Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

S-politiker: Gör incest lagligt

VILL SE EN LAGÄNDRING. Socialdemokratiska riksdagsledamoten Monica Green tycker att incest ska legaliseras. Foto: Cornelia Nordström

OBS! Följande artikel publicerades 15 mars 2010 och är fyra år gammal. I dag sprids den som ny på sociala medier, framförallt på Facebook, och Expressen vill uppmärksamma läsarna på detta.

Lyssna på Hör Monica Green förklara vilka familjemedlemmar hon tycker ska kunna ha sex lagligt

Ladda ner avsnitt

FAKTA

Så säger lagen om incest
Brottsbalken, Andra avdelningen, 6 kap. Om sexualbrott:
"7 § ... Den som, i annat fall än som avses förut i detta kapitel, har samlag med sitt helsyskon, döms för samlag med syskon till fängelse i högst ett år. Vad som sägs i denna paragraf gäller inte den som förmåtts till gärningen genom olaga tvång eller på annat otillbörligt sätt. Lag (2005:90)."

Ska man legalisera incest?

HÄR ÄR ARTIKELN FRÅN 15 MARS 2010:

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Monica Green vill legalisera incest.
S-kvinnan tycker inte det ska vara olagligt för två vuxna syskon att ha sex med varandra.
- Vuxna människor får ha sex med vem de vill, säger hon.

 

För drygt en vecka sedan uppmärksammades ett fall i Kalmar där två syskon åtalats efter misstankar om att de haft sex med varandra. Om anklagelserna stämmer har syskonen gjort sig skyldiga till brott och riskerar fängelse - incest är olagligt i Sverige.

Professorn varnar

Incest kan också vara farligt, om det skulle leda till graviditet.
- Det ökar risken för genetiska defekter. Man riskerar att ärva samma anlag från både mor och far, och då ökar risken för den typen av sjukdomar som uppstår när man har en dubbel uppsättning av ett anlag, säger Dan Holmberg, professor i medicinsk genetik vid Umeå universitet.
Enligt en läsarundersökning som gjordes på Expressen.se i lördags vill en stor majoritet, 82 procent av de drygt 4000 som deltog, inte legalisera incest.
Men det finns politiker som tycker annorlunda. Den socialdemokratiska riksdagskvinnan Monica Green vill legalisera incest mellan två vuxna syskon.
- Vuxna människor får ha sex med vem de vill. Det är min uppfattning. Vuxna människor där båda tycker det är okej. Typ två 60-åriga syskon som tycker att det är rimligt. Då har jag ingen moralisk uppfattning om det och tycker inte att det ska vara olagligt.
Även 19-åriga syskon?
- Ja. De är väl vuxna då, är de inte det?
Green poängterar samtidigt att hon inte vill tillåta en far att ha sex med sin dotter.
Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund reagerar på Monica Greens uttalande:
- Jag kan tycka att det skulle ligga något osunt i om två syskon har sex. Jag tror de flesta av oss tycker det. Men det viktigaste skälet till att vi har den lagstiftning vi har är att barnet kan drabbas.