Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-politiker: Det är en mycket allvarlig brist

Peter Hultqvist (S), ordförande i riksdagens försvarsutskott, ser allvarligt på situationen. Bilden av planet, som är av den modell som eskorterade bombplanen, är taget i ett annat sammanhang.
Foto: AP, Nils Petter Nilsson

Det är en mycket allvarlig brist att vi inte har en fungerande incidentberedskap.  

Det menar Peter Hultqvist (S), ordförande i riksdagens försvarsutskott.

Men utrikesminister Carl Bildt försöker avdramatisera händelsen. 

– Vi reagerar inte på allting. Vi är inte uppe på allting, säger Bildt till TT. 

På måndagen avslöjar Svenska Dagbladet  att tunga ryska bombplan övade attack mot Sverige under påskhelgen, och att Sverige då saknade beredskap.

För knappt två veckor sedan sa försvarsminister Karin Enström (M) till SvD

– Vi känner ganska väl till var man satsar, och det har hållit på under ett antal år. Vi följer utvecklingen noga och sett att det är en uttalad ambition från Ryssland att anförskaffa sig materiel. Det gäller att försöka bedöma utvecklingen, det är inte automatiskt så att det behövs en ökad förmåga från svenskt håll, sa hon den 11 april. 

Stärker bilden

Ordförande i riksdagens försvarsutskott Peter Hultqvist (S) är dock av en annan åsikt och har länge varnat för den militära upprustningen i Ryssland. Enligt Hultqvist vittnar SvD:s uppgifter om att Ryssland menar allvar när det gäller att visa sin militära förmåga och ökande underrättelseverksamhet. 

– Det stärker den bild som vi tidigare gett om vad som nu sker i Ryssland. Jag har länge varnat för den här utvecklingen, säger han och fortsätter:

– Vi måste få en ordentlig information till utskottet om händelsen och vilka slutsatser försvarsmakten drar. Jag tänker även fråga ministern hur hon ser på det här, hur förklarar hon att vi uppenbarligen inte har en incidentberedskap som alltid fungerar?  

Allvarlig brist

Peter Hultqvist säger att försvarsberedskapen måste förhålla sig och ta ställning till utvecklingen i Ryssland. 

– Situationen tydliggörs ju definitivt av den här händelsen. De var ett mönster vi hade under kalla kriget och som nu har kommit tillbaka. Jag ser mycket allvarligt på uppgifterna och tycker inte att man kan vifta undan detta som en enskild händelse. 

 – Jag vill också betona att det är en mycket allvarlig brist att vi inte har fungerande incidentberedskap. Det måste nu tas ett ansvar över situationen.

Hultqvist får medhåll av Allan Widman, Folkpartiets försvarspolitiska talesperson, som tycker att det inträffade är mycket allvarligt.

– Det är naturligtvis djupt oroande att Ryssland bedömer ett sånt här scenario som så realistiskt att man både förbereder sig för och övar på detta, säger han till TT.

"Bör gå med i Nato"

Övningen visar att Sverige borde gå med i Nato, tycker EU-parlamentsledamoten Cecilia Wikström (FP), och anser att regeringen "omedelbart" borde tillsätta en utredning för att förbereda ett medlemskap.

"Det har nu visat sig att vi är oförmögna att själva möta ett hot av det här slaget. Ett fullvärdigt medlemskap i Nato skulle skapa möjligheter att bygga upp försvaret av Sverige tillsammans med våra allierade samarbetspartners. Det gör att vi skulle kunna försvara vårt land och bistå våra allierade i Europa i händelse av krig", skriver Wikström i ett uttalande.

 – Vi har inte sett några liknande scenarier övas i det svenska närområdet under mycket, mycket lång tid.

Carl Bildt: "Sällande förekommande"

Utrikesminister Carl Bildt (M) tar dock inte särskilt allvarligt på den ryska övningen.

– En viss upphetsning om detta har jag noterat. Under 20 år har vi inte haft nåt överhuvudtaget, men under de senaste två–tre åren har de varit ute och flugit över Östersjön då och då. Det är rätt sällan förekommande, säger Bildt till TT i samband med sin ankomst till EU:s utrikesministermöte i Luxemburg.

Att flygvapnet inte agerade mot de ryska planen ser han inte som uppseendeväckande.

– Vi reagerar inte på allting. Vi är inte uppe på allting. Det ska man inte göra. Flygvapnet går upp när det finns speciella skäl att gå upp, säger Bildt som inte planerar att ta upp händelsen med Ryssland.

Även Torbjörn Björlund (V), ledamot i försvarsutskottet, tonar ned uppgifterna. 

– Jag tycker man överdriver hotet rätt så kraftigt. Ryssland flyger över Östersjön med jämna mellanrum, och den här gången kanske man gjorde en extra gir in mot svenskt territorium, men inte in i det. Om Sverige hade skickat upp två svenska flygplan som hade sniffat på dem undrar jag om det ens hade blivit en nyhet, säger han till Expressen.se och tillägger:

– Jag tycker inte att det här är ett hot. Men jag tror att det finns orsaker till varför man vill lyfta hot mot Sverige. I vissa kretsar kan det nog vara så att man vill ha ett svenskt Nato-medlemskap som man vill pusha för.

Inte ovetande

Annika Nordgren Christensen (MP), försvarspolitisk debattör och före detta ledamot i försvarsberedningen, säger till TT att man inte behöver slå på någon stor trumma när det gäller flygövningen i sig, den var eventuellt mer riktad mot Baltikum än Sverige, men att händelsen väcker viktiga principiella frågeställningar kring hur vi ska ha det med den svenska incidentberedskapen.

Hon säger att det inte är möjligt att man inom försvarspolitiken är ovetande om hur det är ställt med den svenska incidentberedskapen.

– Det är väl känt och kommunicerat och till och med utrett av riksrevisionsverket på senare tid att det är problem. Det är brist på pengar och personal, en resursfråga helt enkelt.

"Vad låg bakom?"

Nordgren Christensen säger att det kommer bli intressant att få veta vad som ligger bakom försvarsmaktens agerande vid tillfället. Vad som låg bakom att man gjorde bedömningen att inte gå upp och markera närvaro. Om det berodde på resursbrist eller något annat.

– Det är intressant att reda ut det nu i efterspelet av detta. Fanns det någon rote som var redo enligt hur Försvarsmaktens uppdrag ser ut? Gjorde det inte det så är det rimligen så att man haft en kommunikation med politiken om att man inte har resurser att ha denna dygnetruntberedskap och då är det kommunicerat med försvarsdepartementet och man har en sanktion så att säga.

Peter Hultqvist kommer att ta upp händelserna i morgon, tisdag, på försvarsutskottets sammanträde. 

Expressen.se har sökt Karin Enström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.