Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-politikern: Vi kommer inte att klara välfärden

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
Från 2013 till 2019 har Gävle kommuns lokalkostnader ökat från 450 miljoner till drygt 550 miljoner kronor om året.Foto: Colourbox
Om kommunen inte får mer pengar är välfärden hotad.Foto: Colourbox

Kostnaderna skenar för Gävle kommun: Enbart prislappen för lokalerna har ökat med över 100 miljoner.

Det tvingar kommunen att dra åt svångremmen – samtidigt som det behövs fler skol- och förskoleplatser.

Nu larmar S-toppen om att välfärden kan vara hotad på sikt.

– Om vi inte får mer pengar än i dag, då kommer vi inte att kunna bibehålla kvalitén i välfärden, säger Åsa Wiklund-Lång (S), kommunstyrelsens ordförande i Gävle.

Från 2013 till 2019 har Gävle kommuns lokalkostnader ökat från 450 miljoner till drygt 550 miljoner kronor om året. Nu har man beslutat att sänka lokalkostnaderna med 23 miljoner kronor, vilket P4 Gävleborg rapporterat om.

– Om vi inte hittar nya sätt att arbeta på är jag rädd för välfärdens finansiering, sa Åsa Wiklund-Lång, till radion.

För Expressen utvecklar Åsa Wiklund-Lång att besparingarna bland annat kommer att innebära att kommunkontor görs om, och att man försöker undvika att låta förskolor och skolor ta smällen. Men: Om kommunen inte får mer pengar är välfärden hotad.

– Alla vet att välfärden är underfinansierad i dag. Det är bara frågan om hur fort och i vilken utsträckning som vi i kommunerna kan bli kompenserade för det, säger hon och fortsätter:

– Jag tror inte att kommunerna kommer att klara att göra den här omställningen utan konsekvenser om det inte tillförs mer pengar. Det är min personliga uppfattning, att det kommer vi inte att klara.

Åsa Wiklund-Lång (S), kommunstyrelsens ordförande i Gävle.Foto: Jonas Forsberg

90 miljarder behövs inom sju år i hela landet

Gävle kommun växer med ungefär 1 000 personer varje år. Dels har kommunen tagit emot många nyanlända, men det föds också fler barn och fler flyttar inrikes till Gävle, säger lokala S-toppen Åsa Wiklund-Lång.

Enligt en analys från finansdepartementet kräver den allt växande och åldrande befolkningen i Sverige mer resurser för att klara av välfärden, och 90 miljarder behövs inom sju år. I veckan stod det klart att kommunerna i en extrabudget kommer att få ytterligare två miljarder kronor i statsbidrag under 2020, har DN rapporterat.

– Det kanske inte är vård, skola och omsorg som är mest hotat. Det är hela fritidssektorn, stora delar av kultursektorn, säger Åsa Wiklund-Lång och fortsätter:

– Jag tror inte boende i någon kommun kan tänka sig en tillvaro där det inte finns idrott, kultur, rekreation och näringslivsutveckling.

Efter kraven: Fem extra miljarder till välfärden

Regeringen, C och L lovar mer pengar till välfärden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.