Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S och SD i kamp om att vara största parti

Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch Thor (KD) toppar SVT:s Novusmätning.
Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är nästan jämsides i kampen om största parti. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nu skiljer en procentenhet partierna. Foto: OLLE SPORRONG

I DN/Ipsos decembermätning är det superjämnt mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

S är störst på 25 procent – en procentenhet fler än SD. 

– Det här bekräftar att vi har ett nytt läge i opinionen, säger opinionsanalytikern Nicklas Källebring till DN. 

Sverigedemokraterna fick sin högsta notering i DN/Ipsos hittills i november. Då låg man på 25 procent – exakt samma som Socialdemokraterna. Mätningen för december visar på en minimal förändring. 

Enligt Dagens nyheter är det ”ynka tiondelar” som skiljer mellan SD och S. Stefan Löfvens parti är störst i undersökningen på 25 procent, men Jimmie Åkesson skuggar där bakom på 24 procent. 

”Åkesson är vinnaren”

– Det här bekräftar att vi har ett nytt läge i opinionen. Stefan Löfven är årets stora förlorare och Jimmie Åkesson är vinnaren, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN. 

Moderaterna är tredje största parti i mätningen – men glappet upp till Sverigedemokraterna är stort. Ulf Kristerssons parti ligger på 16 procent.   

Två partier går framåt i mätningen jämfört med resultaten i november. Vänsterpartiet ökar två procentenheter upp till 10 och Liberalerna hamnar på 5 procent. 

KD tappar i opinionen

Kristdemokraterna var uppe i tolv procent i våras – men har nu halkat ner en bra bit. De ligger på sex procent. 

– Ett nytt mönster har blivit allt tydligare under hösten där konservativa väljargrupper rör sig mellan M, KD och SD, säger Källebring.

Tufft för Löfven i förtroendemätningen

Tidigare i december utförde Sifo, på uppdrag från Expressen, en mätning av väljarnas förtroende för respektive partiledare. Där gick Stefan Löfven på en tung smäll.

På en månad tappade landets statsminister hela sex procentenheter och hamnade först på femte plats i förtroendeligan. Endast 26 procent av väljarna sade sig då ha förtroende för Löfven. 

Åkesson låg näst högst med 32 procents förtroende, endast slagen av Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor, som hade ett stöd på 36 procent. 

SÅ GICK MÄTNINGEN

Numret i parantes representerar resultatet i november

Moderaterna: 16 (17)

Liberalerna: 5 (3)

Centerpartiet: 8 (8)

Kristdemokraterna: 6 (7)

Socialdemokraterna: 25 (25)

Vänsterpartiet: 10 (8) 

Miljöpartiet: 5 (5)

Sverigedemokraterna: 24 (25)

Så utfördes undersökningen: 1 572 intervjuer gjordes mellan 3 och 15 december med ett representativt urval ur befolkningen över 18 år. Källa: Ipsos

SE MER: Löfven kan avgå före valet:

Efter snart åtta år som S-ledare och fem år som statsminister finns en känsla inom partiet att tiden med Stefan Löfven börjar gå mot sitt slut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.