftonbladet 

Mikael Damberg
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Aftonbladets politiska chefredaktör, Anders Lindberg, ser Reformisterna som ett sätt för partiets vänsterfalang att positionera sig. 

Lindberg: "Socialdemokratin är en bred kyrka"

– Man har tagit de traditionella vänsteruppfattningarna inom partiet och polemiserar mot 73-punktprogrammet, det är min bild. Så det är snarare en slags rosornas krigsretorik som går tillbaka till den gamla konflikt som funnits mellan kanslihuset och en kritik från vänster. Jag uppfattar det inte som något nytt, utan det här ligger i linje med det. Socialdemokratin är en bred kyrka som sträcker sig från Daniel Suhonen och Göran Greider till Widar Andersson. Och i den kyrkan så är det här inga nya uppfattningar. De har funnits där hela tiden men har aldrig dominerat politiken utom under möjligen under Juholtperioden, lite kort, säger Anders Lindberg. 

Anders Lindberg.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Han ser dock inte att Reformisterna för fram något alternativ. 

– Om man tittar på politiken de för fram så skulle den politiken inte göra det möjligt att samarbeta i mitten för Stefan Löfven. Och alternativet till en Löfven-regering är en liten högerregering med stöd av Sverigedemokraterna, och som jag tolkar dem är det inte vad de vill ha. Men de presenterar ingen alternativ regering. 

Göran Greider ska ansluta till Reformisterna

Göran Greider tänker dock ansluta till föreningen. 

– Jag tycker det är jättebra och precis vad som behövs. Det kanske till och med är för sent. Men jag vet att det är mängder av medlemmar i socialdemokratin, arbetarrörelsen och fackföreningsrörelsen som vill går med och kommer att gå med. Det kan till och med vara så att någon enstaka väljare som vill ha progressiv politik och står i valet och kvalet till Vänsterpartiet med det här kanske ser ett hopp tändas. 

Han menar dock att den viktigaste effekten av Reformisterna är att ruska om S-ledningen. 

Greiders kritik mot partiledningen: "Häpnadsväckande"

– Jag, och många med mig, upplever att S-ledningen går omkring i en dvala. De hör inte ens hur de själva låter när de pratar om Januariöverenskommelsen. Den ena ministern efter den andra, inklusive statsminister, kliver fram och talar om de här 73 punkterna i avtalet som det vore deras egen politik. Som om det vore något de länge drömt om att få genomföra. Jag tycker att det varit ganska häpnadsväckande. Det är som att ledningen lever i en bubbla – det här är ett sätt att spräcka den bubblan, säger Göran Greider. 

"Man måste klara av att stå för radikala uppfattningar"

Anders Lindberg ser också ett problem med att 73-punktsprogrammet tolkas som socialdemokratisk politik. 

– När jag läser om Reformisterna så tänker jag att den viktigaste slutsatsen kanske är att man måste skilja på vad som är socialdemokratin i regeringen och vad som är socialdemokratin som parti. Man måste klara av att stå för radikala uppfattningar som parti, även när man samarbetar med andra partier. Men man måste göra tydligt vad som är socialdemokratisk politik och vad som är kompromisser – och jag får en känsla av att det är ett problem just nu. Att det är ganska många som uppfattar att det här 73-punktsprogrammet är socialdemokratisk politik och det är det inte. Det är ett kompromissdokument, säger Anders Lindberg. 

Partiföreningen Reformisterna presenteras på måndagen med en presskonferens på ABF-huset i Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.