Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

S-politikern Abdo Goriya släppt ur häkte

Foto: Magnus Jönsson
Den socialdemokratiske politikern Abdo Goriya, 53, som greps misstänkt för att ha planerat att kidnappa och föra bort en syrisk diplomats dotter, har släppts ur häktet.
Han är dock fortfarande misstänkt på sannolika skäl för stämpling till människorov.
Abdo Goraya släpptes av hovrätten sent i går eftermiddag.
- Han hade själv överklagat häktningsbeslutet till hovrätten. Hovrätten beslutade då i går att skulle försättas på fri fot. Men i sitt beslut säger de att han fortfarande är misstänkt på sannolika skäl för det här brottet, säger Eva Thunegard, chefsåklagare vid Stockholm-Norrorts åklagarkammare, till Expressen.se.
Det hovrätten konstaterar enligt åklagaren är att det inte finns risk för fortsatt brottslighet eller att han ska förstöra utredningen, som fortsätter.

Avslöjades av Säpo

Den påstådda planen på att kidnappa dottern avslöjades när Säpo telefonavlyssnade den syriske diplomaten i jakt på bevis för att denne ägnade sig åt olaglig underrättelseverksamhet.
De båda männen pratade då om att fadern ville föra sin dotter tillbaka till Syrien. Bakgrunden var att diplomatens 18-åriga dotter hade en kärleksrelation med en skolkamrat. Diplomaten upplyste sin dotter om att det var en dödlig synd. Han tvingade henne att stanna hemma och misshandlade henne flera dagar i sträck.

Utvisades

Diplomaten utvisades sedermera medan dottern gavs polisskydd i Sverige.
Abdo Goriya, som är kommunpolitiker i Stockholm, nekar till brott. Hans version är att han medlade mellan fadern och dottern sedan han kontaktats av en organisation som arbetar mot hedersrelaterade brott.

”Misstankarna bygger på övertolkning”

S-politikern vill inte låta sig intervjuas men försvarsadvokaten Tomas Nilsson tror att misstankarna bygger på en övertolkning av vad hans klient har sagt.
- Att han skulle ha haft som uppsåt att främja människorov tycker jag faller på sin egen orimlighet, med tanke på de omfattande kontakter han har tagit i det här ärendet och som har gått ut på att svensk lag skulle följas och att den här flickan skulle respekteras.
Mannen kontaktade lärare, rektor, ett polisbefäl, en jurist, en psykolog och sammanförde flickans och pojkens föräldrar, enligt Nilsson.
- Sedan hör det till saken att om man tar på sig rollen som medlare så uttrycker man säkert också vid något tillfälle förståelse för den andra parten.
Hur mår din klient?
- Han är naturigtvis oerhört lättad över att ha blivit frigiven.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!