Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-raset bland de unga: ”Mest oroväckande”

Idag samlas SSU-medlemmar i Karlstad för ungdomsförbundets 40:e kongress.
Under 00-talet har stödet för S bland förstagångsväljare gått från 30 till 20 procent.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

KARLSTAD. Socialdemokraterna har fått gråa hår. 

Under 00-talet har stödet för S bland förstagångsväljare gått från 30 till 20 procent.

Och under vårens EU-val blev S fjärde största parti i den yngsta väljargruppen.  

– Man tycker nog inte att vi är så radikala och nydanande som vi var längre bak i historien, säger Philip Botström, ordförande för SSU. 

Socialdemokraternas stöd bland unga har rasat under de senaste åren.

Tappet lyfts fram som ett stort problem i partiets egen valanalys från 2018:

”Det mest oroväckande är dock att stödet bland de yngsta väljarna fortsätter att sjunka, från redan låga nivåer (...) Ju yngre väljare – desto svagare stöd.”, skriver man. 

Bland förstagångsväljare har Socialdemokraterna gått från 30 procents stöd i valet 2002 – till 20 procent valet 2018. 

Löfven talade på invigningen av SSU:s kongress i Karlstad

Moderaterna lockade de yngsta väljarna

Nu blev i stället Moderaterna starkast med 21 procent. Även Sverigedemokraterna (13 procent), Vänsterpartiet (12 procent) och Centerpartiet (12 procent) lockade väljare från den yngsta åldersgruppen.

I åldern 22 till 30 år har motsvarande tapp gått från 31 procent till 23 procent i valet 2018. 

Och i vårens EU-val gick det ännu sämre för Socialdemokraterna att locka till sig förstagångsväljarna. 

Här blev partiet bara det fjärde största i åldersgruppen 18-21 år – efter Moderaterna, Miljöpartiet och Centerpartiet. 

Bland de äldre blev däremot Socialdemokraterna största parti med samma stöd – 30 procent – som föregående EU-val. 

”Vi fokuserar väldigt mycket på miljöpolitik – det är väldigt bra att lyfta den typen av frågor som unga berörs av. Det har varit problemet i S, man har fokuserat mycket på frågor som unga inte alltid har kunnat identifiera sig med, medan andra partier har varit mycket bättre med att lyfta frågor som faktiskt unga brinner för”, svarar SSU-medlemmen Fanny Prager, 25, på frågan om hur S ska locka fler unga väljare.
Foto: Alexandra Andersson

SSU: ”Inte spännande” 

Även i Socialdemokraternas egna ungdomsförbund, med runt 10 000 medlemmar enligt SSU:s hemsida, är det för få unga, varnar partiet för i valanalysen. 

”Det är en utmaning för alla partier att locka yngre väljare, men jag tror på att lyfta frågor som är relevanta för unga, som våra tydliga idéer för en offensiv klimatomställning och en starkare politik mot psykisk ohälsa.”, skriver Stefan Löfven i ett sms till Expressen. 

Philip Botström, ordförande för SSU, tror att många yngre väljare inte vet vad Socialdemokraterna vill med Sverige, och har under sin egen valrörelse märkt att många uppfattat partiet som ”systemförvaltare”. 

– Men man tycker nog inte att vi är så radikala och nydanande som vi var längre bak i historien, säger han. 

Enligt Philip Botström har ungdomsförbundet varit väldigt tydliga mot sitt moderparti att man måste skärpa sig – och driva en politik som unga kan identifiera sig med. 

– Unga i dag kanske inte tycker att socialdemokratin är spännande. Jag möter många som håller med om våra värderingar, men som tycker att det finns andra partier som skulle vara bättre på att genomföra politiken. Och då har vi en hemläxa att göra, säger han. 

– Jag tror att vi måste fokusera på flera områden, framför allt på klimatfrågan, men också att vi tar ungas oro på största allvar. Vi har mycket psykisk ohälsa i samhället. Vi har också migrationspolitiken som vi i större utsträckning måste prata om, säger SSU-medlemmen Shahram Behrouz, 23.
Foto: Alexandra Andersson

Jenny Madestam: ”Skimmer av gubbighet”

I höstas gjorde Socialdemokraterna sitt sämsta val någonsin. 

Enligt Jenny Madestam, statsvetare och politisk kommentator i Expressen, är partiets problem större än enbart tappet bland unga väljare, och beror på att man under en längre tid inte har lyckats med att ”trampa i takt med tiden” – något som gäller för den hela europeiska socialdemokratin. 

Även om stödet i den äldsta väljargruppen fortfarande är förhållandevis starkt, har man även där sett ett rejält back. Bland väljare över 65 år röstade i höstens val var tredje (33 procent) på Socialdemokraterna – jämfört med nästan hälften (44 procent) 2002. 

Bland väljare i åldern 31-64 år har stödet mellan 2002 och 2018 rasat från 40 till 25 procent – en minskning med 15 procentenheter. 

– Kollektivistisk orienterade partier har svårt att hitta en roll i dagens ganska individualistiska samhälle, säger Jenny Madestam. 

För de unga väljarna har Socialdemokraterna misslyckats med att förklara varför partiets politik är relevant och het i dag, menar hon: 

– Detta i kombination med att man inte uppfattas som tillräckligt ”sexig”. Det finns ett skimmer av gubbighet över partiet. Sådant spelar roll. 

”Vi behöver ha frågor som märks i ungdomars vardag. Folk behöver någonstans att bo, folk behöver känna att klimatkrisen tas på riktigt. Vi behöver ekonomisk, jämlik politik som tar ansvar för vår framtid. Viktigt för mig är bostadsbristen, det är inte hållbar att man inte kan flytta hemifrån förrän man är gammal”, säger SSU-medlemmen Alma Carlsson, 21.
Foto: Alexandra Andersson

Fånga unga med klimatfrågan 

Enligt Jenny Madestam är unga är generellt sett mer idealistiska och tar ut svängarna mer. I dag står klimat- och miljöfrågan högt upp på dagordningen bland de yngre väljarna – något Socialdemokraterna misslyckats med att sätta högt på sin agenda.

– För unga människor i dag är de identitetspolitiska frågorna viktiga. Vad ska vi ha för värld? För den unga, vänsterorienterade gruppen uppfattas inte Socialdemokraterna som ett progressivt parti i framkant som kommer med djärva politiska förslag, säger hon. 

SSU:s ordförande Philip Botström ser även han brister i hur Socialdemokraterna har förmedlat sin politik. 

– Ska Socialdemokraterna kunna vara ett parti som både är intressant bland unga väljare, men också en relevant politisk aktör de kommande åren, måste vi ta ett nytt helhetsgrepp om miljö- och klimatpolitiken, säger han.

”Väldigt mycket. Framförallt tror jag att det handlar om att driva politik som på riktigt förändrar för unga på arbetsmarknaden, bostadssituationer, att ha möjlighet att styra upp universitet”, svarar SSU-medlemmen Redoy Ullah, 25, på frågan om vad S behöver göra för att locka unga väljare till partiet.
Foto: Alexandra Andersson

Moderaterna lockar fler

Under tidsperioden 2002 till 2018 har däremot Moderaterna lyckats betydligt bättre med att locka unga väljare. 

2002 röstade 13 procent av förstagångsväljarna och 14 procent i åldern 22 till 30 år på det borgerliga partiet. 

16 år senare, i valet 2018, låg motsvarande siffra på 21 procent bland förstagångsväljarna. Och även i åldern 22 till 30 år röstade en av fem (20 procent) på Moderaterna. 

– De har varit lite skickligare i att trampa i takt med tiden. Vi hade hela Reinfeldt-eran, och den tror jag var väldigt förmånlig för partiets förmåga att attrahera yngre människor, säger Jenny Madestam. 

Hon lyfter även fram yngre profiler inom Moderaterna som en viktig aspekt i framgången.  

Som exempelvis riksdagsledamoten Hanif Bali. 

– Han är kontroversiell, men också jämförelsevis ung som en del yngre väljare säkert känner att de kan identifiera sig med. Sådant är också viktigt, säger Jenny Madestam. 

– Ett parti som Socialdemokraterna – som är mer kollektivistiskt orienterat – är lite strängare i den bemärkelsen att man inte ska ta ut svängarna som enskild politiker, än andra partier. I Moderaterna är man däremot mer accepterande till att olika politiker får profilera sig hårdare. 

Så röstade förstagångsväljarna i riksdagsvalet 18 och EU-valet 19, parti för parti.

Riksdagsvalet hösten 2018

M: 21 procent 

S: 20 procent 

SD: 13 procent 

V: 12 procent 

C: 12 procent 

KD: 7 procent

Mp: 6 procent 

L: 5 procent 


EU-valet våren 2019

M: 21 procent 

Mp: 17 procent 

C: 16 procent 

S: 12 procent 

SD: 10 procent 

L: 7 procent 

KD: 6 procent

V: 4 procent 

Fi: 2 procent 


Källa: SVT Valu

Så många unga röstade på S (2002-2018)

2002

Ålder 18-21: 30 procent

Ålder 22-30: 31 procent

2006

Ålder 18-21: 26 procent

Ålder 22-30: 26 procent

2010

Ålder 18-21: 29 procent

Ålder 22-30: 24 procent

2014

Ålder 18-21: 23 procent

Ålder 22-30: 26 procent

2018

Ålder 18-21: 20 procent

Ålder 22-30: 23 procent


Källa: SVT Valu

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.