Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S och regeringen - mer lika än någonsin

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Förre finansminister Kjell-Olof Feldt är missnöjd med dagens socialdemokratiska skattepolitik Han ger S finanspolitiska talesperson Magdalena Andersson mothugg.
Foto: Roger Vikström, Anna-Karin Nilsson

Halvvägs in i mandatperioden står Socialdemokraterna och regeringen närmare varandra än någonsin.

- Man behöver inte göra omvälvande skattereformer för att förändra samhället, säger S finanspolitiska talesperson Magdalena Andersson.

Nu får hon mothugg av tidigare finansminister Kjell-Olof Feldt, S.

- Stick ut! Säg att utan högre skatter kommer välfärdsstaten inte bevaras, säger Feldt.

Många ledande socialdemokrater har det senaste året pratat om att alliansen snor gamla S-idéer.

- Om de genomför våra förslag är ingen gladare än vi. Det är ­jättebra, det är fantastiskt, säger Magdalena Andersson.

Samtidigt har partiet ändrat sig i en rad frågor och tydligt närmat sig den borgerliga allianspolitiken. Med två år kvar till valet riskerar man nu att hamna så nära regeringens skattepolitik att det är svårt att skilja dem åt. Man vill inte längre återinföra fastighetsskatten, rut- och rotavdragen får stanna, och de jobbskatteavdrag som regeringen genomfört ska inte rullas tillbaka.

"Det vore oansvarigt"

- Man har köpt radhus och tagit villalån utifrån de villkor som gäller i dag, då vore det oansvarigt att göra något stort omvälvande som skulle förändra de villkoren. Man måste skapa politik efter hur verkligheten ser ut, inte efter hur den sett ut någon gång för sex eller åtta år sedan, säger Magdalena Andersson.

Tidigare finansminister Kjell-Olof Feldt, som traditionellt setts som del av partiets högerfalang, är kritisk till dagens socialdemokratiska skattepolitik. Han vill se ett högre skattetryck, höjd matmoms och ett återinförande av arvsskatten.

Intern skatteutredning

- Det finns en beröringsskräck för skatter just nu. Men vi är nere i så låga nivåer att pengarna inte kommer räcka till om svenska folket vill ha sina pensioner och ett anständigt liv på ålderdomen, inte stå i kö till sjukvården och barnomsorg. Rullar du tillbaka jobbskatteavdragen sänker du skatten mest för de som har de lägre inkomsterna. Man sitter fast där. Däremot finns andra skatter man kan höja, konsumtion på mat till exempel. De drabbar alla lika, och mest de som konsumerar mest, säger Feldt.

Inom partiet går diskussionen om skatterna och var man ska landa. Utåt skjuter man på svaren.

Den senaste tiden har skattefrågor alltsomoftast hänvisats till den interna skatteutredning som Leif Pagrotsky leder, och som ska vara klar till hösten. Nu tonas vikten av utredningen ner från flera håll.

- Den kommer inte påverka höstbudgeten. Det är mer stora, långsiktiga frågor. En person kan inte ändra ett skattesystem på några månader, säger Magdalena Andersson.

"Det har varit bekvämt"

Något som förstärker bilden av hur känslig frågan om skatter är i partiet, menar Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet:

- Det har varit bekvämt att hänvisa till en intern utredning. Delar av partiet vill verkligen ändra och reformera. Då måste man leverera inkomster genom höjda skatter. Och så finns andra som är oroliga, vad händer med marginalskatterna, vad händer med företagsklimatet? Jag vet inte om man kan kalla det en tickande bomb, men det skapar problem inom socialdemokratin och därför vill man skjuta upp det så länge som möjligt, säger han.

Experten analyserar S-politiken

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, specialinriktning mot Socialdemokraterna


• Fastighetsskatten:

Alliansen har ersatt fastighetsskatten med en kommunal fastighetsavgift. Socialdemokraterna var tidigare kritiska mot slopad fastighetsskatt men vill numera inte ändra på reglerna, eller återinföra den gamla fastighetsskatten.

