Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

S-politikerns dans med gerillan i Irak

"ANMÄRKNINGSVÄRT". "Det är väldigt anmärkningsvärt att en svensk politiker visar sig med uniformerade medlemmar i något som ser ut att vara ett tränings­läger", säger Per Jönsson vid Utrikespolitiska institutet om Evin Cetins besök hos Pejak i Irak. Foto: YOU TUBE

Här dansar politikern Evin Cetin, första ombudsman för Socialdemokraterna i Dalarna, med beväpnade gerillasoldater i ett träningsläger i den kurdiska delen av Irak.

Bilden togs i våras när den tidigare riksdagskandidaten besökte Pejak, en väpnad separatistorganisation som kopplas till den terrorstämplade organisationen PKK, kan Expressen i dag avslöja.

- Det är väldigt anmärkningsvärt att en svensk politiker visar sig med uniformerade medlemmar i något som ser ut att vara ett träningsläger. Vi vet att Pejak tränar tillsammans med PKK, säger Per Jönsson vid Utrikes­politiska institutet.

Cetin kandiderade till Europaparlamentet

Född 20 januari 1984.

Arbetar i dag som första ombudsman för Socialdemokraterna i Dalarna. Dessförinnan arbetade hon som politisk sekreterare åt förra kommunalrådet Anders Lago i Södertälje.

Så sent som den 1 maj i år var hon Socialdemokraternas huvud­talare i Smedjebacken i Dalarna.

Kandiderade till Europaparlamentet 2009 som "pizzabagarens dotter" och blev uppmärksammad för sina ovanliga kampanjmetoder.

Trots 21 830 personkryss blev hon utan plats i parlamentet.

I september 2010 kandiderade hon till riksdagen.

Evin Cetin talar enligt egen uppgift sex språk och är utbildad jurist.

Pejak har blivit terrorstämplade av USA och Nato

Pejak betyder ­"Partiet för fritt liv i Kurdistan" och är en kurdisk beväpnad nationalistisk organisation med baser i Kandilbergen i norra Irak.

Pejak betraktas av många som en syster­organisation till PKK som terrorstämplats av EU, USA och Nato. PKK har som mål att få den turkiska staten att erkänna kurdernas ­kulturella och politiska rättigheter.

Anledningen till att PEJAK inte ­terrorstämplats av EU är att de enbart slåss för kurdernas rättigheter i Iran och därmed saknar egen koppling till Europa.

PEJAK har dock ­terrorstämplats av både USA och Nato.

Hälften av PEJAKs medlemmar är kvinnor.

Partiets ledare Haji Ahmadi är efterlyst av Iran och sägs bo i Tyskland i dag.

Socialdemokraternas unga stjärnskott Evin Cetin, 28, reste till en av PEJAK-baserna i Kandilbergen i norra Irak så sent som i våras. En amerikansk tv-journalist befann sig just då i lägret och råkade av en tillfällighet fånga den svenska toppolitikern på bild.

Expressen har sett filmen "Female fighters of Kurdistan" där Evin Cetin - som i år var huvudtalare på 1 maj i Smedjebacken i Dalarna - syns dansa med flera uniformerade kvinnor i lägret.

Per Jönsson vid Utrikespolitiska institutet såg i går samma sekvens.

- Det här är mer anmärkningsvärt än att två journalister, Johan Persson och Martin Schibbye, tog hjälp av ONLF-gerillan för att ta sig till Ogadenprovinsen. Det här är väldigt anmärkningsvärt, säger han.

Enligt Per Jönsson är det ingen tvekan om att organisationen Pejak är nära besläktad med terrorstämplade PKK.

- Pejak är en väpnad separatistorganisation som ägnar sig åt krigisk verksamhet.

Pejak står för "Partiet för ett fritt liv Kurdistan" och beskrivs också som en militant nationalistgrupp.

Skriver bok

Expressen konfronterade i går Socialdemokraternas Evin Cetin om resan.

Hon medgav direkt att det är hon som syns i filmen som ­spelats in i träningslägret - men hävdar att hon inte var där i egenskap av politiker, trots att det är hennes heltidssysselsättning i dag.

- Jag håller faktiskt på att skriva en bok. Det här var en reportageresa, helt enkelt, hävdar hon.

När är du klar med boken då?

- Ja, vi får se helt enkelt. Det kommer.

Var du inbjuden dit eller var det en egen idé att göra ett reportage?

- Som sagt, det här är en del av den bok som jag skriver.

När var du där?

- Det var inte så länge sen, det var under våren.

Det är Pejak du besöker?

- Ja, exakt.

Du ser inga problem med att som politiker göra en resa dit?

- Nej, alltså. Jag är ju inte politiker på det sättet... eller jo, nej, nu ska jag inte gå in på det. Jag skriver den här boken och det är spännande att jobba med den.

Hur hamnade du i situationen där du står och dansar med soldaterna?

- Det kommer du att få läsa om i boken när den kommer.

"Iransk gren av PKK"

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap konstaterar i dag att "många ser Pejak som PKK:s iranska systerorganisation eller som en iransk gren av PKK." Enligt myndig­heten har USA sedan Barack Obama tillträdde som president i januari 2009 pekat ut Pejaksom terroriströrelse.

I april 2009 dödades flera tiotal personer i sammandrabbningar mellan kurdiska rebeller och iransk polis nära gränsen till Irak. Iranska helikoptrar angrep i maj samma år kurdiska baser i Irak.

Några månader senare uppgavs Revolutionsgardet ha riktat ett "dödligt slag" mot Pejak då man dödat 26 rebeller i nordvästra Iran.