Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-profilen: Problemet ligger i valet av ministrar

Flera nya namn presenterades till Socialdemokraternas enpartiregering.
Maria Hind Alias.
Foto: Johan Bokström / Pressbild
Statsminister Magdalena Andersson.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ÅSA SJÖSTRÖM

Eneroth, Strandhäll, och nu Karkiainen. Det har blåst kring flera av regeringens nya ministrar. 

Nu riktas intern kritik mot Magdalena Anderssons val av ministrar. 

”Det är detta hyckleri som gör att politikerföraktet bara växer explosionsartat.” skriver Maria Hind Alias, ordförande för S-föreningen för jämställdhet, emot hedersförtryck/våldsbejakande extremism, på Twitter. 

Magdalena Andersson uttalar sig nu om bilden: 

– Den sortens gester är djupt historielösa och ytterst olämpligt. Jag har fullt förtroende att det inte återspeglar hennes värderingar. 

Det har varit en blåsig start för regeringen även efter att de första hindren med avhoppad regeringspartner och fallen budget var avklarade. 

Magdalena Andersson tillträdde posten som statsminister och utsåg sina ministrar för en vecka sedan. Under de sju dagarna som passerat har flera bränder behövt släckas i form av krishantering kring de nya ministrarna.

Inom timmen efter att Magdalena Andersson presenterat sin regeringsförklaring kom ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten. Där meddelades att en förundersökning inletts mot infrastrukturminister Tomas Eneroth om misstänkt sexuellt ofredande.

Förundersökning inledd

Eneroth anklagas för att ha tafsat på en kvinna under partiets kongress i Göteborg nyligen och samtidigt som han fått förnyat förtroende av Andersson så är många i Eneroths partidistrikt Kronoberg upprörda över beslutet.

Även Annika Strandhäll är tillbaka i regeringen. Denna gång i kapacitet som klimat- och miljöminister. Tidigare var hon civilminister.

Första dagen på jobbet hamnade hon i hetluften efter att det framkommit att hon har flera betalningsanmärkningar och betalningsförelägganden hos Kronofogden.

Den senaste i raden av ministrar som uppmärksammats är Sveriges yngsta minister Ida Karkiainen, 33. På en bild som publicerats under måndagen syns en mycket ung Karkiainen som, enligt anonyma källor, heilar.

Civilministern själv menar att bilden är missvisande och spridd för att skada.

På tisdagen uttalade sig Magdalena Andersson om bilden: 

– Självklart har jag talat med henne så fort jag fick reda på det. Den sortens gester är djupt historielösa och ytterst olämpliga.

– Jag har fullt förtroende att det inte återspeglar hennes värderingar. 

Kritik från S-profilen

Nu riktar ordförande för S-föreningen för jämställdhet, emot hedersförtryck/våldsbejakande extremism, Maria Hind Alias kritik mot Magdalena Andersson. Hon menar att Anderson missar ett drömläge och att effekten gör att ”politikerföraktet bara växer”.

På Twitter skriver hon:

”Problemet ligger i Magdalena Anderssons val av ministrar. En ren S-regering med nio månader till val, hade varit ett drömläge att lägga fokus på att förmedla vår politik. Nu är det bara damage control för hela slanten.”

Hon fortsätter:

”Och alla som har försvarat ministern med – ”man gör så när man är ung och dum, inget konstigt!” - jag ser er. Och kommer påminna er när ni nästa gång skriver om en politisk motståndare. Det är detta hyckleri som gör att politikerföraktet bara växer explosionsartat”. 

https://twitter.com/mariahindalias/status/1468132188302581769

Karkiainens reaktion – här får hon se bilden: ”Heilar inte”

Civilministerns svar i tv-intervjun: ”Jag sträcker upp handen, jag heilar inte”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.