Jonas Hinnfors:

- Alla partier är oroliga att väljare ska bli oroade över sin bostadsekonomi. De som äger sin bostad, där finns väljargrupper som S inte har råd att göra sig av med.


• Jobbskatteavdrag

S har varit starkt kritiska mot de fyra jobbskatteavdrag som regeringen genomfört, som inneburit cirka 1000 kronor mer i månaden för en vanlig löntagare. Nu vill man inte ta tillbaka avdragen och hänvisar till att hushållen måste kunna ha en långsiktig planering.

Jonas Hinnfors:

- Det är uppenbart att avdragen har påverkat människors vardagsekonomi hyfsat mycket i breda grupper. Uppenbarligen drar partiledningen slutsatsen att det är riskabelt att komma med en försämring som ett politiskt förslag.


• Jobbskatteavdrag över miljoninkomster

Socialdemokraterna vill se en nedtrappning av jobbskatteavdrag för löntagare med inkomster över miljonen.

Jonas Hinnfors:

- Det drabbar extremt få. Då kan man i något slags symbolisk mening tala om att det är rättvisepolitik, men förlorar väldigt få röster på det.


• Sänkt skatt för pensionärer

I dag presenterar alliansledarna en skattesänkning för pensionärer, ett vallöfte som låtit vänta på sig. Socialdemokraterna har även de lovat en sänkning av pensionsskatten, men inte kunnat precisera hur och när.

Jonas Hinnfors:

- Juholt menade att man skulle klara det under en mandatperiod. Det skapade nästan panik i partiet och man har nu gått ifrån detta. Sänkt pensionsskatt kostar väldigt mycket. Men pensionärerna är många, pigga och talföra så det finns sprängkraft i frågan.


• Sänkt bolagsskatt

Regeringen har i kommande höstbudget föreslagit att bolagsskatten sänks från dagens 26,3 procent till 22 procent. S är positiva till sänkt bolagsskatt men Magdalena Andersson har uttryckt att regeringens sänkning kan vara för kraftig.

Jonas Hinnfors:

- Det är en väldigt ekonomisk fråga, som är svår för väljare att ha en åsikt om. Man är i händerna vad ekonomer säger och där är man splittrade. Men det är uppenbart att även på det här området är det stora likheter mellan S och regeringen.


• Restaurangmomsen

Regeringen har infört en halvering av restaurangmomsen, något Socialdemokraterna är skeptiska till och säger sig vilja ändra i kommande skuggbudget.

Jonas Hinnfors:

- Partiet gick till val förra gången på att man skulle sänka restaurangmomsen, men det är möjligt att det var Miljöpartiet som ville det. Nu har man ändrat sig. Det är inte så stora pengar och ingen stor valfråga så det är något man kan kosta på sig att höja.


• Arbetsgivaravgifter för ungdomar

Alliansen har halverat arbetsgivaravgiften för unga under 26 år. Socialdemokraterna vill ersätta den sänkta arbetsgivaravgiften med ett stort jobb- och utbildningspaket.

Jonas Hinnfors:

- Här kan man se en modellskillnad mot regeringen. Det kanske är början på en annan typ av politik mot arbetslöshet. Det finns ett embryo till något som är annorlunda där.


• Rut- och rotavdrag

Socialdemokraterna har varit starka motståndare till rut- och rotavdragen men har under mandatperioden ändrat uppfattning. Avdraget ska finnas kvar även med en S-ledd regering, men reglerna förändras. Om partiet får makten är det bara barnfamiljer och pensionärer som ska få göra rut-avdraget. Rot-avdraget ska finnas kvar för alla.

Jonas Hinnfors:

- Man har nog nått vägs ände i motståndet. Eliten i partiet verkar ha anpassat sig där. Man har förlorat striden i någon mån och lagt sig i ledet och ser att det kan finnas fördelar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.