VILL SE EN LAGÄNDRING. Socialdemokratiska riksdagsledamoten Monica Green tycker att incest ska legaliseras. Foto: Cornelia Nordström
VILL SE EN LAGÄNDRING. Socialdemokratiska riksdagsledamoten Monica Green tycker att incest ska legaliseras. Foto: Cornelia Nordström

S-politiker: Gör incest lagligt

Publicerad

OBS! Följande artikel publicerades 15 mars 2010 och är fyra år gammal. I dag sprids den som ny på sociala medier, framförallt på Facebook, och Expressen vill uppmärksamma läsarna på detta.

Hör Monica Green förklara vilka familjemedlemmar hon tycker ska kunna ha sex lagligt

HÄR ÄR ARTIKELN FRÅN 15 MARS 2010:

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Monica Green vill legalisera incest.
S-kvinnan tycker inte det ska vara olagligt för två vuxna syskon att ha sex med varandra.
- Vuxna människor får ha sex med vem de vill, säger hon.

 

För drygt en vecka sedan uppmärksammades ett fall i Kalmar där två syskon åtalats efter misstankar om att de haft sex med varandra. Om anklagelserna stämmer har syskonen gjort sig skyldiga till brott och riskerar fängelse - incest är olagligt i Sverige.

Professorn varnar

Incest kan också vara farligt, om det skulle leda till graviditet.
- Det ökar risken för genetiska defekter. Man riskerar att ärva samma anlag från både mor och far, och då ökar risken för den typen av sjukdomar som uppstår när man har en dubbel uppsättning av ett anlag, säger Dan Holmberg, professor i medicinsk genetik vid Umeå universitet.
Enligt en läsarundersökning som gjordes på Expressen.se i lördags vill en stor majoritet, 82 procent av de drygt 4000 som deltog, inte legalisera incest.
Men det finns politiker som tycker annorlunda. Den socialdemokratiska riksdagskvinnan Monica Green vill legalisera incest mellan två vuxna syskon.
- Vuxna människor får ha sex med vem de vill. Det är min uppfattning. Vuxna människor där båda tycker det är okej. Typ två 60-åriga syskon som tycker att det är rimligt. Då har jag ingen moralisk uppfattning om det och tycker inte att det ska vara olagligt.
Även 19-åriga syskon?
- Ja. De är väl vuxna då, är de inte det?
Green poängterar samtidigt att hon inte vill tillåta en far att ha sex med sin dotter.
Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund reagerar på Monica Greens uttalande:
- Jag kan tycka att det skulle ligga något osunt i om två syskon har sex. Jag tror de flesta av oss tycker det. Men det viktigaste skälet till att vi har den lagstiftning vi har är att barnet kan drabbas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag