Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-profilerna: Så ska Löfven vända krisen

Löfvens svar efter att välfärdsutspelet från M, KD, V och SD.
Statsminister Stefan Löfven, S.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna är fortsatt ett parti i kris.

Det står klart när DN/Ipsos väljarbarometer publicerades på tisdagen. Partiet får sin sämsta siffra någonsin – 23 procent.

– Det går åt helvete om de inte lyckas locka tillbaka väljarna med klassiska välfärdsfrågor, säger debattören Göran Greider.

Expressen har pratat med ytterligare två S-profiler om partiets prekära situation – Stig-Björn Ljunggren och Daniel Suhonen.

De tre S-profilerna fick samma två frågor – Hur försvagad är Löfven jämfört med för ett halvår sedan? Hur kan S vända bottensiffrorna? Här är deras svar.

Daniel Suhonen, debattör, författare och chef för tankesmedjan Katalys.

Daniel Suhonen: ”Handlar om strategin att ingå januariavtalet”

– Det är klart att nedgången på sju procent från januari 2018 handlar om strategin att ingå januariavtalet. Partiledningen, som sagt att detta är den bästa vägen framåt för att leda landet och dels stärka socialdemokratin, har väldigt mycket att bevisa. Ansvaret att se till att det vänder nu, ligger på Stefan Löfven och den övriga partiledningen.

– Det känns inte som att detta är en tillfällig formsvacka. Detta är en konsekvens av en samhällsutveckling där väljarna underkänner socialdemokratin. Det känns som att väljare som lutar vänster misstror S när det gäller att genomföra en välfärdspolitik. Det behövs bättring och att S slutar huka bakom januariavtalet. Nu är det dags för verkstad. Händer inte detta blir siffror som vi nu ser det nya normala. Det gör mig väldigt oroad.

Göran Greider, debattör, författare och chefredaktör för Dalademokraten:

Göran Greider: ”Då går det åt helvete”
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

– Löfven är försvagad. Jag tror att väljarna fått för sig att han är mer intresserad av slaviskt följa januariavtalet än att slåss för socialdemokratisk politik. Nu är det ju till exempel Vänsterpartiet som tar strid för mer pengar till kommunerna. Jag brukar säga att S har övergivit arbetarklassen. 

– S måste lösa sitt huvudproblem; nämligen att det är för lite satsningar på välfärden. Löfven kan locka tillbaka väljarna genom en mer ekonomisk expansiv politik på det området. Kort sagt mer pengar till kommunerna och regionerna. Det är prio ett. Om man inte gör det, så går det åt helvete för partiet. Sedan måste S bli tydligare med att man står upp för en någorlunda restriktiv flyktingpolitik.

Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och S-debattör:

Stig-Björn Ljunggren: ”Man kan fortfarande kravla sig upp”
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

– Inte så jättemycket mer. Men folkets uppfattning blir gradvis sämre, och partiet sjunker sakta ner i träsket. Det är gott om tid, de har makten – man kan fortfarande kravla sig upp. Så lite motgångar får man räkna med.

– S kan rädda situationen genom att visa att det är dom som kan regera landet. Och att välfärdsfrågorna sätts i centrum. Att de satsar på traditionella socialdemokratiska frågor. Om oppositionen blir bättre höjer sig Socialdemokraterna också.

TV: Se senaste avsnittet av Veckan med Viktor

MP:s förolämpningar borde gå Löfven på nerverna – se Veckan med Viktor

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.