Foto: Bobbo Lauhage
 Foto: Bobbo Lauhage

S på historiskt låga nivåer i ny undersökning

Publicerad
Uppdaterad
10 procentenheter - så mycket har Håkan Juholts kris kostat Socialdemokraterna.
Partiet ligger på historiskt låga 25,5 procent i en ny opinionsundersökning från Sifo/SvD.
- Jag har befunnit mig i tio dagars torktumlare av fakta, lögner, rykten och krigsrubriker med väldigt fördömande hårda omdömen, Det är klart att det påverkar människors inställning, säger S-ledaren till Göteborgs-Posten.
Turerna kring Håkan Juholts hyresersättningar och reseräkningar ser ut att ha givit Socialdemokraterna en rejäl smäll.
För tre veckor sedan, när partiet presenterade sin skuggbudget, låg väljarstödet på 35 procent. På fredagen den veckan publicerades de första uppgifterna om hyresersättningen, och de fick direkt utslag i Sifos mätning påföljande vecka (den förra).
Stödet är då nere på 26,9 procent.

Sämsta sen 1967

Den senaste veckan har Håkan Juholt inlett arbetet med att återvinna förtroende genom en rundresa i landet. Han har klarat sig undan besvärande förundersökningar för det han kritiserats för, men vägen tillbaka ser ut att vara lång.
I Sifos mätning från denna vecka, som presenteras i Svenska Dagbladet, är Socialdemokraterna nere på 25,5 procent. Noteringen är den lägsta sedan Sifo började med sina väljarundersökningar 1967.

Tio dagar i torktumlare

Håkan Juholt kommenterar raset i Göteborgs-Posten. Han ser det som logiskt.
- Jag har befunnit mig i tio dagars torktumlare av fakta, lögner, rykten och krigsrubriker med väldigt fördömande hårda omdömen, Det är klart att det påverkar människors inställning, säger S-ledaren till Göteborgs-Posten.
Han tror att han kan återvinna förtroendet.
- Det tror jag när krutröken lagt sig.

Moderaterna ökar

Samtidigt går Moderaterna framåt. Partiet har ökat från 28,2 till 34,8 procent, Sifos mätning.
Sverigedemokraterna ökade under perioden från 3,3 till 5,9 procent. För övriga partier är förändringarna marginella.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag