Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

S om budgeten:
"Helt obegriplig"

Anders Borg, Sveriges finansminister. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Oppositionen vill se fler satsningar i regeringens vårbudget som presenteras på måndag.

Socialdemokraterna kallar budgeten för "helt obegriplig politik".

På söndagskvällen ska finansminister Anders Borg, M, försvara prioriteringarna i SVT:s "Agenda".

SÅ TYCKER OPPOSITIONEN

I morgon, måndag, presenterar finansminister Anders Borg (M) regeringens vårproposition. En presskonferens hålls med start klockan 9.00.

Men flera satsningar har redan presenterats, som den på fler utbildningsplatser och satsningar på regional tillväxt. Drygt 3 miljarder ska läggas på bland annat 7000 yrkesvuxplatser och 1400 nya högskoleplatser.

Oppositionen tycker att utbildningssatsningen borde vara större.

Ulla Andersson (V):

– Sverige är numera ett långtidsarbetslöshetens land, över hälften av de arbetslösa är långtidsarbetslösa. Den här budgeten kommer inte att förändra det tyvärr.

– Satsningen på högskolan innebär färre platser än 2011.

Magdalena Andersson (S):

– Alla platser som regeringen föreslagit hade redan kunnat varit i stånd om de inte hade röstat ner våra förslag som lagts i riksdagen.

Per Bolund (MP):

– Vi ser att det kommer att behövas väldigt mycket människor med yrkeskompetens i framtiden, speciellt som att vi vill göra stora investeringar i miljonprogrammen och infrastrukturen.

Sven-Olof Sällström (SD):

– Utbildningssatsningarna är bra men för sent och för lite. I vår budget satsar vi både på komvux och yrkesskola så lägger vi dubbelt så mycket.

Den vårbudget som presenteras av regeringen på måndag väntas inte innehålla några större överraskningar. Satsningar på företagande och utbildning har alliansens ministrar redan gått ut med.

Oppositionen välkomnar utbildningssatsningar, men Vänsterpartiet saknar prioriteringar på äldre.

– Äldreomsorgen skulle behöva riktade statsbidrag för att anställa fler undersköterskor. Det är väldigt många kvinnor som tvingats gå ner i arbetstid eller sluta jobba för att äldreomsorgen inte är utbyggd, säger Ulla Andersson, V, ekonomisk-politisk talesperson.

Hon får medhåll av Gunilla Granberg, 77, vars make bor på äldreboende.

– Det behövs alltid fler i vården, det skulle inte skada med några till på min mans äldreboende till exempel, säger hon till Expressen.

"Saknas satsning på folkhögskolorna"

Såväl Vänsterpartiet som övriga oppositionen anser även att utbildningssatsningen är för liten.

– Det saknas en satsning på folkhögskolorna som vi ser som ett väldigt bra sätt att få människor som har dålig utbildning att kunna komplettera, säger Per Bolund (MP), ekonomisk-politisk talesperson.

– De har föreslagit att man ska dra ner kraftigt på högskoleplatser, men nu har man ändrat sig lite. Samtidigt är det 18 000 platser färre medan allt fler unga söker sig till högskolan, säger Magdalena Andersson, S, ekonomisk-politisk talesperson.

– Utbildningssatsningarna är bra men för sent och för lite, säger Sven-Olof Sällström, SD, ekonomisk-politisk talesperson.

Borg i "Agenda"

På söndagskvällen ska finansminister Anders Borg vara gäst i SVT:s "Agenda". Enligt Borgs pressekreterare kommer inga nya delar av budgeten presenteras då.

Borg ska, enligt "Agenda", också prata om arbetslöshet och den svenska ekonomin.

Programmet sänds klockan 21.15 i SVT2 på söndagskvällen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!