S presenterar sin skuggbudget

Mikael Damberg riktar bensinkänga till regeringen: ”Fler förbannade än glada över de här 14 örena”.
Damberg presenterade Socialdemokraternas skuggbudget på onsdagen.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
S vill höja barnbidraget i sin skuggbudget.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Partiet vill även införa en ”tankrabatt”.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES/JOHAN VALKONEN JOHAN VALKONEN

Nu presenterar Socialdemokraterna sin skuggbudget.

De vill bland annat höja barnbidraget i början av nästa år.

– Jag vet att det är många föräldrar som har en klump i magen för om pengarna kommer räcka till. Inte minst mot bakgrund av att regeringen inte har uppfyllt sitt vallöfte om högkostnadsskyddet för elkompensationen, säger Mikael Damberg (S).

För några veckor sedan presenterade den nya regeringen sin budget.

Den tidigare finansministern Mikael Damberg var redan då kritisk, och framhåller nu de ”löftesbrott som sattes på pränt”.

Han menar att den nya regeringen har goda förutsättningar att bedriva en ansvarsfull politik.

– Vi har urstarka statsfinanser tack vare en ansvarsfull, socialdemokratisk finanspolitik, säger Mikael Damberg (S) på en pressträff, när partiet presenterar sin skuggbudget.

Vill se ”tankrabatt”

S vill bland annat fördubbla tillskotten till de generella statsbidragen till välfärden.

– För oss är det en självklar prioritering att välfärden kommer först. 

Tuffa tider väntar, sa den finanspolitiske talespersonen vidare, och meddelade att de i sin budget vill höja barnbidragen med 200 kronor per barn i januari, februari och mars nästa år.

För att stötta bilister vill S se en ”tankrabatt” med fokus på glesbygden, där varje bilägare skulle kunna få ut 400-2000 kronor per bil beroende på hur långt man har till kollektivtrafik. 

Kritiken om klimatet

Vidare tog Damberg upp hur Sverige gått från att ha varit positivt exempel i klimatpolitiken, till att ha ”tagit av sig ledartröjan.”

– Jag tror inte att vi har råd med det ekonomiskt. Klimatkrisen är här och nu, kostnaderna med att vänta med att ställa om är högre. 

S vill bland annat se ett stärkt stöd för energieffektivisering för flerbostadshus. Mikael Damberg krävde att regeringen återkommer med förslag som gör att Sverige når klimatmålen.

Damberg hävdade också att det inte finns något i regeringens budget som bryter nyrekryteringen till gängen. Han säger att S lägger lika mycket i budgeten på polis och rättsväsende, men att de också ökar likvärdighetsbidraget till skolan, bland annat.

Viktor Barth Kron: Det sticker ut i S skuggbudget

Vinnarna och förlorarna på Socialdemokraternas budgetalternativ.

  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.