Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S ökar stort – men ratas av unga väljare

SD backar med 5,6 procentenheter: ”Vi gick emot expertisen”
Corona har fått S att lyfta i opinionen – men utvecklingen har inte varit lika stark bland unga.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Även Centerpartiet tappar stöd – bland kvinnor.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / FREDRIK WENNERLUND /STELLA PICTURES FREDRIK WENNER
Benjamin Dousa, Muf, anser att framtiden är ljus för Moderaterna.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Socialdemokraterna har fått ökat stöd under pandemin – i alla åldersgrupper utom bland unga. 

Personer under 30 år väljer i stället Moderaterna, visar SCB:s nya mätning.

– Det blåser högervindar bland unga väljare i Sverige, säger Muf-ordföranden Benjamin Dousa.

På torsdagen släpptes SCB:s partisympatiundersökning som visar i vilka demografiska grupper de olika partierna har starkast stöd. 

Liksom i SCB-mätningen tidigare i veckan ökar stödet för Socialdemokraterna – i alla åldersgrupper förutom bland de mellan 18 och 29 år. Jämfört med det totala stödet på 32,2 procent uppger endast 19,7 procent av de unga att de står närmast Socialdemokraterna. Det är dock en förbättring sedan den senaste mätningen i november.

I åldersgruppen är i stället Moderaterna största parti. 26,6 procent av de mellan 18 och 29 år sympatiserar mest med Moderaterna, vilket är en ökning med 4,5 procentenheter sedan i november. Det är också drygt sex procentenheter mer än vad Moderaternas totala stöd ligger på.

– Muf är landets största ungdomsförbund, största i sociala medier och finns där unga människor finns, självklart har det också effekt på opinionen. Nu fortsätter vårt arbete för att Sverige ska få en ny statsminister så snart som möjligt, säger Benjamin Dousa, avgående ordförande för Muf.

S: ”Oroväckande”

Däremot syns en skillnad i sympatier mellan män och kvinnor. 31 procent av männen under 30 år väljer Moderaterna, medan motsvarande siffra för kvinnor är 21 procent. Partiet har dock förbättrat sitt stöd bland unga kvinnor jämfört med i november, då siffran endast låg på 15,6 procent.

För Socialdemokraterna gäller det motsatta. Bland kvinnor under 30 år är stödet för partiet 24,4 procent, medan motsvarande siffra för män är 15,7 procent.

Expressen har tidigare rapporterat om Socialdemokraternas ras bland unga väljare. Nedgången har pågått under en lång tid, och har lyfts fram som ”oroväckande” i partiets egen valanalys.

– Man tycker nog inte att vi är så radikala och nydanande som vi var längre bak i historien, har SSU-ordföranden Philip Botström sagt. 

Trendbrott för C

Även stödet för Miljöpartiet backar bland unga, medan Sverigedemokraterna minskar i alla åldersgrupper förutom i gruppen 18 till 29 år, skriver SCB i sin analys

Dessutom syns ett trendbrott för Centerpartiet, som länge haft en uppgång bland unga kvinnor. I november uppgav 17,2 procent av kvinnor under 30 år att de sympatiserade mest med C, medan motsvarande siffra nu är 14,6 procent. Det är också bland kvinnor som det totala stödet för partiet minskar, enligt SCB.

– För första gången på länge vinner Moderaterna väljare från Centerpartiet, säger Benjamin Dousa.

Dousa, som i höst blir vd för tankesmedjan Timbro, spår ett förändrat politiskt landskap – och refererar till den debatt som blossat upp på nytt efter Expressen-intervjun där Ulf Kristersson (M) öppnar för att budgetförhandla med SD.

– Jag tror att svensk politik i större utsträckning kommer att handla om höger och vänster, snarare än vem som pratar och inte pratar med vem, kommande år.

De är störst bland unga väljare

Moderaterna: 26,6 (20,7)

Socialdemokraterna: 19,7 (32,2)

Vänsterpartiet: 13,3 (8,4)

Sverigedemokraterna: 12,3 (16,7)

Centerpartiet: 9,4 (6,9)

Miljöpartiet: 6,5 (4,2)

Kristdemokraterna: 5,1 (5,8)

Liberalerna: 4,7 (3,9)


Källa: SCB:s partisympatiundersökning maj 2020, män och kvinnor 18-29 år. Partisympati bland alla åldersgrupper inom parantes. Partisympati är inte direkt jämförbart med valresultat, eftersom frågorna inte gäller partival utan bästa parti.

TV: Ulf Kristersson: ”Vi är beredda att ta över”

Moderatledaren i stor intervju.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.