S-riksdagsmannen: "Är oacceptabelt"

Publicerad

Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson informerade personligen regeringen om Expressens granskning av fuskmisstankar och jävsanklagelser.

Nu kräver S-riksdagsledamoten Hans Hoff, ledamot av konstitutionsutskottet, att regeringen agerar omedelbart:

- Detta är oacceptabelt, det handlar ju om en form av korruption.

Men den ansvarige ministern Ulf Kristersson (M) gömmer sig.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson och statssekreteraren Anna Pettersson Westerberg besökte i onsdags eftermiddag Försäkringskassans huvudkontor i Ericssons gamla lokaler vid Telefonplan i Stockholm.

Enligt Expressens källor valde generaldirektören Dan Eliasson, som tidigare nämnts som tänkbar minister i eventuell S-ledd regering efter valet, då att informera sina gäster om Expressens pågående granskning av myndigheten.

Ministern fick bland annat veta att det framkommit misstankar om fusk och jäv rörande kommunikationsdirektören Jonas Lindgren - vilket Expressen avslöjade dagen därpå.

Men Ulf Kristersson fick ett annat besked än det som Försäkringskassans säkerhetsstab beslutade om så sent som förra fredagen, den 21 mars.

På fredagsmötet bestämdes att ärendet skulle avslutas "utan åtgärd då generaldirektören, tillika ordföranden i personalansvarsnämnden inte anser att det som framkommit ska innebära någon polisanmälan, disciplinpåföljd eller erinran för de involverade".

Fast till socialförsäkringsminister Ulf Kristersson sa Dan Eliasson i stället att "man arbetar med frågan", vilket bekräftas av statssekreteraren Anna Pettersson Westerberg som deltog i mötet.

- Vi har haft ett samtal och då förstod vi att man arbetar med den här frågan, säger hon.

Ärendet som rör Jonas Lindgren avslutades utan åtgärd. Det rimmar ju illa med det du säger nu?

- Jag utgår från att de riktlinjer man har, och att det som finns att hantera i den här frågan, hanteras, helt enkelt. Vi för ju en löpande dialog med generaldirektören och vi hade ett samtal om det här då. Och de arbetar med frågan, vad jag förstår.

Enligt statssekreteraren är misstankarna om fusk och jäv nu en sak för Dan Eliasson att hantera - och inget för regeringen.

- Det här är ju en myndighetsfråga, så det här är en fråga för generaldirektören.

Socialdemokraterna håller inte med. Hans Hoff, ledamot av riksdagens konstitutionsutskott, säger att det som Expressen avslöjat om kommunikationschefen Jonas Lindgren är "fullständigt oacceptabelt".

- Han har missbrukat sin ställning som chef i en statlig myndighet.

Enligt Hoff måste nu regeringen agera blixtsnabbt.

- Det går inte att dra ner rullgardinen och glömma sig. Ett sådant agerande visar på en brist i både ledarskap och handlingskraft. Nu har man ett ansvar för att klarlägga situationen och lämna regeringens syn på detta. Det går inte att hänvisa tillbaka till myndigheten.

- Nu får vi se hur detta utvecklas. Jag utesluter inte att detta kan bli föremål för en KU-granskning.

I går kunde Expressen berätta att kommunikationschefen Jonas Lindgren var ifrågasatt redan när han tillrädde. Generaldirektören hade tidigare arbetat med honom på Migrationsverket och anställde honom utan att annonsera ut tjänsten.

Ulf Kristerssons statssekreterare Anna Pettersson Westerberg:

- Äh, det har jag ingen kännedom om.

Men nu när jag informerar dig...?

- Återigen, vad gäller all typ av internt arbete på Försäkringskassan vad gäller sådana här saker, så förväntar jag mig att man följer de riktlinjer och förordningar som finns på området.

Är det enligt regler och förordningar att anställa en kommunikationschef utan att annonsera tjänsten?

- Äh, jag förväntar mig att man följer de riktlinjer som finns vid tillsättningar och annat.

Ja, och då ställer jag fråga - är det enligt reglerna att anställa en kommunikationschef utan att annonsera tjänsten?

- Det vill jag inte spekulera kring. Det är ju en fråga för myndigheten, och jag förväntar mig att man arbetar utifrån de riktlinjer som finns, helt enkelt.

Finns det anledning för regeringen att agera på något sätt med anledning av det som nu har avslöjats?

- Äh... alltså, det här är... Eftersom frågan verkar vara pågående ser jag ingen anledning att agera i det här läget. Jag utgår från att Försäkringskassan gör det som förväntas av dem, helt enkelt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag