Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

S rasar och SD lyfter

Socialdemokraterna rasar i Expressens nya demoskop, och backar med tre procent till 28,3. Foto: Anna-Karin Nilsson
Moderaterna ökar samtidigt och ligger på 25 procent, samtidigt som gapet minskar mellan blocken. Foto: Sven Lindwall
Mätningens vinnare är SD som lägger sig på rekordhöga 15,7 procent. Foto: Patrik Lundin 2015
Carin Jämtin, partisekreterare S:
''Förändringsarbetet i regeringen är i full gång för att skapa fler jobb, en bättre skola och en fungerande välfärd. I kommande budgetar kommer vi kunna göra större förändringar som tar oss närmare ett mer jämlikt Sverige, det är en efterfrågad politik bland människor."
Foto: Lisa Mattisson Exp
Aron Etzler, partisekreterare V:
''Det verkar finnas en tveksamhet om vad regeringen kan leverera. Nu är det viktigt att alla reformer som V presenterar med regeringen, som ger mer av en välfärd man kan lita på och minskar de orättvisa inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män verkligen genomförs."
Foto: Sven Lindwall
Anders Wallner, partisekreterare MP
''Under våren har vi kunnat visa på stora satsningar på bland annat miljö-, järnväg och bostäder. Vi ser fram emot en mandatperiod där det verkligen märks att ett grönt parti sitter i regering."
Foto: Mikael Sjöberg
Tomas Tobé, partisekreterare M:
''Det är glädjande att stödet ökar för Moderaterna. Allt fler håller med om att det är viktigare att satsa på jobb före bidrag och att Sverige behöver en bättre integrationspolitik."
Foto: Sara Strandlund
Maria Arnholm, partisekreterare FP:
''Vi ligger kring vårt valresultat, som ju var en besvikelse. Folkpartiet har initierat ett långsiktigt och viktig förnyelsearbete för att utveckla vår politik. Det behövs en stark liberal opposition mot en otydlig och svag regering."
Foto: Sven Lindwall
Michael Arthursson, partisekreterare C:
''Vi är kvar på nivån över valresultatet, en bra bit högre än för ett år sedan. Socialdemokraterna rasar och Alliansen knappar in rejält. Vi kommer nu att ta en rejäl debatt mot vänsterns kommande skattehöjningar som hotar jobben."
Foto: Jens L'Estrade
Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare KD:
''Vi arbetar just nu mycket internt dels med vår partiledarprocess dels med politikutveckling, något som avspeglar sig i dessa siffror."
Foto: Olle Sporrong
Richard Jomshof, partisekreterare SD:
''Det är klart att det är glädjande att partiet ökar. Det är en förutsättning för att vi ska kunna jobba vidare och försöka bli den maktfaktor i svensk politik som vi vill göra. Våra frågor, invandringsfrågan och integrationen, diskuteras allt mer."
Foto: Pelle T Nilsson
1 / 12

Stefan Löfvens övertag på alliansen har nu ätits upp - något som han själv tar med ro.

Samtidigt når stödet för Sverigedemokraterna nya rekordnivåer på 15,7 procent i Demoskops/Expressens väljarbarometer för april.

– Min bedömning är att vi kan nå nivåer på över 30 procent och bli landets största parti, säger Mattias Karlsson.

Så gjordes undersökningen

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna: Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

Undersökningsperiod: 31 mars-8 april 2015.

Metod och urval: Telefonintervjuer i enlighet med standard för slumpmässiga befolkningsurval baserat på telefonnummer. För att tillförsäkra god representativitet kompletteras fasta med mobila telefonnummer. Utvald person i ett hushåll ersätts inte av annan person i samma hushåll.

Antal genomförda intervjuer: 1253.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Statistisk säkerhet: Inga statistiskt säkerställda förändringar i förhållande till förra månaden.

Gapet mellan blocken är i stort sett utraderat i Demoskops/Expressens väljarbarometer för april. Stödet för de rödgröna är nu 41,3 procent medan allianspartierna stöds av 40,5 procent. Stödet för regeringen tangerar de rekordlåga nivåerna från i december, 35,2 procent. Tyngst går det för Socialdemokraterna som backar 3 procentenheter jämfört med i mars, till 28,3 procent.

Men Stefan Löfven tar siffrorna med ro.

– Jag är besjälad av jobben och jag vet att det kommer att avgöras på valdagen av vad vi faktiskt har levererat. Då är det jobb, framför allt ungdomsjobb. Det är det som upptar min tid, inte om det går plus eller minus i en eller annan mätning, säger han.

"Inte rosat marknaden"

Anders Lindholm, vd på Demoskop, beskriver regeringens ställning som extremt svag.

– Det är en kombination av att de båda går dåligt. Det kostar att vara i regeringsställning, det är ganska tydligt, säger han.

Enligt Anders Lindholm finns det flera förklaringar till det låga stödet.

– De har inte direkt rosat marknaden. Kritiken har varit ganska betydande för båda partierna. När man pratar om både rot och bensinskatter är det lite uppförsbacke. Det finns nog skäl att tro att det slår tillbaka mot Socialdemokraterna primärt, säger Anders Lindholm.

SD fortsätter att växa

Sverigedemokraterna är i öppen strid med partiets ungdomsförbund efter att ett 20-tal personer hotas av uteslutning. Men i opinionen fortsätter SD att lyfta. Partiet ökar med 1,5 procentenheter till 15,7 procent.

– Det är ett fortsatt underkännande till alliansen och regeringen. Det är exakt det som är det allvarliga i det här, säger Anders Lindholm.

Mattias Karlsson, SD:s gruppledare och ansikte utåt, är nöjd med siffrorna.

– Skulle det vara val i dag så tror jag dock att våra verkliga siffror skulle vara några procent högre än vad denna mätning visar, säger Mattias Karlsson i en kommentar.

Jimmie Åkesson har nyligen gjort comeback efter sin sjukskrivning och för två veckor sedan medverkade han i "Skavlan" i SVT, en intervju som väckte stor debatt.

– Det har varit mycket uppmärksamhet kring partiet, både kring Åkessons återkomst och uppgörelsen i partiet och det är möjligt att det kan ha påverkat i positiv riktning. Men samtidigt ser vi att den negativa attityden hos befolkningen i det som är deras kärnfrågor växer i styrka. Frågan har också ökat i betydelse, säger Anders Lindholm.

Mattias Karlsson tror att partiet på sikt har möjlighet att nå nivåer på över 30 procent och bli landets största parti.

– Jag tror att Jimmies (Åkesson) comeback kommer att ge oss ytterligare lyft i opinionen framöver, säger Karlsson.

"Ett missnöjesparti"

Anders Lindholm tror dock inte att SD har möjlighet att bli ett 30 procents-parti i nuläget.

– SD har sprängt många gränser som man inte trodde var möjligt men i botten är det ändå ett missnöjesparti som inte har en självständig politik och svar på de stora frågorna.

Både Moderaterna och Folkpartiet ökar något medan Centerpartiet och Kristdemokraterna ligger kvar på i stort sett samma nivåer.

– Det är ganska mycket stiltje. Alliansen har inte heller rosat marknaden. De har ett antal relativt nya företrädare och de har inte någon haft någon särskilt aktiv period, säger Anders Lindholm.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!