Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-politikerns kritik mot nya sajten: ”Blev arg”

Följ Expressens livesändningar
Anna Wallentheim säger att sajten blivit en snackis.
Foto: Riksdagen
Det går att rösta på samtliga riksdagsledamöter.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

En nyligen lanserad sajt ger besökare chansen att ställa svenska politiker mot varandra i ”dueller” – och värdera dem utifrån deras utseende.

Sedan skapas en topplista med de ”hetaste” politikerna.

– Jag blev både arg och ledsen, säger den socialdemokratiska riksdagsledamoten Anna Wallentheim.

Formatet ”Hot or not” är ingen ny företeelse.

I början av 2000-talet lanserades sajterna snyggast.se och fulsnygg.se i Sverige. 

Premissen var att medlemmar lägger upp bilder på sig själva och andra besökare får sedan rösta, på en skala från 1-10, på hur attraktiva de är.

Nyligen lanserade någon en motsvarande sajt för svenska politiker där de ställs mot varandra i ”dueller” om vem som är ”hetast” och hamnar sedan på en topplista.

Vidare finns det separata topplistor för manliga och kvinnliga politiker samt indelning utifrån valkretsar runtom i landet.

”Röstades vi in för våra utseenden? Nej. Kommer vi dömas av dem? Ja”, står det på sajten.

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Anna Wallentheim har reagerat på sajten och dess syfte, vilket hon har delat med sig av i sociala medier.

Där berättar hon om en uppväxt med självsvält, ätstörningar och ”en spegelbild som säger att jag inte är tillräckligt snygg”.

”Inte är tillräckligt snygg, inte tillräckligt smal, inte tillräckligt tränad, inte tillräckligt söt – inte tillräcklig! /.../ Dagar, månader och år där jag ibland svultit mig själv. Dagar, månader och år där jag ibland valt att stoppa fingrarna i halsen. Dagar, månader och år där jag mått dåligt, varit ledsen och brottats med mitt inre”, skrev hon bland annat på Instagram.

Mitt i valrörelsen

Enligt Anna Wallentheim har sajten varit en snackis bland politiker i riksdagen.

Hon har även blivit kontaktad av personer som har uppdaterat henne om hur hon är ”rankad”.

– Det blev under några dagar en del snack kring sidan. Många kände till den, en del hade varit inne och kollat, andra uppdaterade varandra om hur de låg till. Därför valde jag att skriva mitt inlägg. Jag ville inte veta eller höra. Jag har nog med allt annat. Uppdraget i sig är krävande, vi blir bedömda för allt vi gör och säger och dessutom är det valrörelse med allt vad det innebär. Då slipper jag gärna också bli dömd utifrån mitt utseende! 

För Anna Wallentheim själv bidrog den till ”en klump i magen”.

– Sedan blev jag både arg och ledsen. Det här är inte en sida som bara har ”rankat” de 10-20 ”hetaste i riksdagen”, utan en sida där vi alla rankas och där människor tydligen kan rösta på oss i olika typer av ”dueller”, säger hon.

– Eftersom att vi alla är med på listan betyder ju detta automatiskt att det inte bara är en lista över de ”hetaste i riksdagen” utan det innebär ju på något sätt också att de i botten anses mest oattraktiva. 

”Vem vill höra att man är 'ful'?”

Vem som har lanserat sajten framkommer inte.

Däremot skapades sajten den 28 maj, enligt information rörande domänen, och den uppdaterades igen den 4 juni.

– Jag hoppas inte att någon skapat sidan av ondo. Jag vill inte tro att någon menade något ont. Men faktum är att det gör ont. Vem vill komma sist på en lista som dömer oss efter utseende? Vem vill höra att man är ”ful” – vilket är en lätt tolkning om man hamnar i botten på en lista över vilka som är ”hetast”, säger Anna Wallentheim.

”En kul grej”

Men inte alla har reagerat negativt.

En politiker som tycker att sajten är en kul grej är den moderata riksdagsledamoten Ida Drougge.

– Det här är en plojgrej så klart, men jag är tävlingsinriktad så jag kollade upp min egen rankning direkt, säger hon

Ida Drougge, moderat riksdagsledamot.

Röstningsfunktionen ligger för närvarande nere men just nu toppar den moderata riksdagsledamoten Niklas Wykman listan.

– Det som menar att detta är ytligt kan ju notera att det för tillfället är min goda vän och kollega Niklas Wykman som toppar listan. Han har många fina kvalitéer men att han är hetast i riksdagen rent utseendemässigt betvivlar jag. De som röstar har helt klart vägt in även andra viktigare kvalitéer. 

Niklas Wykman (M) ligger etta på topplistan.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / MODERATERNA

Niklas Wykman själv har koll på topplistan och ser inte Ida Drougges kommentar som en ”diss”.

– Jag ser det som en upprättelse för alla bleka och flintskalliga 40-plus-män. Vi har en jobbig säsong nu, med sol och bad, så jag tycker inte Ida Drougge ska ta det här ifrån oss, säger han skämtsamt och fortsätter: 

– Drougge gör ett gediget arbete i riksdagen, så jag ska överväga att förlåta henne.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.