Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-politiker vill stoppa vinster i välfärden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven.
Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Här är nästa fråga där Stefan Löfven kan komma att möta motstånd på S-kongressen.

En betydande majoritet av de lokala S-politikerna vill stoppa vinster i välfärden, enligt en undersökning från Göteborgs universitet, som publiceras i Dagens Samhälle.

I dag börjar Socialdemokraternas partikongress i Göteborg. Och flera frågor väntas väcka het debatt. I dag avslöjar Expressen att Stefan Löfven riskerar bakläxa i frågan om kommunernas möjlighet att säga nej till nya friskolor.

Men det är inte den enda frågan där Löfven kan möta nederlag. En annan knäckfråga är vinster i välfärden. Partiledningen vill strama upp reglerna för privata företag, men inte förbjuda vinster.

79 procent är positiva

Men en majoritet av gräsrötterna vill annat. Enligt en aldrig tidigare publicerad totalundersökning från Göteborgs universitet är hela 79 procent av socialdemokratiska förtroendevalda positiva till att förbjuda vinstuttag i välfärden.

Enkäten redovisas i torsdagens nummer av Dagens Samhälle och en bygger på svar från 9 300 kommunfullmäktigeledamöter. Störst är stödet på Gotland, medan Uppsalas s-politiker är minst negativa till vinster i välfärden, enligt enkäten.

Resultaten rasar

Samtidigt rasar resultaten i de stora välfärdsföretagen, skriver Dagens Samhälle. Tidningen har tagit del av bokslut för 14 av de största välfärdskoncernerna, som tillsammans svarar för 40 procent av den totala omsättningen inom vård, skola och omsorg. Företagen visade ett tapp med 17 procent från 2011 och totalt nådde företagen ett rörelseresultat på 3,8 procent, eller 1,3 miljarder kronor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.