Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-profilernas rädsla – efter Sabunis succé

Nyamko Sabunis framfart skapar oro hos Socialdemokraterna.
”Sett ur mitt perspektiv så är det väldigt många punkter i överenskommelsen som är väldigt höger, och med Nyamko Sabuni tror jag det blir ännu fler”, säger Veronica Palm, tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Den tidigare socialdemokratiske justitieministern Thomas Bodström tror att den politiska kartan kan ritas om om L väljer Nyamko Sabuni.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Nyamko Sabuni har just nu vind i seglen.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Nyamko Sabuni har vind i seglen – och oron sprider sig bland tidigare S-toppar.

Blir Liberalernas partiledarkandidat vald kan den politiska kartan ritas om, menar tidigare justitieministern Thomas Bodström. 

– Liberalerna kommer lämna fyrpartiöverenskommelsen och det blir en mycket svagare regering, säger han. 

Samtidigt ser moderater positivt på Nyamko Sabunis framfart. 

Det är först den 28 juni, när Liberalerna håller sitt landsmöte, som den nya partiledaren väljs av ombuden. 

Men medlemmarnas favorit börjar utkristalliseras sig allt mer – efter att tolv förbund röstat fram Nyamko Sabuni som deras val till ny partiledare. 

Under lördagen meddelade Liberalerna i Skåne att Nyamko Sabuni är deras val till ny partiledare. På fredagen gav Liberalerna i Västsverige samma besked. 

– Om jag får förtroendet att leda vårt parti, så ser jag fram emot att formulera liberala svar på några av vår tids stora utmaningar tillsammans med partikollegor runtom i Sverige, säger Nyamko Sabuni. 

Thomas Bodström: Kommer lämna avtalet

De tre kandidaterna, Nyamko Sabuni, Johan Pehrson och Erik Ullenhag, har alla sagt att de står bakom fyrpartiöverenskommelsen. 

– Jag anser att avtal ska hållas, man måste kunna lita på Liberalerna, sa Nyamko Sabuni på en presskonferens i samband med att hon meddelade sin kandidatur. 

Samtidigt riktade hon kritik mot avtalet. 

– Vad jag hade önskat är att de fyra partierna som nu samarbetar i större utsträckning haft en gemensam bild av vad de vill åstadkomma, snarare än att hålla borta en tredje part.

Flera S-profiler som Expressen talat med säger att Liberalerna står inför ett vägval – och Thomas Bodström, den förra socialdemokratiske justitieministern, tror att den politiska kartan kan ritas om. 

– Liberalerna kommer att lämna fyrpartiöverenskommelsen eftersom trycket kommer bli väldigt hårt mot Sabuni och hon vill det egentligen. Det blir en mycket svagare regering och mycket sämre för Socialdemokraterna, säger han. 

Den tidigare riksdagsledamoten Veronica Palm (S) tror att alla potentiella partiledare kommer tvingas sätta sin prägel på regeringssamarbetet – men konsekvenserna för S blir större med Nyamko Sabuni som ledare för Liberalerna.

– Sett ur mitt perspektiv så är det väldigt många punkter i överenskommelsen som är väldigt höger, och med Nyamko Sabuni tror jag det blir ännu fler, säger hon.  

– Om hon vill skicka in mer nyliberal politik i fyrpartiöverenskommelsen så finns det en smärtgräns när det är möjligt att regera med en socialdemokratisk statsminister. Samtidigt skulle Erik Ullenhag också behöva göra någonting. Han kan inte köpa avtalet rakt av, säger hon. 

Glädje bland moderater: ”Mottas säkert positivt”

Lars Stjernkvist (S), tidigare riksdagsledamot, tror dock inte att valet av Nyamko Sabuni skulle få några större konsekvenser för varken fyrpartiöverenskommelsen eller Socialdemokraterna. 

– Jag tror att den som blir vald kommer utgå från de beslut som är tagna och vara lojala mot de besluten eftersom Liberalerna haft en rejäl intern process. Annars skulle partiet riskera att vittra sönder efter en ganska upprivande partiledarstrid. Den som blir vald kommer vara angelägen om att skapa ett slags lugn och framför allt visa lojalitet till de beslut som är tagna, säger han. 

Han tillägger att han föredrar Erik Ullenhag – men att han samtidigt är en svårare konkurrent om väljare. 

Ulf Adelsohn, som var partiledare för Moderaterna i fem år under 1980-talet, hoppas att Nyamko Sabuni blir vald till partiledare. Dels för att hon ”är väldigt uppfriskande”, dels för sitt eget partis skull. 

– Jag lägger mig inte i deras nominering men jag har fått intrycket om att hon tror på alliansregeringen, säger han. 

Och det skulle tas emot väl bland moderater? 

– Hon har en allmän borgerlig inställning och jag hade inte haft något emot att hon blev vald. Det är ju ingen nackdel för Moderaterna.  

