Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S och MP har nått överenskommelse

Isabella Lövin, Ylva Johansson, Gustav Fridolin och Heléne Fritzon presenterar uppgörelsen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: NORA LOREK
Foto: ERIK SIMANDER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Uppgörelsen mellan S och MP kommer enligt uppgifter till Aftonbladet att presenteras på en presskonferens inom kort och grundar sig på hårda förhandlingar som förts under helgen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Miljöpartiet har tidigare krävt en lagändring som gör att de ungdomar som inte fyllt 18 när de kom till Sverige under 2015 får stanna.
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON
Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

S och MP föreslår att flertalet ensamkommande unga ska få tillfälligt uppehållstillstånd för att kunna studera klart.

– Detta gäller tillfälligt uppehållstillstånd för gymnasiestudier. Det är ingen ny asylprövning, säger migrationsminister Heléne Fritzon (S).

Ensamkommande unga föreslås få tillfälligt uppehållstillstånd för att studera klart på gymnasienivå. Det gäller dem som väntat i minst 15 månader på beslut från Migrationsverket, som fyllt eller fått sin uppgivna ålder uppskriven till minst 18 år, som studerar och inte har begått brott.  

Många har efter långa väntetider hunnit fylla 18 år och en del har därför fått avslag på sin ansökan.

– De ska inte hamna i kläm för att Sverige haft exceptionellt långa handläggningstider. De kan gå klart skolan, säger vice statsminister Isabella Lövin (MP).

Hur många det gäller är oklart men en siffra runt 8 000 nämns. Även kostnaden är oklar. Allt ska prövas individuellt och beräknas.

Ebo-lagen kan förändras

De ensamkommande som kom efter den 24 november 2015 omfattas inte av förslaget, som måste godkännas av riksdagen och kan komma att träda i kraft innan sommaren 2018. 

– Förslaget innebär inte heller något generellt stopp för avvisningar, säger Heléne Fritzon.

Även lagen om eget boende, att asylsökande kan välja var de vill bo om de hittar eget boende, kan förändras, något som MP tidigare har varit motståndare till. 

– Vi vill införa en social prövning av Ebo. Syftet är att komma till rätta med missförhållanden. Det kommer att innebära en viss begränsning för asylsökande att själv välja var de kan bosätta sig, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S).

Hotade med regeringskris

Förhandlingarna mellan regeringspartierna ska, enligt en källa med insyn, ha pågått till sent i går kväll. Enligt uppgifter till Expressen hotade språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin statsminister Stefan Löfven och Socialdemokraterna med regeringskris. 

MP har drivit frågan om att ensamkommande unga, som fått vänta så länge på sitt asylbeslut att de hunnit fylla 18 under handläggningstiden, ska få en ny prövning där de prövas utifrån att de var minderåriga när de kom. S har dock velat ha kvar dagens regler.

– Det är positivt är att regeringen ger fler ensamkommande barn och unga möjligheten att få sin sak prövad på nytt. Samtidigt är det djupt problematiskt att den tillfälliga lagen fortsätter att gälla, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda Barnen, och menar att det kommer splittra barnfamiljer.


Så ser uppgörelsen ut

* Möjligheten till tillfälligt uppehållstillstånd gäller de ensamkommande som: sökte asyl senast den 24 november 2015, har väntat 15 månader eller längre på beslut från Migrationsverket, har fått sin asylansökan prövad enligt den tillfälliga lagen (dvs efter den 20 juli 2016) har fått beslut som vuxna, studerar eller har studerat och har för avsikt att fortsätta att studera på gymnasiet, befinner sig i landet, och inte begått brott.  

* De tillfälliga uppehållstillstånden gäller för studier på introduktionsprogram och nationellt program på gymnasiet, eller motsvarande utbildningar på gymnasial nivå på komvux och folkhögskola. Den som genomgår ett så kallat yrkespaket omfattas också.

Källa: Miljöpartiet

Fakta om ensamkommande

* Under 2015 ansökte omkring 31 000 ensamkommande om asyl fram till den 24 november 2015. Av dem har 28 400 fått sina fall prövade, enligt siffror från Migrationsverket.

* Av de 28 400 har 13 400 fått stanna, 11 500 fått avslag och 2 700 fått sina ärenden avskrivna, till exempel för att asylansökan har återkallats. 600 var så kallade Dublinärenden som inte fått sitt ärende prövat i sak i Sverige.

* Av de 11 500 som fått avslag, var 2 150 under 18 år när beslut togs, 7 000 hade fått sin ålder uppskriven till över 18 år när beslut togs, medan 2 350 hade hunnit fylla 18 år när beslutet togs.

* För dem som ansökte om asyl för 24 november 2015 var huvudregeln att de skulle få permanent uppehållstillstånd om de fick stanna.

Källa: TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.