Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-profiler: Löfven kommer avgå – och återkomma

På måndag röstar riksdagen om att fälla statsministern.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Stefan Löfven höll presskonferens om regeringskrisen igår, torsdag.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stig-Björn Ljunggren.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Klas Eklund.
Foto: ROGER VIKSTRÖM

Statsminister Stefan Löfven står inför två alternativ om han fälls i måndagens misstroendeomröstning: extraval, eller talmansrundor.

Flera S-profiler som Svenska Dagbladet har talat med tror på det senare.

– Ett extraval är ett riskabelt projekt eftersom det blir ett lägre valdeltagande och det brukar traditionellt drabba Socialdemokraterna, säger debattören Göran Greider till SvD.

Stefan Löfven kommer troligen att avgå hellre än att utlysa ett extraval, tror ett antal S-profiler som talat med Svenska Dagbladet.

Det som då sker är att talman Andreas Norlén tar över processen och kallar in partiledarna till samtal för att sondera terrängen och sedan föreslå en ny statsminister – det vill säga talmansrundor. 

Det kan i sin tur leda till att Löfven återkommer. 

Löfven återuppstår

Enligt Stig-Björn Ljunggren, mångårig S-debattör, statsvetare och politisk chefredaktör på tidningen Sydöstran, skulle ett extraval signalera att Löfven också är en av dem som ställer till med problem.

– Det allra mest troliga stalltipset är ju att Löfven återuppstår som statsminister precis som Ingvar Carlsson 1990, säger han till tidningen.

Göran Greider, ledarskribent och chefredaktör för Dala-Demokraten, säger att han inte heller tror på ett extraval – även om han helst av allt vill se det.

– Det bästa vore egentligen ett nyval där S kan gå till val på att verkligen vara ett eget parti som driver sina egna frågor där man exempelvis klart kan visa att man är emot marknadshyror, säger han.

Tidningen har även talat med ekonomen och före detta S-toppen Klas Eklund, som även han tror på talmansrundor snarare än ett extraval.

Lena Mellin: ”Rena snurren”

Lena Mellin, kolumnist på oberoende socialdemokratiska Aftonbladet, skriver att V-ledaren Nooshi Dadgostars försök att fälla regeringen ”är utan tvekan det snurrigaste jag varit med om i hela min tid som politisk reporter”. 

”Trots att Dadgostar och Vänsterpartiet vill att Löfven ska sitta kvar vill de alltså ge honom sparken. Rena snurren”, skriver hon

Expressen har talat med flera tidigare partiledare för Vänsterpartiet, som anser att man gör rätt när man agerar för att fälla regeringen.

– Vänsterpartiet gör det de ska, de gör det som de sagt att de skulle göra från början, alltså att de stöder den här regeringen under förutsättning att de här två frågorna inte skulle behandlas: Arbetsrätten och hyrorna, säger Gudrun Schyman, partiledare 1993-2003.

Ulla Hoffman.
Foto: ROGER VIKSTRÖM

Ulla Hoffman, partiledare 2003-2004, anser att Löfven borde varit förberedd på den stundande misstroendeförklaringen. 

– Han är statsminister och han ska leda det här landet. I det här läget saknar jag Göran Persson. Han var förberedd och hade kollat upp alla utgångar, säger hon.

Göran Greider: ”Inte överraskad över Vänsterpartiet”

Göran Greider analyserar misstroendet riktat mot Stefan Löfven

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.