Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-profilen vill strama åt invandringen: ”Allvar”

Aida Hadzialic återvände till politiken tidigare under året.
S-toppen Aida Hadžialić vill strama åt invandringspolitiken.
Foto: MARTINA HUBER
Med Expressens Niklas Svensson i april 2018.
Foto: MARTINA HUBER
Aida Hadžialić vill att S inspireras av Danmark.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Foto: MARTINA HUBER
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

S-profilen Aida Hadzialic vill att partiet ska ta efter den danska modellen: Stram invandring på socialdemokratiskt vis.

– De har ändå visat att de har ordning och reda i den här frågan, säger hon till DN och syftar på de danska Socialdemokraterna.

Aida Hadzialic, tidigare kommunalråd i Halmstad och därefter gymnasie- och kunskapslyftsminister i Löfvens första regering, är i dag oppositionsråd i Region Stockholm. 

Mitt under den brinnande regeringskrisen i januari menade hon att SD:s tillväxt är logisk och att partiets väljare måste respekteras. 

– Det finns en anledning till varför Sverigedemokraterna har vuxit så mycket som de har gjort de senaste åren. Det beror på att vi har haft väldigt höga migrationsnivåer under nästan ett decennium. Jag tycker att vi ska hjälpa flyktingar, men vi kan inte hjälpa hela världen. Vi har varit det mest liberala landet i det här avseendet i Västeuropa väldigt länge, sa hon då till Expressen.

Nu är Aida Hadzialic tillbaka i hetluften med nästa utspel om det egna partiet. Socialdemokraterna måste blicka mot Danmark när det kommer till invandring, menar hon.

– Våra partivänner i Danmark har hanterat migrationspolitiken på ett sätt som även den svenska socialdemokratin troligtvis behöver. Sedan har de gått något längre än vad jag hade velat, men de har ändå visat att de har ordning och reda i den här frågan. Jag tror att det finns anledning för den svenska socialdemokratin att blicka åt det hållet, säger Aida Hadzialic till Dagens nyheter.

Kängan mot MP och C

S-profilen menar att de danska Socialdemokraterna, under ledning av statsminister Mette Frederiksen, har lyckats uppnå en kontinuitet i invandringspolitiken.

– På sätt och vis har även Stefan Löfven och regeringen gjort samma sak. Men sedan har vi haft samarbetspartier, Miljöpartiet och Centerpartiet, som har krävt avvikelser. Det har gjort det svårt att följa en röd tråd, säger hon till DN.

Aida Hadzialic målar i tidningen upp en dyster bild över läget i Sverige – men pekar samtidigt på hur mycket landet har utvecklats under det senaste århundradet:

– När det brinner i förorten och gängvåldet eskalerar så känns det ju som att hela landet håller på att falla isär. Jag tar den oron på största allvar. Men jag vill också se att vi på hundra år har gått från att vara ett fattigsamhälle till i dag ett av världens mest framgångsrika välfärdsländer.


Här berättar S-toppen om hur det var att komma till Sverige som barn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.