Mikael Odenberg (M) är inne på samma linje. 

– Sabuni har varit tydlig med att hon gärna vill återupprätta alliansen. Det mottas säkert positivt inom Moderaterna. 

Han var tidigare riksdagsledamot och även försvarsminister inom Moderaterna – och menar att det finns en ”påtaglig risk” för att Liberalerna sätter krokben för sig själv. 

– Etablissemanget är väl representerat på landsmötet och Erik Ullenhag är liberala etablissemangets man. Det kan mycket väl bli så att han blir vald, trots ett överväldigande brett stöd för Nyamko Sabuni bland medlemmarna. Jag skulle inte alls bli förvånad om det händer och då har de ställt till sig rejält för sig, säger han. 

S-profilerna: Samarbetet i farozonen

S-profilerna Daniel Suhonen, som ligger bakom S-föreningen Reformisterna, och Göran Greider, chefredaktör för socialdemokratiska Dalademokraten, är båda oroliga för hur samarbetet med Socialdemokraterna påverkas om ombuden går samma väg som flera av länsförbunden gjort. 

Daniel Suhonen tror att fyrpartiöverenskommelsen försvagas – men inte att Liberalerna lämnar det. 

– Det kommer vara ett mer känsligt samarbete med Nyamko Sabuni än med Erik Ullenhag som i grunden tycker det här är viktigt rent principiellt och har tagit ställning till det. På det sättet skulle Socialdemokraterna sova sämre på nätterna och vara ännu mer lyhörda på de här liberala punkterna i 73-punktsprogrammet, säger han. 

Göran Greider: 

– Med Nyamko Sabuni så känns det som att samarbetet med Socialdemokraterna hamnar lite i farozonen eftersom man har dörren mer på glänt till SD. Det kan hända att, om det blir en kris inför höstbudgeten, så är det helt öppet och då kan det faktiskt sluta med att Liberalerna lämnar det där samarbetet och då kan det gå hursomhelst, säger Göran Greider som dock är tveksam till om Liberalerna våga riskera ett extra val mot bakgrunden av de svaga opinionssiffrorna.

Erik Ullenhag skriver i en kommentar: 

Det pågår fortfarande demokratiska processer bland annat med rådgivande medlemsomröstningar. Jag är tacksam för det stöd jag hittills fått och ser fram emot landsmötet den 28 juni då en ny partiledare ska väljas”.  

Expressen har sökt Moderaterna och Socialdemokraterna som har avböjt att kommentera. Expressen har också sökt Kristdemokraterna. 

Så har L-förbunden röstat

Blekinge: 3 ombud. Inte röstat. 

Dalarna: 5 ombud. Inte röstat. 

Gotland: 2 ombud. Inte röstat. 

Gävleborg: 5 ombud. Medlemmarna har röstat för Sabuni. Förbundet nominerar Sabuni till partiledare. 

Jämtland-Härjedalen: 2 ombud. Medlemmarna har röstat för Sabuni.

Jönköping: 6 ombud. Medlemmarna har röstat för Sabuni.

Kalmar: 4 ombud. Inte röstat. 

Kronoberg: 3 ombud. Inte röstat. 

Norrbotten: 4 ombud. Medlemmarna har röstat för Sabuni. Förbundet nominerar Sabuni till partiledare. 

Skaraborg: 6 ombud. Medlemmarna har röstat för Sabuni.

Skåne: 22 ombud. Medlemmarna har röstat för Sabuni.

Stockholm: 40 ombud. Genomför ingen medlemomröstning, men lokalt har medlemmar fått rösta på medlemsmöten.

Södermanland: 4 ombud. Medlemmarna har röstat för Sabuni. Förbundet nominerar Sabuni till partiledare.

Uppsala: 6 ombud. Medlemmarna har röstat för Ullenhag. Förbundet nominerar Ullenhag till partiledare.

Värmland: 6 ombud. Medlemmar har röstat för Sabuni. Förbundet nominerar Sabuni till partiledare.

Västerbotten: 6 ombud. Inte röstat. 

Västernorrland: 4 ombud. Medlemmar har röstat lokalt, och sen har ombud fått rösta centralt. Majoritet för Sabuni.

Västmanland: 5 ombud. Medlemmarna har röstat för Sabuni.

Västsverige: 33 ombud. Medlemmarna har röstat för Sabuni.

Örebro: 5 ombud. Inte röstat. 

Östergötland: 7 ombud. Medlemmarna har röstat för Sabuni.

Liberala Kvinnor: 2 ombud. Nominerar Ullenhag till partiledare.

Liberala ungdomsförbundet: 3 ombud. Nominerar Ullenhag till partiledare. Dock har Liberala studenter ett av de tre ombuden, och de stöttar Sabuni.

 

Källa: Tidningen Nu 

Statsvetaren om partiledarstriden i Liberalerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.