Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S röstade för vapenstopp från EU till Turkiet

Expressens utrikesredaktör Mats Larsson om Turkiets kravlista.
Socialdemokraterna i Europaparlamentet har röstat för ett förslag om att uppmana medlemsländerna att stoppa vapenexport till Turkiet.
Foto: JULIEN WARNAND / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
EU-parlamentarikern Evin Incir.
Foto: Viktor Wrange

Förhandlingarna med Turkiet om Sveriges Nato-ansökan pågår, och president Erdogan kräver bland annat att vapenembargot mot landet upphör.

Den svenska S-regeringen har försökt tillmötesgå Ankaras krav, och har hävdat att något vapenembargo inte finns.

Samtidigt har Socialdemokraterna i Europaparlamentet röstat för ett förslag om att uppmana EU:s medlemsländer att stoppa all vapenexport till Turkiet. 

Ett av Turkiets krav för att ge upp sitt motstånd mot ett svenskt Nato-medlemskap är att Sverige häver sitt vapenembargo mot landet.

I veckan har Turkiet framhållit sina krav på Sverige igen. Landets kommunikationsdirektör Fahrettin Altun hävdade under ett panelsamtal att Turkiets hållning i frågan är ett sätt att skydda Natos säkerhet – vilken Turkiet anser hotas av att Sverige uttrycker stöd till det politiska partiet PYD i nordöstra Syrien.

– De måste avsluta det politiska stödet till terrorism, sluta finansieringen av terrorism, avsluta vapenstödet till PKK/PYD och att häva det synliga eller hemliga embargot och sanktionerna mot vårt land, sa Altun enligt turkiska medier.

S röstade för vapenstopp till Turkiet

PKK är en internationellt erkänd terrororganisation, vilka terrorklassas även av Sverige. Turkiet hävdar emellertid att även det politiska partiet PYD är terrorister, vilket inte är erkänt.

Den svenska S-regeringen har försökt tillmötesgå kravet från Ankara genom att hävda att det inte finns något vapenembargo och samtidigt backa från det som i praktiken har varit ett försäljningsstopp efter den turkiska offensiven mot den syrisk-kurdiska milisen YPG i norra Syrien 2019.

Samtidigt som de känsliga förhandlingarna röstade Europaparlamentet på tisdagen om ett förslag om att ”på grund av Turkiets militariserade utrikespolitik uppmana medlemsländerna att stoppa all vapenexport till Turkiet”.

Förslaget gick inte igenom. 

Bland svenskarna röstade ledamöterna från Moderaterna och Kristdemokraterna nej, liksom den politiske vilden Peter Lundgren, tidigare SD.

Sverigedemokraterna och centerpartisterna röstade 0, motsvarigheten till den gula knappen i riksdagen. Liberalen Karin Karlsbro och socialdemokraten Erik Bergkvist var frånvarande.

Alla närvarande parlamentariker för de rödgröna partierna, inklusive Socialdemokraterna, röstade för förslaget.

S: Skild från Nato-diskussionerna

Evin Incir, som är S-gruppens talesperson i frågan, säger i en kommentar:

– Det är inte första gången vi röstar i denna fråga i Europaparlamentet under mandatperioden. Vår position är densamma och den är skild från de diskussioner som pågår just nu inom ramen för Nato-förhandlingarna.

Evin Incir är en av de svenska politiker som i turkiska medier pekats ut som terrorister. Hon har tidigare sagt till Ekot att hon är ”sårad och förbannad över de lögner som sprids”.

Förra veckan rapporterade Ekot att varken S-regeringen, M, KD eller C vill ge besked om hur de ställer sig till att Sverige ska verka för ett vapenembargo mot Turkiet på EU-nivå. 2019 ställde sig alla partier bakom ett sådant krav. I det handlar det om att Sverige ska driva på i EU på ministernivå.

Se också: 

”Läget redan låst – nu blir det svårare”

Experterna om hur Turkiet kan utnyttja kaoset i svensk politik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.