Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

S-profilen hyllar Hanif Bali – vill betala nästa kampanj

Jan Emanuel Johansson. Foto: OLLE SPORRONG
Hanif Bali. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Den tidigare S-riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson försvarar den petade M-politikern Hanif Bali – och är beredd att finansiera en eventuell personalvalskampanj för honom inför nästa val. 

– Hanif Bali är viktig, och därför vill jag vara med och stötta, säger mångmiljonären till Expressen. 

För 18 år sedan vann Jan Emanuel Johansson ”Expedition: Robinson” och året därpå valdes han in för Socialdemokraterna i riksdagen. 

2010 sålde han sitt välfärdsföretag Svensk Samhällsutveckling och gjorde en vinst på närmare en kvarts miljard kronor. 

Sedan dess har Jan Emanuel Johansson provocerat tidigare partikamrater med bland annat dyra bilar och båtar som döpts efter kända S-profiler. Hans Rolls-Royce kallas till exempel för Mona efter den tidigare partiledaren Mona Sahlin, och den Lamborghini som han nyligen köpte fick namnet Stefan efter statsminister Stefan Löfven. 

Som om det inte vore nog. 

Jan Emanuel hyllar Hanif Bali

Nu väljer den tidigare S-politikern att hylla M-riksdagsledamoten Hanif Bali, som i onsdags petades från sina uppdrag som suppleant i arbetsmarknadsutskottet och EU-nämnden.

Foto: OLLE SPORRONG

M-ledaren Ulf Kristersson kallade samtidigt Hanif Balis twitterkritik mot partikamraten Carl Bildt för ”fullständigt oacceptabelt”. 

Men Jan Emanuel Johansson hoppas att Hanif Bali blir kvar i riksdagen under lång tid. 

– Han är en människa som kommer från förutsättningar som behöver representation i riksdagen, en människa som bott på fosterhem och som på riktigt bott i förorten. Hanif Bali har dessutom lyft fram intressanta saker i debatten.  

Jan Emanuel Johansson delar till exempel hans kritik av den tidigare utrikesministern och statsministern Carl Bildt:

– Hur gick det egentligen för Carl Bildt på Balkan? 

Enligt Johansson är Hanif Bali inte en politiker som ”representerar moderata gentlemän”, utan ”vanligt folk”. 

– Han är riksdagsledamot och ska företräda vanligt folk, inte i första hand gentlemännen. Han är viktig och därför vill jag vara med och stötta. 

”Jag vill gå in och vara delfinansiär”

Jan Emanuel Johansson säger samtidigt att han känner igen sig själv i Hanif Bali. 

– Absolut, på jättemånga sätt. Och det är absolut ingenting jag skäms för. Vi har ingen välbärgad bakgrund, och vi har varit med om tuffa saker som stärkt oss i livet. Och så har vi skägget gemensamt, säger han och skrattar. 

Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Jan Emanuel Johansson, som sedan lång tid är ekonomiskt oberoende, säger till Expressen att han är beredd att vara med och finansiera en eventuell personvalskampanj för Hanif Bali inför nästa val. 

– Jag vill gå in och vara delfinansiär och jag hjälper gärna till att uppvakta människor och organisationer för att se till så att han får en riktig krigskassa.  

Hur tror du att det här tas emot av dina gamla partivänner?

– Om jag skulle tänka på hur de reagerar varje gång jag gör något, då skulle jag inte kunna göra något alls. Jag spelar efter en övertygelse och vad jag tycker är rätt. Sen får andra tycka vad de vill, det skiter jag högaktningsfullt i. Jag vill aldrig kränka någon, men jag gör som jag vill.