Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S redo att köra över MP om migrationen

Miljöpartiet gillar inte S bud till migrationskommittén.
Statsminister Stefan Löfven och Socialdemokraterna möter Moderaterna på en rad punkter om migrationen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Källor uppger för Expressen att S nu är beredda att köra över MP i frågan.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna går nu Moderaterna till mötes på en rad punkter i migrationsfrågan. 

I ett bud man lämnade sent på onsdagskvällen ställer man sig bakom ett nytt riktmärke – liknande ett volymmål – där Sveriges mottagande ska ned till ett EU-genomsnitt.

Men Miljöpartiet står inte bakom budet, och enligt vad Expressen erfar är Socialdemokraterna öppna för att gå vidare utan koalitionspartnern i riksdagen.

Klockan 10 på torsdagen möttes återigen migrationskommittén, där samtliga riksdagspartier sitter med, för ett potentiellt avgörande möte.

Tiden håller på att rinna ut eftersom ett slutbetänkande ska vara klart redan i augusti, men nu börjar det också röra på sig.  

Socialdemokraterna lämnade ett bud till övriga partier i kommittén sent på onsdagskvällen, som klargör partiets position på en rad punkter.

Partiet ställer sig bland annat bakom tanken på ett riktmärke för hur stort Sveriges totala mottagande ska vara som till sin konstruktion påminner om det volymmål Moderaterna krävt. 

Socialdemokraternas bud om migrationen

Riktmärket innebär att Sveriges totala mottagande ska motsvara Sveriges andel av EU:s befolkning. Det betyder i så fall att Sverige skulle ta emot cirka 2,2 procent av de asylsökande i EU, vilket vore en avsevärd minskning mot hur det sett ut under senare år. 

Partiet vill också se fortsatt temporära uppehållstillstånd. 

Man vill samtidigt att den så kallade ventilen i systemet för särskilt ömmande fall, till exempel svårt sjuka, ska vidgas från hur det ser ut i dag. 

Man går också emot Moderaternas krav på att begränsa nyanländas tillgång till välfärdssystemet, även om man där är beredda att utreda frågan. Dessutom vill man att det undantag från försörjningskravet för anhöriginvandring som januaripartierna infört ligger fast – något Moderaterna starkt motsätter sig.

Som helhet är det ändå ett betydande kliv närmare Moderaterna menar flera personer med insyn, och inom M ser man i grunden goda förutsättningar att enas med S. 

– Om M och S satt i ett rum skulle man kunna enas, säger en källa med insyn. 

Kan köra över Miljöpartiet

Men ett stort frågetecken kvarstår och det handlar om Miljöpartiet. Det bud Socialdemokraterna nu lämnat står inte regeringskollegan MP bakom, men frågan är vad det innebär och hur S då tänker sig gå vidare. 

Moderaterna har i Migrationskommittén krävt att S förbinder sig att genomföra en eventuell uppgörelse mellan S och M. Det finns inom M en oro för att en uppgörelse med S vattnas ur genom regeringsförhandlingar mellan S och MP i ett senare skede. 

Att det krävs besked om hur en eventuell uppgörelse utan MP ska tas vidare har även C och L efterfrågat. 

– Vi måste vara överens om att det vi enas om också läggs fram på riksdagens bord, och det måste S uttrycka på något sätt, säger en källa med god insyn. 

För S är migrationsfrågan känslig. Inom partiet, inte minst bland kommunalråden men även från LO-håll, finns ett hårt tryck på att man ska köra över MP och göra upp med Moderaterna.

När Socialdemokraternas Verkställande utskott behandlade frågan om S-budet häromdagen var det uttalade syftet också att man skulle nå en uppgörelse med i första hand Moderaterna.  

Källor inom S uppger nu också för Expressen att frågan anses vara så viktig att man är beredda att äventyra regeringen med MP och att en regeringskris inte går att utesluta. 

Men en lösning som S också ska ha diskuterat är att gå vidare med frågan i riksdagen, utan att regeringen lägger någon proposition, och att riksdagen genom ett utskottsinitiativ får driva fram den lagstiftning som krävs. 

Statsvetaren Jenny Madestam om att S uppges redo köra över MP i migrationsfrågan.
M efter migrationsmötet:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.