S rasar i ny Sifo-mätning beställd av SvD och GP. Foto: Anna-Karin NilssonS rasar i ny Sifo-mätning beställd av SvD och GP. Foto: Anna-Karin Nilsson
S rasar i ny Sifo-mätning beställd av SvD och GP. Foto: Anna-Karin Nilsson
Största partiet just nu är Moderaterna med Anna Kinberg Batra som partiledare. Foto: Pelle T NilssonStörsta partiet just nu är Moderaterna med Anna Kinberg Batra som partiledare. Foto: Pelle T Nilsson
Största partiet just nu är Moderaterna med Anna Kinberg Batra som partiledare.  Foto: Pelle T Nilsson
Så här ser fördelningen ut i den senaste Sifo-undersökningen.Så här ser fördelningen ut i den senaste Sifo-undersökningen.
Så här ser fördelningen ut i den senaste Sifo-undersökningen.

S-raset: Får sitt lägsta stöd sen Sifo startade

Publicerad

Socialdemokraterna får sitt lägsta stöd bland väljarna – sedan Sifo startade mätningarna 1967.

Största parti: Moderaterna.

Det visar SvD/GP:s nya undersökning.

Moderaterna är nu största parti i en ny Sifoundersökning, beställd av Svenska Dagbladet och GP.

Socialdemokraterna, däremot, får lägre siffror än de fått sedan Sifo började mäta 1967 – 23,2 procent.

Gapet mellan blocken är just nu 5,5 procentenheter, enligt januarimätningen.

Under tidigare bottenrekordet

Mätningen är gjord under perioden 11-21 januari och under den tiden har Socialdemokraterna haft mycket motgångar , framför allt turbulensen kring Kommunal och utrikesminister Margot Wallströms lägenhet.

Raset är statistiskt säkerställt. Det ligger 1,4 procentenheter under tidigare bottenrekord.

– Nu pratar vi inte ens om Juholtsiffror längre, det kan vi glömma. Men trenden är inte ny, S har haft strukturella problem länge, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar, till SvD.

Frågan är hur mycket Socialdemokraternas resultat hänger ihop med Kommunalskandalen. Sådana effekter brukar vara kortlivade, enligt statsvetarna.

Men Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger till SvD att han ser S-raset som mer långsiktigt.

– Trenden de senaste decennierna är oroväckande för Socialdemokraterna, konstaterar han.

En annan trend för partiet är ett lågt stöd i storstäderna. I januarimätningen pendlar det mellan 17,5 och 20,2 i landets tre största städer, skriver GP.

– Stödet har blivit ännu svagare i storstäderna, men underlaget är såpass litet att det är svårt att dra några stora växlar av det, säger Toivo Sjörén till GP.

"Gissar att det finns nervositet"

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, tror dessutom att det finns ett dolt internt missnöje.

– Det finns en tradition av lojalitet inom partiet när man är i regering. Och det finns säkert en förståelse för det speciella parlamentariska läge som råder. Men frågan är hur länge reservoaren av tålamod räcker? Jag skulle gissa att det finns en stigande nervositet inom rörelsen, säger han till SvD.

Majoriteten av S-väljarna går till Moderaterna.

Det är en viktig skillnad mot hösten, då missnöjda väljare gick till SD.

Gapet är nu 5,5 procentenheter

Och Moderaterna står för mätningens andra skräll. Partiet ökar med 3,5 procentenheter till 25,6 procent. Därmed är M störst i mätningen.

Även allianspartierna har anledning att glädjas: Samtidigt är gapet mellan blocken hela 5,5 procentenheter.

Tomas Tobé, partisekreterare hos Moderaterna, menar att framgången för Moderaterna delvis beror på att partiet omprövat sin integrations- och migrationspolitik, och bland annat lagt fram förslag om en tillfällig flyktingpaus.

– Det finns ett starkt stöd för detta hos väljarna. Jag tror att allt fler upplever att Sverige är på väg åt fel håll med Löfven-regeringen som inte har klarat av att hantera flyktingkrisen bra. Och regeringen saknar svar på den stora integrationsutmaningen.

Han lyfter också fram att förtroendet för Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra ökat den senaste tiden medan förtroendet minskat för statsminister Stefan Löfven.

– Det är en del av förklaringen till uppgången för Moderaterna, säger Tomas Tobé. Det har skapat en rörelse hos väljarna från S till M.

Tror du att de för Moderaterna positiva siffrorna i januarimätningen kommer att stå sig?

– Det återstår att se. Den enskilda mätningen är glädjande för Moderaterna och Alliansen, men det kan både gå upp och ner i mätningar.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin lämnar en skriftlig kommentar till partiets bottensiffror:

"Vi har haft ett utmanande år bakom oss och det här är en opinionssiffra som jag verkligen inte är nöjd med, och som speglar att Sverige står inför flera utmaningar som vi måste hantera.

För att vända opinionstrenden behöver vi under 2016 fortsätta hantera migrationsfrågan och tydligare än tidigare prioritera att värna välfärden så människor känner trygghet, se till att kunskapsresultaten i skolan vänder och framför allt - bekämpa arbetslösheten så fler är med och jobbar och bidrar".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag