Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-profiler: S måste acceptera en alliansregering

S-ledaren Stefan Löfven bör acceptera en alliansregering, skriver fyra tidigare S-toppar på DN Debatt. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige riskerar mer privatiseringar, försämrad välfärd och lagstadgade låga löner om inte Socialdemokraterna accepterar en alliansregering. 

Det skriver fyra S-profiler på DN Debatt – som nämligen tror att Centerpartiet och Liberalerna kommer att acceptera en borgerlig regering som tar stöd från Sverigedemokraterna. 

Trots att det snart har gått två månader sedan riksdagsvalet finns fortfarande ingen ny regering på plats. Både M-ledaren Ulf Kristersson och S-ledaren Stefan Löfven har fått sonderingsuppdraget av talmannen – och misslyckats. 

I nästa vecka får rikdagens ledamöter rösta om Ulf Kristersson som statsminister. Efter kritik från Centerpartiet och Liberalerna ser just nu ut som att M-ledaren kommer att bli nerröstad. 

S-profilerna: C och L kommer backa 

Men enligt fyra S-profiler – förre ambassadören Lars Anell, förre satssekreteraren Sverker Gustavsson och de före detta statsråden Anna Hedborg och Carl Tham – kommer Centerpartiet och Liberalerna nog acceptera en alliansregering med stöd av Sverigedemokraterna framöver. 

Av det skälet bör Socialdemokraterna acceptera att en alliansregering tillträder. 

DN Debatt skriver de:

”Både Centerpartiet och Liberalerna är små partier. Förlorar de många väljare riskerar de att försvinna. Vågar verkligen partiledningarna gå in för sådant samarbete som också bryter upp den allians man hela tiden hyllat och hållit fast vid? Vågar de till sist verkligen rösta mot en borgerlig statsminister? Vi tvivlar på det. Det är mer sannolikt att de trots allt tvingas godta en alliansregering med SD-stöd, med olika slags dimridåer för att i görligaste mån dölja reträtten”. 

S måste känna ansvar för samhällsmodellen

Enligt de tidigare S-topparna finns därför en risk för bland annat mer privatiseringar, social nedrustning, sänkta skatter för mellan- och höginkomsttagare och till följd av det en försämrad offentlig välfärd. 

Det här borde inte S-ledaren Stefan Löfven eller andra socialdemokrater acceptera, tycker S-profilerna. I debattartikeln skriver de vidare:   

”Enligt vår mening måste socialdemokratin göra vad den kan för att förhindra en sådan utveckling. Partiet måste känna ansvar för sina väljare och för den sociala modell socialdemokratin skapat. Man måste med andra ord förhindra att Sverigedemokraterna får inflytande och i görligaste mån hålla en ny regering i mittfåran, låt vara till höger. Den enda utvägen är då att socialdemokratin accepterar en alliansregering”. 

Det är bättre att S accepterar en alliansregering och samarbetar med den, än att en borgerlig regering som kräver SD-stöd bildas, tycker S-profilerna. Foto: TT NYHETSBYRÅN

 

”Skulle vara bäst för Sverige”

Anell, Gustavsson, Hedborg och Tham tycker att Socialdemokraterna i stället bör söka en överenskommelse med de borgerliga partierna – som till exempel skulle kunna lova att inte genomföra försämringar i socialförsäkringar, a-kassa och försörjningsstöd samt ge Socialdemokraterna inflytande över budgeten.  

”En uppgörelse skulle vara bäst för Sverige, vilket Löfven många gånger sagt att han har som riktmärke. Det skulle kunna skapa ett bättre och mer ansvarstagande klimat mellan de ansvarstagande partierna”, skriver de tidigare S-topparna i debattartikeln. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.