S presenterar sin höstbudget

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Sara Strandlund

Socialdemokraterna satsar på jobb i sin höstbudget.

Förslaget presenteras på DN Debatt på måndagen.

– Vi behöver fokusera på det som är viktigt och då ska man ha en riktig plan, säger Stefan Löfven i TV4:s Nyhetsmorgon.

Partiledare Stefan Löfven och andra ledande partiföreträdare presenterar en fempunktsplan för hur Sverige ska bli mer framgångsrikt, jämlikt och hållbart på DN Debatt.

Det handlar om vad man kallar en "affärsplan för Sverige".

Socialdemokraterna vill höja Sveriges kompetens till "en världsledande nivå". Detta ska göras genom att man investerar så att alla elever möter "skickliga lärare". Man föreslår också att arbetssökande ungdomar ska erbjudas ett utbildningskontrakt som gör att de kan kombinera jobb eller praktik med gymnasiestudier.

Ser behov av innovation

Punkt nummer två innebär att man vill göra reformer så att det blir lönsamt att bedriva forskning och utveckling i Sverige.

Den tredje delen av "affärsplanen" talar man om behovet av nya utbildningar som gör att företag kan hitta rätt kompetens.

– Vi har nästan 400 000 personer som är arbetslösa samtidigt som företag har svårt att hitta rätt kometens. Det rekryteringsgapet måste slutas i form av utbildningsinsatser åt de personer som är arbetslösa, säger Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson i Nyhetsmorgon.

Nummer fyra på listan är "behovet av innovation". Det svenska innovationsarbetet ska koordineras på högsta politiska nivå, skriver man. Arbetet ska ledas av statsministern.

– Innovation är helt avgörande. Det handlar om att göra kunskap till något som fungerar på marknaden i form av en ny vara, en ny tjänst. Det behöver vi fokusera på. Vi vet att näringslivet och akademin vill ha samarbete och samverkan. Därför vill vi skapa ett innovationspolitiskt råd, säger Stefan Löfven.

Vill minska segregation

I sista punkten i affärsplanen beskrivs behovet av insikten om att "allas framgång är Sveriges framgång". Det innebär att man vill överbrygga inkomstklyftor, minska skillnader mellan kvinnor och män samt minska segregation.

– Flera hundratusen människor, framför allt kvinnor, tvingas gå ner i arbetstid för att ta hand om sina släktingar. Det är dåligt både för de som tvingas gå ner och för Sveriges ekonomiska utveckling, säger Magdalena Andersson.

– Tillgången till äldreomsorg eller sjukvård ska finnas överallt och vara tillräckligt bra så man slipper oroa sig för mamma eller pappa och därmed känner tvånget att gå ner i arbetstid. Via jämlikhet kan alla människor nå framgång i sitt eget liv och därmed kan vi få ett framgångsrikt samhälle, säger partisekreterare Carin Jämtin.

Vilken höstbudget är bäst?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.