Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-profilen slår tillbaka: "Det här är lösryckt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lena Micko, som var ledamot i VU, håller inte med om den bild som Daniel Suhonen förmedlar i sin bok om Juholt-affären.
Foto: Sven Lindwall

S-profilen Lena Micko, S, slår tillbaka mot innehållet i Daniel Suhonens bok om Håkan Juholts avgång – att partiets maktelit konspirerade mot honom.

Som ledamot i VU var hon själv med på flera av de möten som beskrivs i boken.

- Jag håller inte med om det. Det var en stor del av fotfolket som reagerade, säger Lena Micko, tidigare VU-ledamot och kommunalråd i Linköping till Expressen.se.

I Daniel Suhonens bok "Partiledaren som klev in i kylan” beskrivs hur Håkan Juholt under ett möte när det stormade som värst skickade två sms till bundsförvanten och kollegan Tommy Waidelich:

• ”Jag vet inte hur det går.” ”Wanja och Österberg och Micko kör hårt för att få mig avsatt. Det känns inte som de får med sig Stefan. Nu ska vi äta.”

• ”Stefan kommer att avgöra. Carin säger inte ett ord. Heléne och Peter agerar starkt. Elvy och Micko bara gnäller.”

Micko: "Det här är lösryckt"

Micko syftar på Lena Micko, då ledamot i VU och i dag suppleant i VU samt kommunalråd i Linköping. Hon reagerar med förvåning på hur hon framställs och över att samtal från VU läckt.

- Det här är lösryckt, man måste se det i sammanhang och man måste se allt som hände.

- Det som jag hade med mig till VU var ett enormt tryck från många partivänner om oron i partiet om vad som hände. Det var den jag delgav och också bilden av att vi måste försöka lösa det här på ett bra sätt.

Anser du att du hade del i att Håkan Juholt fick gå? 

- Jag tror att alla som deltog under den här tiden gjorde vad man kunde för att det skulle bli bra. Jag vill understryka att beslutet att lämna var helt och hållet Håkan Juholts, ingen annans.

Håller inte med

Boken framställer det som att partiets maktelit konspirerade mot Juholt. Men Lena Micko vänder sig starkt emot det.

- Jag håller inte med om det. Det var en stor del av fotfolket som reagerade. Vi hade, jag vet inte hur många, telefonsamtal, människor som kontaktade mig, i partiet, utanför partiet, överallt och dagligen. Jag har aldrig varit med om så många reaktioner under så kort tid.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.