Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-politikern: Jag är djupt upprörd

Jonas Sjöstedt höll upp dagens Expressen i riksdagen.
– Jag blir så jäkla förbannad. Att man för egen vinnings skull utnyttjar rädda och sjuka kvinnor är så cyniskt, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström.
Foto: Christian Örnberg
Dag Larsson, socialdemokratiskt oppositionslandstingsråd i Stockholm.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt är chockerad över Expressens avslöjande. Han ställde statsministern Stefan Löfven till svars i riksdagen i dag, höll han upp dagens Expressen och sa:

– Detta är ett fullständigt orimligt agerande.

Statsministern ville inte ge några konkreta förslag mot vinstjakt i vården i dag men lovade:

– Drivkraften ska vara den bästa vården i världen.

Expressens avslöjande idag om privata kliniken Ultragyn på Sophiahemmet i Stockholm har väckt starka reaktioner. Många medier, som Studio ett i Sveriges radio och SVT har rapporterat om granskningen. Artiklarna har också väckt starka reaktioner bland läsarna, inte minst i sociala medier. Ämnet har också trendat på Twitter.

Aftonbladets ledarskribent Jonna Sima skriver att granskningen är upprörande och att: "Fram träder en bild av en girig organisation som sparar pengar på bekostnad av kvinnors hälsa, samtidigt som de utnyttjar möjligheterna att mjölka landstingen på pengar genom omotiverade ingrepp."https://twitter.com/jonnasima/status/847456422879088641https://twitter.com/gabrielwikstrom/status/847455736628092930


https://twitter.com/SR_StudioEtt/status/847449616123478022

Socialdemokratiska hälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström är mycket kritisk.

– Jag är väldigt upprörd. Så här ska inte vården gå till. Det här hör inte hemma i Sverige.

Han har inte hört talas om liknande bonussystem tidigare – att enskilda läkare skulle få mer betalt ju mer de skär.

– Nej det är första gången jag hör om det här. Det är fruktansvärt om det stämmer.

Det är ett cyniskt sätt att utnyttja rädda och sjuka kvinnor på, tycker ministern.

– När man kommer dit kanske man är orolig, man kanske har ont och andra besvär. Man litar förstås på att vården man får är den bästa och för ens egen skull. Om det då finns incitament som styr åt ett helt annat håll – ja jag saknar ord för det.

Gabriel Wikström om avslöjandet: "Orimligt"

Dag Larsson (S).

Expressens avslöjande visar att det är viktigt att landstingen har koll på ersättningssystemen och löpande granskar misstänkligheter som kommer upp, poängterar ministern.

– Men det här visar också på vikten av att kunna reglera så att inte vinstintresset får fritt spelrum i vården och den övriga välfärden. Det här är ytterligare ett exempel på att det behöver regleras upp.

Är det rimligt att enskilda läkare får bonus ju mer de skär?

– Nej, det tycker jag är helt orimligt. Vården ska utgå från patientens bästa och patientens behov, inte om man som läkare kan fylla på semesterkassan eller inte. Det är helt förkastligt.


LÄS MER: Annika, 46, fick livmoder och tarm punkterad under ingreppÖkade resurser till Inspektionen för vård och omsorg

Vad kan ni och du göra för att det här inte kan ske?

Jonas Sjöstedt (V).
Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

– Det vi kan göra är att öka resurserna till den statliga granskningen och det har vi gjort också. Inspektionen för vård och omsorg har fått utökade resurser och vi inför ett nytt klagomålshanteringssystem som gör att man förhoppningsvis gör att man kan lägga ännu mer resurser på egeninitierad tillsyn av privata. Och det gör att man får en bättre statlig inspektion.

Landstingen måste ha noggrann koll på vad som händer när man utformar vårdval och privatiserar verksamheter, tycker Gabriel Wikström.

– Då är det extra viktigt se till att pengarna inte leder till felbehandlingar eller att pengar inte hamnar uteslutande i privata fickor utan går till en god vård. Så att det inte blir som det, om det här stämmer, verkar ha varit i det här fallet.

Stockholms läns landsting började granska Ultragyn först efter att Expressen börjat ställa frågor om att siffrorna från den privata kliniken såg väldigt konstiga ut. Vad tycker du om de inte upptäckt detta själva? 

– Jag tänker att det är just en ytterligare en sak landstinget behöver granska nu – hur fungerar våra reguljära granskningssystem och hur kan vi följa upp när statistiken ser misstänkt ut.

Oppositionslandstingsrådet Dag Larsson ska agera

Håkan Jörnehed.
Foto: Cornelia Nordström

Dag Larsson, socialdemokratiskt oppositionslandstingsråd i Stockholm, har bestämt sig för att agera efter Expressens granskning.

– Det är absurt. Att läkare har bonusar kopplat till landstingets ersättningssystem för kirurgiska ingrepp sätter hela etiken i gungning. Det är illavarslande. Om läkaren möter sjuka patienter och väljer operation A i stället för B för att operation A gör den egna plånboken extra tjock. Det är helt sätt fel att styra hur sjukvård bedrivs och en farlig väg. Vården ska inte bedrivas utifrån läkarens privatekonomi utan med omsorg om patienten.

