Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

S-politikerns sexistiska fråga till reporter

Olle Thorell (S) svarade med en "plump" sexfråga till SVT Västmanlands kvinnliga reporter. Foto: Pressbild
Pia Nilsson, vice ordförande för Socialdemokraterna Västmanland, menar att det räcker långt att Thorell har bett om ursäkt, men att man ändå från partiets sida kommer att be honom förklara sig internt. Foto: Pressbild

Riksdagsmannen Olle Thorell (S) fick frågor om regeringens feministiska utrikespolitik - och svarade med en "plump" sexfråga till SVT Västmanlands kvinnliga reporter.

"Plötsligt är det någon som har en kameraman med sig. Vem har de legat med?", säger han medan kameran rullar.

– Det var menat som att vara skojigt men det landade fel och jag beklagar det, säger Olle Thorell.

Den socialdemokratiske riksdagsmannen Olle Thorell har hamnat i blåsväder.

Efter att Sverige har blivit invalt i FN:s säkerhetsråd intervjuades politikern av SVT Västmanland och svarade bland annat på frågor om regeringens feministiska utrikespolitik.

När journalisten och politikern befann sig utanför intervjusituationen - men fortfarande framför en rullande kamera - valde Thorell att föra in samtalet på att den SVT:s kvinnliga reporter saknade en kameraman.

– Ska du inte ha en fotograf med dig? Ska du behöva bära, har du inte folk till sådant? säger han i ett klipp som har publicerats på SVT:s sajt.

Han ställer sedan en fråga om vem man behöver ha sex med för att få en kameraman.

– Plötsligt är det någon som har en kameraman med sig. Vem har de legat med?

Efter grodorna är Thorell nu ångerfull. Han beskriver det som en "plump" kommentar som "slank ur" efter en stressig dag.

"Försökte vara rolig"

– Jag beklagar att jag uttryckte mig klumpigt. Det var menat som att vara skojigt men det landade fel och jag beklagar det, säger Olle Thorell till Expressen.

Är det rimliga kommentarer?

Nej, och det är därför jag beklagar att jag valde de orden.

Grodorna har väckt uppmärksamhet hos partidistriktet, som dömer ut kommentarerna som "väldigt olämpliga".

Pia Nilsson, vice ordförande för Socialdemokraterna Västmanland, menar att det räcker långt att Thorell har bett om ursäkt, men att man ändå från partiets sida kommer att be honom förklara sig internt.

– Jag tycker att det gör det. Vi som känner Olle vet att det nog inte var någon avsiktlig mening med det han sa. Det var väldigt olämpligt som sagt var, men i dagsläget så räcker det med den ursäkten. Sen så får vi ta ett snack med honom i en sluten krets för att höra hur han själv ser på det han sagt. Han får förklara lite tydligare för oss också vad avsikten var, säger hon till SVT Västmanland.

Under lördagsmorgonen har partikamraterna fört diskussioner angående det som har hänt.

– Nu har vi pratat om det här. Jag har förklarat hur det kunde bli så här och Pia som är vice ordförande förstår att jag beklagar det här, att jag har framfört en ursäkt till journalisten och med det så lägger vi det här bakom oss och siktar framåt, säger Olle Thorell.