Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-politikern Ashkan Ekman Ekhtiari döms till livstid – sköt sin fru i huvudet

Ekhtiari sköt sin fru i huvudet med ett gevär när hon låg i parets säng och sov.
S-politikern Ashkan Ekman Ekhtiari döms för mord.
Geväret som användes vid mordet.
Foto: Polisen
Avspärrningar vid bostaden.
Foto: Johannes Sjödin / Tidningen Ångermanland
S-politikern Ashkan Ekman Ekhtiari som dömts för mordet i Sollefteå på sin hustru fördes in med filt över huvudet under häktningsförhandlingen.
Foto: Gunnar Stattin / Tidningen Ångermanland

Den socialdemokratiska lokalpolitikern i Kiruna, Ashkan Ekman Ekhtiari, 43, har dömts för mord till livstids fängelse och utvisning av tingsrätten i Ångermanland. 

Ekhtiari sköt sin fru i huvudet med ett gevär när hon låg i parets säng och sov. 

– Det är en tragedi och jag tänker först och främst på barnen och frun, säger Mats Niemi, ordförande för Socialdemokraterna i Kiruna. 

Under måndagen meddelade Ångermanlands tingsrätt att den socialdemokratiska lokalpolitikern i Kiruna, Ashkan Ekman Ekhtiari, döms till livstids fängelse och utvisning för mordet på sin fru. 

Ekhtiari, som kom till Sverige med sin familj 2007, ska utvisas till hemlandet Iran efter avtjänat straff. 

Ekhtiari, som även är utbildad dataingenjör och var tjänstledig från sin anställning på institutionen för rymdfysik i Kiruna, döms även för dataintrång. Detta för att ha tagit sig in i hustruns låsta mobiltelefon och kopierat appar och filer och tittat på hennes information. 

”Med avsikt har skjutit sin fru i huvudet med ett gevär”

”Tingsrätten har funnit att det är bevisat att mannen med avsikt har skjutit sin hustru i huvudet med ett gevär. Kvinnan sköts när hon sov i sin säng. Eftersom brottet har riktat sig mot en nära anhörig i hennes hem och skett när hon sov anser tingsrätten att gärningen varit särskilt hänsynslös. Straffet blir därför livstids fängelse”, skriver Ångermanlands tingsrätt i ett pressmeddelande. 

– Jag har inte hunnit analysera domen än. Men jag noterar att han döms för mord precis som jag yrkade på och får livstids fängelse. Även utvisningsyrkandet blev bifallet. Så fullt bifall till min talan. Det finns inget mer jag hade kunnat få framgång i, säger åklagaren Jens Göransson.

Ekhtiari ska betala 65 000 kronor vardera i skadestånd till två av kvinnans anhöriga. 

Oklart om Ekhtiari fortfarande är medlem i partiet

Paret var bosatt i Sollefteå men Ekhtiari har sedan 2014 verkat som folkvald socialdemokratisk lokalpolitiker i Kiruna där han även hade sin anställning som dataingenjör. 

Förtroendemannaregistret visar att han har suttit i kommunfullmäktige som ordinarie ledamot från oktober 2014 fram till oktober 2018. Sedan dess har han varit ersättare i kommunfullmäktige och hans mandat löper fram till oktober 2022. 

Han har varit ersättare som ledamot i de kommunala bolagen Kiruna kommunpartner AB, Kiruna Kraft AB och Tekniska Verken i Kiruna AB mellan 2015 och 2018. 

Det är oklart om Ekhtiari har blivit utesluten från partiet i samband med brottsmisstankarna. 

– Jag vet faktiskt inte om han är medlem, men han har inte varit aktiv och har inte betalat medlemsavgiften i alla fall, säger Mats Niemi. 

Ekhtiari  besökte själv polisstationen och erkände dådet den 30 januari. Han påstod att det var en olyckshändelse och medgav grovt vållande till annans död – men den tekniska bevisningen har talat emot honom. 

Googlade på ”mord i nära relationer” innan dådet

En genomgång av Ekhtiaris mobiltelefon har visat att han under januari månad gjort google-sökningar på bland annat ”mord i nära relationer”, ”straff för grov mordbrand” och olika typer av dödliga gifter. Han sökte även på flygbiljetter och ”mord utomlands straff”, vilket Expressen tidigare rapporterat om. 

Paret var på väg att skiljas, vilket Ekhtiari inte berättade för utredarna. Han har genomgått en stor rättspsykiatrisk utredning som visade att han inte led av en allvarlig psykisk sjukdom när han begick dådet. 

Ekhtiari kom till Sverige för 13 år sedan, efter att ha studerat till dataingenjör i hemlandet Iran och i Indien, och fick permanent uppehållstillstånd 2016. Utlänningar som varit bosatta i Sverige i längre tid än fem år får endast utvisas om det finns synnerliga skäl, vilket tingsrätten anser att det gör Ekhtiaris fall. 

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.