Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-profilen: Vi ska inte ta emot fler flyktingar

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Jimmy Jansson.
Foto: JONAS LINDKVIST / DN TT NYHETSBYRÅN
Polisinsats efter torsdagens skjutning vid en skola i Eskilstuna.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson, S, säger nej till statens förslag om att Eskilstuna kommun ska ta emot 16 flyktingar nästa år.

”Vi ska ta emot noll flyktingar nästa år. Och åren därefter”, skriver Jimmy Jansson på Facebook.

Kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, socialdemokraten Jimmy Jansson, säger nej till ett förslag från länsstyrelsen om att Eskilstuna ska ta emot 16 flyktingar nästa år. 

Diskussionen handlar alltså om hur många nyanlända som kommunen ska ta emot efter anvisning för bosättning. Många nyanlända som fått uppehållstillstånd väljer bostadsort enligt lagen om eget boende. 

Eskilstuna tog förra året emot 127 nyanlända, varav ingen blivit anvisad dit, enligt statistik från Migrationsverket. Till och med augusti i år har kommunen tagit emot 53 nyanlända, varav noll anvisade.

”Enligt mig är det en hållning vi ska ha under överskådligt tid. Att inte ta emot alls”, skriver Jimmy Jansson i ett inlägg på Facebook.

Han uppger själv att han har brett stöd i kommunfullmäktige för den hållningen.

”Kopplingen är solklar”

I sitt inlägg tar Jimmy Jansson upp de problem som han menar att invandringen för med sig: trångboddhet, skolsegregation, hög kriminalitet i vissa stadsdelar – och kriminalitet:

”Kopplingen är solklar. Det är en överrepresentation av unga män till föräldrar som inte lyckats ta sig in i samhället i tillräcklig omfattning bland dem som är en del av den löst organiserad brottsligheten”, skriver Jansson, som också tar upp gårdagens skjutning vid en skola i stadsdelen Fröslunda:

”Att de börja mörda på öppen gata på ljusa dagen. Nära andra oskyldiga människor. Drar ner stadsdelar i otrygghet. Lockar in unga och barn i deras livsstil. Sprider otrygghet och säljer knark på skolor. Det är över alla föreställningsbara gränser. Oförlåtliga saker.”

Jimmy Jansson skrev sitt inlägg inför ett möte med länsstyrelsen. Efteråt sade han till Eskilstuna-Kuriren:

– Det finns förståelse. Fler kommuner har samma inställning.

Det pågår en polisinsats på en skola i Eskilstuna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.