Under tisdagskvällen framträdde Nooshi Dadgostar (V), Magdalena Andersson (S) och Märta Stenevi (MP) i SVT:s Aktuellt för att meddela att regeringen och Vänsterpartiet var överens om ett avtal, och att Vänsterpartiet därmed skulle rösta för såväl Magdalena Andersson i statsministeromröstningen som för regeringens budget.
Uppgörelsen innehöll ett extra garantipensionstillägg samt skrivningar om hur samarbetsformerna ska se ut framöver mellan S och V.
Upplägget ogillades dock av Centerpartiet, som tidigare klargjort sitt stöd för Magdalena Andersson i en statsministeromröstning, men dröjt med sitt beslut om budgeten in i det sista.
”Regeringen väljer att gå vänster ut”
Under onsdagsmorgonen höll C extrainsatta möten med riksdagsgruppen och partistyrelsen för att diskutera den nya uppgörelsen.
Även om man tidigare har varit försiktigt positiva till regeringens budget – och framför allt inte velat släppa fram en budget som SD har haft inflytande över – så var slutsatsen nu att V fick för stort inflytande.
– Vi är inte konstruktiva till vilket pris som helst, sa Annie Lööf på en pressträff i samband med statsministeromröstningen.
Enligt C-ledaren var helheten i budgeten inte tillräckligt mittenorienterad.
– Regeringen har suttit i förhandlingar med Vänsterpartiet och gjort ett skriftligt avtal om att man som regering väljer att gå vänster ut. Det får självklart konsekvenser.
Chockerade
Hon förklarade att C kommer rösta för sin egen budget och därefter lägga ner sina röster. Det betyder att budgeten från M, KD och SD med största sannolikhet blir den som Magdalena Andersson får styra på.
Annie Lööf berättade också att hon hade informerat Magdalena Andersson om sitt beslut. Såväl Vänsterpartiet och Miljöpartiet uttryckte stor förvåning över Centerpartiets besked.
– Det är anmärkningsvärt att vi på samma dag ska rösta för det historiska beslutet att vi får Sveriges första kvinnliga statsminister och senare samma dag får ett historiskt beslut där en statsbudget för första gången är förhandlad med ett högerextremt parti. Att Centern lägger ner sina röster och därmed bidrar aktivt till den situationen har jag oerhört svårt att ta in. Jag är rätt så chockad, säger Märta Stenevi.
Samarbetsformerna
I uppgörelsen mellan regeringen och Vänsterpartiet står följande om samarbetsformerna mellan partierna:
”Ingen vet hur det parlamentariska läget kommer att se ut efter nästa val, men vi kan redan nu slå fast några utgångspunkter. Det behövs samarbete och förhandlingar för att regera Sverige. För en stabil regeringsbildning behöver de partier som ingår i regeringsunderlaget som tolererar en statsminister ges möjlighet att förhandla med regeringen så att man når en helhet som alla parter kan acceptera. Ingången är att regeringen genom förhandlingar även behöver säkra stödet för budgetpropositionen i riksdagen. Sverigedemokraterna kommer aldrig att ingå i ett underlag för en S-ledd regering.”
Höjda pensioner genom en "strukturreform"
Avtalet mellan regeringen och Vänsterpartiet innebär också ett förslag för att omkring 700 000 pensionärer kommer få ett garantitillägg på uppemot 1 000 kronor extra, skattefritt varje månad, från 1 januari 2023. Garantitillägget införs som en ny komponent i bostadstillägget till pensionärer. Det är alltså en ”strukturreform” och bedöms därför inte vara något som påverkar pensionsgruppens arbete. Garantitillägget ska betalas ut till de som fyller 65 år eller äldre 2022. Fram till att det permanenta garantitillägget är på plats föreslår regeringen ett tillfälligt garantitillägg med start den sista augusti 2022. Det finns ännu inte en säkrad majoritet för förslaget, som ska läggas fram i riksdagen i början av nästa år.