Foto: Magnus Jönsson
 Foto: Magnus Jönsson

S-politikern Abdo Goriya släppt ur häkte

Publicerad
Uppdaterad
Den socialdemokratiske politikern Abdo Goriya, 53, som greps misstänkt för att ha planerat att kidnappa och föra bort en syrisk diplomats dotter, har släppts ur häktet.
Han är dock fortfarande misstänkt på sannolika skäl för stämpling till människorov.
Abdo Goraya släpptes av hovrätten sent i går eftermiddag.
- Han hade själv överklagat häktningsbeslutet till hovrätten. Hovrätten beslutade då i går att skulle försättas på fri fot. Men i sitt beslut säger de att han fortfarande är misstänkt på sannolika skäl för det här brottet, säger Eva Thunegard, chefsåklagare vid Stockholm-Norrorts åklagarkammare, till Expressen.se.
Det hovrätten konstaterar enligt åklagaren är att det inte finns risk för fortsatt brottslighet eller att han ska förstöra utredningen, som fortsätter.

Avslöjades av Säpo

Den påstådda planen på att kidnappa dottern avslöjades när Säpo telefonavlyssnade den syriske diplomaten i jakt på bevis för att denne ägnade sig åt olaglig underrättelseverksamhet.
De båda männen pratade då om att fadern ville föra sin dotter tillbaka till Syrien. Bakgrunden var att diplomatens 18-åriga dotter hade en kärleksrelation med en skolkamrat. Diplomaten upplyste sin dotter om att det var en dödlig synd. Han tvingade henne att stanna hemma och misshandlade henne flera dagar i sträck.

Utvisades

Diplomaten utvisades sedermera medan dottern gavs polisskydd i Sverige.
Abdo Goriya, som är kommunpolitiker i Stockholm, nekar till brott. Hans version är att han medlade mellan fadern och dottern sedan han kontaktats av en organisation som arbetar mot hedersrelaterade brott.

”Misstankarna bygger på övertolkning”

S-politikern vill inte låta sig intervjuas men försvarsadvokaten Tomas Nilsson tror att misstankarna bygger på en övertolkning av vad hans klient har sagt.
- Att han skulle ha haft som uppsåt att främja människorov tycker jag faller på sin egen orimlighet, med tanke på de omfattande kontakter han har tagit i det här ärendet och som har gått ut på att svensk lag skulle följas och att den här flickan skulle respekteras.
Mannen kontaktade lärare, rektor, ett polisbefäl, en jurist, en psykolog och sammanförde flickans och pojkens föräldrar, enligt Nilsson.
- Sedan hör det till saken att om man tar på sig rollen som medlare så uttrycker man säkert också vid något tillfälle förståelse för den andra parten.
Hur mår din klient?
- Han är naturigtvis oerhört lättad över att ha blivit frigiven.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag