Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S på väg att spika innehåll i utredning om arbetsrätten

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har informerat sina partikamrater om utredningens direktiv under veckan som gått, enligt Aftonbladet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lagen om anställningsskydd, Las, ska moderniseras till 2021 enligt en överenskommelse mellan regeringspartierna S och MP, samt Centerpartiet och Liberalerna. 

Aftonbladet rapporterar att innehållet i en utredning i frågan väntas spikas i morgon – och att utredningens direktiv väntas handla bland annat om hur arbetsgivare lättare ska kunna säga upp anställda. 

Enligt överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna i januari ska arbetsrätten reformeras.

Frågan var het under regeringsförhandlingarna och inkluderandet bland överenskommelsens 73 punkter var en seger för C-ledaren Annie Lööf. 

”Arbetsrätten moderniseras och anpassas efter dagens arbetsmarknad samtidigt som en grundläggande balans mellan arbetsmarknadens parter upprätthålls. Arbetsrätten ska ge företagen flexibilitet och skydda den enskilde arbetstagaren mot godtyckliga uppsägningar”, står i det utkast till överenskommelsen som Socialdemokraterna publicerade i januari.

Uppgifter: Utredningen spikas i morgon 

Nu rapporterar Aftonbladet att innehållet i en utredning i frågan ska spikas på torsdagen. 

Utredningen kommer bland annat titta på hur företag ska kunna göra sig av med arbetstagare på ett mindre kostsamt sätt, samt fler undantag från turordningsreglerna. Detta enligt uppgifter till Aftonbladet, som även rapporterar att arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har informerat sina partikamrater om utredningens direktiv under veckan som gått.

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson har tidigare varit kritisk mot planerna för arbetsrätten. I en intervju med Ekot i januari sa han: 

– Jag kan inte ge i detaljer, men det är väl framför allt två områden vi är oroliga för - arbetsrätten och fördelningspolitiken. Det är vår största kritik. Det här blir en ekonomisk politik för de som redan har det gott ställt. Det känns jävligt omodernt.

LO:s pressekreterare Jon Andersson avböjer på onsdagskvällen att kommentera de nya uppgifterna. 

– Vi kommenterar inte det förrän det blir officiellt, säger han. 

Ylva Johansson avböjer att kommentera. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.