Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-politiker vill samarbeta med C – hellre än V och MP

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

Sveriges socialdemokratiska kommunpolitiker vill hellre samarbeta med Centerpartiet än Vänsterpartiet och Miljöpartiet, det visar en enkät som SVT Nyheter gjort.

En majoritet av de svarande hoppas att C ingår i en framtida regering med S.

– Jag vet att många har haft svårigheter med Miljöpartiet och man har tyckt lite olika i olika frågor, så kanske tycker man att det är enklare med Centerpartiet, säger Sara Axelsson Gustafsson, S-politiker i Arboga arbetarekommun, till SVT.

SVT Nyheter har skickat ut en enkätundersökning till Sveriges ledande S-kommunpolitiker.

Drygt hälften har svarat och av dem är det över 90 procent som vill fortsätta budgetsamarbetet med Centerpartiet. Vilket är fler än de som vill ha ett budgetsamarbete med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

C var även populärare än MP och V när det kommer till en eventuell regeringskoalition.

– Det har varit positivt att samarbeta med Centerpartiet, det är positivt, och det vore märkligt om det inte också kunde fortsätta att vara positivt, säger Carl Lindberg (S), vice ordförande i Uppsala kommunfullmäktige, till SVT.

”Inte bra för Sverige”

I veckan publicerade SVT en annan del av sin enkätundersökning där som visade att en majoritet av Sveriges lokala S-politiker vill se flera skattehöjningar.

Bland de svarande finns en förhoppning om att Centerpartiet, som ställer sig emot skattehöjningar, ska ge med sig i frågan.

– Man behöver ju ta och ge i ett samarbete och det tror jag att Centerpartiet är med på, säger Sara Axelsson Gustafsson till SVT.

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson håller dock inte med.

– Att tro att man ska kunna genomföra några stora skattehöjningar med Centerpartiet, det kommer inte att hända. Det stämmer inte med vad vi vill åstadkomma och det är inte bra för Sverige, säger han till SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.