Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-profilen: Löfven har pulvriserat vår modell

Daniel Suhonen anser att regeringsöverenskommelsen är en katastrof.
Foto: CORNELIA SCHAUERMANN
Stefan Löfven är nöjd även om S tvingats till flera kompromisser.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES FREDRIK WENNERL
LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är orolig för att överenskommelsen leder till ökade klyftor i samhället.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Stefan Löfven, S, anser att överenskommelsen med C, L och MP värnar demokratin.

Men interna kritiker menar att den gemensamma politiken leder till ökade klyftor i samhället – och inte uppfyller partiets vallöften.

– Jag tror det kommer bli en extrem svekdebatt. Det finns väl inte en S-väljare som röstat för huvuddelen av den här politiken, säger Daniel Suhonen, S-profil som driver tankesmedjan Katalys.

Det har varit en drygt fyra månader lång process att nå fram till ett regeringsalternativ som kan röstas igenom i riksdagen.

Och efter en intensiv förhandlingsrunda under jul- och nyårshelgerna meddelade Annie Lööf på fredagseftermiddagen att Centern väljer att stödja Stefan Löfven i nästa veckas tredje statsministeromröstning.

Samtidigt meddelade S-ledaren att han är nöjd med överenskommelsen med C, L och MP.

– Vi socialdemokrater anser att en överenskommelse mellan våra partier skulle värna demokratin och skulle ta Sverige framåt genom att genomföra nödvändiga reformer, säger Stefan Löfven i ett pressmeddelande.

LO: Förslag som ökar klyftorna i Sverige

Men S har tvingats kompromissa på flera punkter för att få med sig C och L.

Bland annat tredubblas taket för RUT-avdraget, värnskatten slopas, det införs inte något vinstförbud i välfärden, arbetsrätten reformeras och man inför fri hyressättning vid nyproduktion.

Avstegen från egna politiken har nu lett till hård intern kritik.

LO reagerar starkt mot förslagen om förändringar i arbetsrätten:

"Uppgörelsen mellan S, MP, C och L innehåller förslag som ökar klyftorna i Sverige. Det är inte en politik som gynnar våra medlemmar. Skrivningarna om arbetsrätten inger oro och vi kommer att hålla frågan under noggrann uppsikt." skriver fackorganisation på Facebook.

Suhonen: Pulvriserar den socialdemokratiska modellen

S-profilen Daniel Suhonen kallar överenskommelsen "en katastrof" och är övertygad om att den kommer leda till en svekdebatt inom partiet.

– Det är extremt långtgående förändringar som nästan pulvriserar väldigt mycket av den socialdemokratiska samhällsmodellen. Alla de här skattesänkningarna kommer göra Sverige till ett ännu större skatteparadis för rika, säger han.

Och fortsätter:

– Det här är över hela linjen väldigt, väldigt dålig politik som S ska administrera. Då är det bättre med nyval tycker jag än det här är alternativet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.