Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

S-politiker bloggar om tiggare i lyxbilar

Lennart Holmlund, kommunalråd i Umeå.

Lennart Holmlund, socialdemokratiskt kommunalråd i Umeå, bloggar i dag om hur tiggare på stadens gator i själva verket släpps av ur fina Mercedes och BMW-bilar för att tigga.

Enligt honom själv är det en vakt som berättat det för honom, men han vill inte svara på om uppgifterna låter rimliga.

– Jag har inte lagt någon värdering i det. Jag skrev vad han berättade! dundrar han när Expressen.se ringer upp.

Nu väller kritiken över honom på nätet.

Umeås kommunalråd Lennart Holmlund, S, är en flitig bloggare - och har tidigare hamnat i blåsväder för sina skriverier, bland annat efter att sångerskan Whitney Houston dog.

Nu är det dags igen.

Det är i ett inlägg på hans blogg på Västerbottens-Kurirens hemsida som han skriver om hur en civilklädd vakt berättat för honom att tiggare släpps av på gatorna ur fina bilar.

"Tiggarna transporteras ut med fina Mercedes och BMW. Personer som setts sitta med käpp och skaka och ser ut att må riktigt dåligt kan sedan ha setts springande och snattat oxfile på Strömpilen", skriver Lennart Holmlund bland annat.

Vill inte kommentera om uppgifterna är rimliga

Holmlund skriver vidare att det är svårt att bedöma om tiggeriet är organiserat - och att EU måste agera för att få rätsida på problemet.

Men han vill inte svara på om han tycker att uppgifterna låter sannolika.

– Jag har refererat vad vakten har sagt. Sedan har jag ju också skrivit om att man måste lösa problemet, kanske genom EU eller andra åtgärder.

Men låter det rimligt?

– Om inte du fattar kan jag inte förstå… Jag har skrivit vad han sagt till mig! Jag kan inte bedöma om det är rätt eller fel alla gånger.

Efter ett tag ändrar sig Lennart Holmlund

Är det flera som säger så här?

– De är anonymt klädda! Det är flera som går.

Som säger det här om tiggarna också?

– Ja, ja. Yes.

Hård kritikstorm

Kommunalrådet Lennart Holmlund tycker att han fått ta emot oförtjänt kritik, eftersom han bara refererat till en anonym vakt.

Men på Twitter öser nu en hård kritikstorm över Holmlund - och hans politiska motståndare i länet går till attack.

– Att Lennart Holmlund uttalar sig så fördomsfullt om fattiga människor är en skandal. Han sprider fördomar och ogrundade anklagelser på ett helt oacceptabelt sätt, säger Centerpartiets ordförande i Västerbotten, Mattias Larsson, i ett pressmeddelande enligt Västerbottennytt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!