Nu ska han kräva en genomgång av hela Stockholms läns landstinget för att se om det finns andra kliniker - både offentliga eller privata - som har likartade bonussystem som Ultragyn.

– Det kan mycket väl vara så. Jag är djupt upprörd. Patienternas riktiga vårdbehov ska styra, inte läkarnas möjligheter att fylla sin plånbok.

Dag Larsson tycker också att det är oerhört häpnadsväckande att Ultragyn medger att man använder engångsinstrument flera gånger.

– Det innebär stor risk för smittspridning. Andra vårdgivare som gjort det har åkt ut. Jag är fundersam över att landstinget inte klipper till hårdhänt mot kliniken. Jag ifrågasätter om Ultragyn över huvud taget ska vara verksamt i vårt sjukvårdssystem.

Men i stället har landstinget utökat den privata klinikens extra uppdrag. Igår beslutades att Ultragyn ska få göra ultraljud av gravida kvinnor.

– Vi tycker inte att det är rimligt att de får extra uppdrag när det pågår en utredning om Ultragyn är seriösa. Socialdemokraterna ville ärendet skulle bordläggas men vi blev nedröstade. Förvaltningen sade att de hade högt förtroende för Ultragyn. Det tycker jag är märkligt.

Jonas Sjöstedt: "Det är helt chockerande"

Jonas Sjöstedt, ledare för Vänsterpartiet, reagerar också på Expressens granskning.

– Det är helt chockerande att privata vårdgivare utnyttjar sjuka kvinnor och gör mer omfattande ingrepp än vad som behövs för att tjäna pengar. Det är ett oerhört missbruk. Det är ren girighet.

Idag tog Jonas Sjöstedt med sig Expressens reportage in i riksdagskammaren och visade upp det.

– I tidningen kan man läsa om att de får bättre betalt ju mer de skär. Och det handlar om läkarna på privata Ultragyn i Stockholm som opererar kvinnor. De får en bonus om de gör mer omfattande gynekologiska operationer. De gör också mycket mer omfattande ingrepp än motsvarande kliniker i Stockholms län. Och på det tjänar de också mycket mer pengar, både läkarna och det privata företaget. Skillnaden är markant.

– Det intryck man får är att man ger operationer när det inte behövs. Risken är uppenbar att det finns en sån drivkraft när vinsten får avgöra och inte patienternas behov.

Jonas Sjöstedt lyfte också upp att Ultragyn använder engångsinstrument till flera operationer.

– Det innebär uppenbara risker för patienterna. Även det något man tjänar pengar på.

Det här är baksidan på vinstjakten, anser Jonas Sjöstedt. Att tjäna pengar på sjuka är logiskt agerat utifrån det system som finns.

– Tänker man utifrån maximal vinst är det ett logiskt agerande. Tänker man utifrån patientsäkerheten är det ett fullständigt orimligt agerande.

Vänsterledaren pressade också Stefan Löfven. Socialdemokraterna har uttalat sig väldigt otydligt om hur man ska stoppa vinstjakten i välfärden, tyckte han.

– Men här är det uppenbart, vi behöver regler som absolut kräver att överskott ska återinvesteras i verksamheten i sjukvården också, inte bara i skolan och i äldreomsorgen. Först då kan vi göra något åt att girighet och vinstkraft blir en drivkraft när man ska ta hand om patienter som behöver en bra sjukvård. Kommer ni att stå för ert ord Stefan Löfven?

Statsministern svarade att de måste göra något åt vinster i välfärden, men ville inte ge några konkreta förslag.

– Vi har fått ett utredningsförslag, det har remissbehandlats, vi ska diskutera det vidare, även med de fyra borgerliga partierna och se vart vi kan komma.

– Det är ingen tvekan om att skattebetalarnas pengar ska gå till det de är avsedda för. Viktigast för mig är att se till att det blir ordning och reda. Att pengarna går dit de ska gå, och då vill jag se vad som ger effekt och vad vi kan få uppslutning för, så att vi får en hållbar lösning.

– Men jag vet problemet, om du får drivkrafter för att skapa vinster kan de få de negativa effekterna som beskrivs i den artikel Jonas Sjöstedt hänvisar till. Men här gäller att se upp med att få rätt drivkrafter i vården. Vården är till för att de människor som kommer dit ska få den bästa, den mest säkra, den snabbaste vården, den bästa vården i hela världen man kan få, det är det som är själva utgångspunkten.

Kristdemokraten Ella Bohlin, landstingsråd i Stockholm, reagerar också starkt på dagens avslöjande om gynekologkliniken Ultragyn.

– Här finns det mycket som tyder på brister i hur vårdgivaren har hanterat avtalet med hälso- och sjukvårdsförvaltningen. I så fall är det mycket upprörande, säger hon i ett pressmeddelande.

Hon säger sig ovetande om läkarnas bonussystem. Enligt Ella Bohlin kan bli aktuellt med en rättslig process om bolaget fakturerat för mycket av landstinget.

– Om det visar sig att man tagit för mycket betalt av landstinget, då ska vi kräva tillbaka varenda skattekrona. För det här är skattebetalarnas pengar. Vi ska inte betala för onödiga ingrepp. Vi ska förstås i första hand försöka komma överens med bolaget men om det inte går så ser jag en rättslig process framför oss, säger hon till SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.