Carin Jämtin. Foto: Olle Sporrong
Carin Jämtin. Foto: Olle Sporrong

S öppnar dörren för C och FP

Publicerad
Uppdaterad
C och FP kan båda vara välkomna in i en socialdemokratiskt ledd regering efter valet 2014.
Det sensationella beskedet lämnar Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.
- Med Centerpartiet eller Folkpartiet, där ser jag att det finns möjligheter till samarbete, säger hon till Expressen.
Expressen kunde i går presentera siffror som visar att sex av tio förtroendevalda S-politiker i hela landet varnar för ett nytt rödgrönt samarbete.
Bara 18 procent av de drygt 1 000 tillfrågade S-politikerna vill se ett sådant inför valet 2014.
- Jag är inte överraskad. Många såg att vi hade svårt att få fram vår politik i det rödgröna samarbetet. Det har också vår tidigare och vår nuvarande partiordförande konstaterat, säger nu Carin Jämtin.

Alla är tänkbara - utom SD

På frågan om hur ett regeringsalternativ bör se ut inför valet 2014 säger Jämtin först att Socialdemokraterna kan tänka sig att samarbeta med alla utom Sverigedemokraterna.
- Men inte som ett regerings­alternativ. Att vi och Moderaterna skulle gå samman i en regering är otroligt, men med Centerpartiet eller Folkpartiet, där ser jag att det finns möjligheter till sam­arbete.
- På något sätt måste vi som socialdemokrater göra det för troligt att vi har möjlighet att skapa en majoritetsregering.
Samtidigt meddelar Miljöpartiet i dag på DN Debatt att man är beredd att förhandla med regeringen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag