S-politikern planerade kidnappa diplomatbarn

Publicerad
Uppdaterad
En utländsk toppdiplomat på en ambassad i Stockholm är inblandad i de kidnappningsplaner som en socialdemokratisk Stockholmspolitiker sedan i måndags sitter anhållen för.
Den man hade planerat att kidnappa var diplomatens vuxna dotter, enligt uppgifter till Expressen.se.
- Syftet var att en ung kvinna skulle föras ut ur landet mot sin vilja, säger Anders Olsson, presstalesman vid polisen i Roslagen till Expressen.se
Den socialdemokratiske Stockholmspolitikern greps i måndags efter att sedan i torsdags förra veckan ha varit anhållen i sin frånvaro. Han misstänks nu för att ha planerat att kidnappa dottern till en bekant - en utländsk toppdiplomat.

Bekymrad

Diplomaten var bekymrad över att hans vuxna dotter hade inlett ett förhållande med en ung man mot sin pappas vilja. Enligt uppgifter till Expressen.se berättade diplomaten om sina bekymmer för Stockholmspolitikern, och tillsammans började de planera att flickan skulle kidnappas och föras vidare till ett annat land.
– Syftet var att en ung kvinna skulle föras ut ur landet mot sin vilja, säger Anders Olsson.
Men polisen fick reda på planerna och Stockholmspolitikern kunde gripas innan brottet fullbordades.

Kan tvingas lämna landet

Diplomaten är fortfarande på fri fot, men enligt vad Expressen.se erfar, kan han komma att tvingas lämna Sverige.  En källa med insyn i fallet säger till Expressen.se att diplomaten ”med största sannolikhet kommer att förklaras icke önskvärd i landet” inom kort.
Utrikesdepartementet, som hanterar ärenden kring utländska diplomater, ville på tisdagen inte kommentera Expressen.ses uppgifter.
- Jag har överhuvudtaget inga kommentarer i ärendet. Vi hänvisar till polisen och deras utredning, säger UD:s presschef, Anders Görle.

"Bara en misstänkt"

Roslagspolisen som utreder kidnappningsplanerna säger att man inte kan kommentera utredningen, men att polisen i sådana här fall inte har rätt att gripa eller delge misstankar till någon med den befattning som diplomaten har.
- Det finns för närvarande bara en misstänkt och misstankarna är stämpling till människorov, säger Anders Olsson, presstalesman vid Roslagspolisen.
Åklagaren kommer i morgon onsdag ta ställning till om politikern ska begäras häktad eller om han ska släppas.
Politikern nekar till brott, enligt Anders Olsson vid polisen i Roslagen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag